家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

綠債重推, 年息率有2.5%, 有興趣要預留資金申請啦

【綠色債券2022】財政司司長陳茂波昨日(4月10日)於網誌提到電子消費券外,亦指出將重啟零售綠色債券發行,發行額增至最多200億元,料於4月底前接受認購。

綠色債券2022認購詳情
綠色債券認購日期: 預料4月底前
年期:3年
入場費:一手入場費為1萬元
發行額:最多200億元

年息率:2.5厘
聯席安排行: 中銀及匯豐

Source

水晶宮

回覆樓主:

Source: https://www.businesstimes.com.hk/articles/137501/%E7%B6%A0%E8%89%B2%E5%82%B5%E5%88%B82022-%E7%B6%A0%E8%89%B2%E5%82%B5%E5%88%B8-%E7%B6%A0%E5%82%B5-%E7%B6%A0%E8%89%B2%E5%82%B5%E5%88%B8%E6%98%AF%E4%BB%80%E9%BA%BC-%E7%B6%A0%E8%89%B2%E5%82%B5%E5%88%B8%E8%AA%8D%E8%B3%BC-%E7%B6%A0%E8%89%B2%E5%82%B5%E5%88%B8%E8%B3%BC%E8%B2%B7-%E7%B6%A0%E8%89%B2%E5%82%B5%E5%88%B8%E5%9B%9E%E5%A0%B1-%E7%B6%A0%E8%89%B2%E5%82%B5%E5%88%B8%E5%A5%BD%E8%99%95-%E9%9B%B6%E5%94%AE%E7%B6%A0%E5%82%B5-2%E5%8E%98%E5%8D%8A%E6%81%AF-%E9%8A%80%E8%A1%8C%E5%AD%98%E6%AC%BE-ibond-%E9%8A%80%E8%89%B2%E5%82%B5%E5%88%B8/

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

之前貪方便用開滙豐買iBond,因為已有戶口,唔想煩,但滙豐賣出價次次都低過人,又冇暗盤價,今年綠債同iBond都要諗下搵其他公司買。

子爵府

回覆 DonnieBB 的帖子

之前得2% 無興趣,加左息 2.5% ,申請意欲都增加左

大宅

係未同ibond 一樣架?

水晶宮

wendyau 發表於 22-4-12 12:43
係未同ibond 一樣架?

有提到同ibond有咩分別
綠色債券2022|零售綠債認購前須知四:跟iBond分別

對比iBond及銀色債券,iBond的息率跟零售綠債相若,在港交所掛牌,可在二手市場買賣,不過iBond的發行額為200億元,較綠債為多,許正宇則解釋是之綠債為首推的新事物,以讓市民對綠色經濟的認識,故以穩步作開始,並於日後再視反應作下一步。

除此之外,他亦指iBond及零售綠債是兩項,即iBond是營運政府的債券計劃,目的是發展債券市場。至於綠債則主要讓政府使用,用於推動可持續發展發環境效益項目。不過若用銀色債券作比較,其年息率為3.50%,惟則限於60歲以上的合資格認購年齡。

禁止訪問

伯爵府

Chankattkat 發表於 22-4-20 17:19
唔會用銀行抽啦
牛牛免好多手續費佣金個啲
一定抵過銀行

我今次都打算用牛牛抽

珍珠宮

2024年龍年勳章

複式洋房

https://cardgirlhk.com/fintech最新情報/綠色債券認購攻略-綠色債券回報-綠色債券優惠/
睇梗用咩抽好,見富途,長橋,Usmart同華盛都做梗優惠

大家用咩抽?

禁止訪問

複式洋房

kaheungwwww 發表於 22-4-25 14:34
上次 ibound我用富途,今次都一樣

綠債要老人家先可以抽嗎?係吾係可以好似Ibond甘抽中左即刻賣出去?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

請問中銀抽債券代碼是咩?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

123jasminewong 發表於 22-4-25 19:09
綠債要老人家先可以抽嗎?係吾係可以好似Ibond甘抽中左即刻賣出去?

老人家先可以抽嘅叫做銀色債券
呢個係綠色債券,唔同嘅

睇返尾二果段
5月19號可以喺二手市場買賣
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

力神 發表於 22-4-26 07:36
請問中銀抽債券代碼是咩?

要用代碼???
我冇,按「債券」,跟住揀「認購」個度,跟住一邊睇細則,剔返條款就得

頭先入左密碼,唔得
跟住原來係份問卷過左期,要再做返
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

請問只抽一手會中嗎

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

循環分派,1-2手應該中硬,3手或以上可能要抽。

大宅

kittykwok385 發表於 22-4-12 09:07
回覆 DonnieBB 的帖子

之前得2% 無興趣,加左息 2.5% ,申請意欲都增加左

請問呢個有乜野咁吸引? 係真係賺息定係好似有啲人咁入咗之後又放返出去?Thx.

禁止訪問

子爵府

回覆 meex2 的帖子

睇你意向,你認為個價岩或者有更好既投資米賣左它咯,吾岩就擺係到收息,反正都只係得3年甘短,息又有2.5 ,今日計高過銀行好多啦 !

首頁

尾頁

跳至