懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果有家人/工人幫手煮飯,無陪月情況下,大家會選擇月子餐嗎?

男爵府

2024年龍年勳章

Taiko0_0 發表於 22-5-16 13:41
如果有家人/工人幫手煮飯,無陪月情況下,大家會選擇月子餐嗎?

考慮中 因為月子餐可以唔洗要屋企人幫忙特別再煮

洋房

本身都想自己煮,但大寶要返學照顧,諗諗下可能月子餐

大宅

我上年係食月子餐,但真係勁難食,又唔平,平均每日$500但食垃圾。有得再簡我會請鐘點煮。。。

水晶宮

上年我係叫月子餐
因為我仲有個大嘅,我同工人要睇住大嘅湊住細嘅,我唔想仲要每日諗食乜同派人去街市同搵人煮。。。

禁止訪問

水晶宮

唔會。都有人幫手煮,即是最重要問題已解決。

唔得的話,叫外賣仲好。

訂所謂月子餐,你諗下,一定唔係即煮即送,即係大鑊飯煮完畀咁多位落咗訂嘅產婦,唔知幾時送到,咁會有幾好食?外賣裝咗落盒 味道都已經打折扣,但起碼都係半個至頂多一個鐘內煮好送到。味道欠佳,食得唔開心,話知你中醫定營養師設計食譜又如何?

大宅

我會選擇訂月子餐,根據我經驗,其實解決三餐已經煩少好多嘢,唔使買、切、煮、洗,月子餐為順產/開刀媽媽而設計餐單,唔驚食錯唔可以食嘅食材,食得好豐富一定夠營養,身體都恢復得快啲,我訂嗰間唔難食,湯水好飲,我覺得ok,計過每日三餐大約$600

別墅

CHOWCHOWWW 發表於 22-5-16 19:33
我上年係食月子餐,但真係勁難食,又唔平,平均每日$500但食垃圾。有得再簡我會請鐘點煮。。。
...

可唔可以開名?

別墅

屋企人煮

男爵府

湊住個大又有奶奶一齊食
本來對月子餐心動
睇完呢條thread都係睇返湯包算 (emoji)

大宅

uckukuku 發表於 22-5-17 14:50
湊住個大又有奶奶一齊食
本來對月子餐心動
睇完呢條thread都係睇返湯包算 (emoji)

同感 XD 湯包有無好介紹?

男爵府

Taiko0_0 發表於 22-5-17 17:58
同感 XD 湯包有無好介紹?

對新和春本草有啲興趣.. 千幾蚊有湯有茶,每日湯包丟舊肉落去滾就得,我見有人分享日日丟隻急凍雞脾落去算,都幾易操作,啱哂我懶/簡單到極限 的目標

大宅

EstrellaDamm 發表於 22-5-16 21:02
唔會。都有人幫手煮,即是最重要問題已解決。

唔得的話,叫外賣仲好。

外賣多油多鹽重口味

坐月時食一般外賣,分分鐘水腫更嚴重,惡露加重,
餵人奶食太重口會影響發奶和母乳質素

即使有人煮也不是甚麼都能吃
惡露未清不能補,否則大出血
太早飲魚湯,乳汁未通就不停催奶會變石頭奶

以上例子,月子餐係比呢方面認識不多的產婦度心訂造合適餐單
至少新手媽媽+沒陪月沒長老比較合適

不要以為有工人煮就得,她們也不一定知道坐月適合食甚麼

水晶宮

hearsay14 發表於 22-5-17 19:14
外賣多油多鹽重口味

坐月時食一般外賣,分分鐘水腫更嚴重,惡露加重,

食普通日常食材,唔係咩補身嘢、藥材(當然亦唔好成塊薑放落口食),唔會無端端食到大出血吧。根本湯水、補品、燉品非必要,均衡營養、充足水分(唔一定係湯)、而且最好令產婦食得開心,咁就可以。

個人經驗,而家因為疫情,市面上多咗好多專做外賣嘅店,部分賣點係較健康清淡,其實都唔差。其實冇人幫忙嘅準媽媽可以襯孕期多留意屋企附近食物選擇再作決定。部分相熟小店或可請掌廚嘅略略調校口味。

怕唔熟悉餵奶方面知識,包括飲食準則,建議可留意健康院/衛生署有冇相關講座/網上課堂。其實人奶媽飲食並非 rocket science,絕對絕對唔係話有成個表嘅嘢唔食得,想餵奶嘅媽媽冇需要被嚇到。

大宅

EstrellaDamm 發表於 22-5-17 19:52
食普通日常食材,唔係咩補身嘢、藥材(當然亦唔好成塊薑放落口食),唔會無端端食到大出血吧。根本湯水、 ...

叫人外賣,又要叫人上講座了解餵奶和坐月準則,
倒頭來還不是叫人花時間先做功課

這根本一點也不方便簡單

那不如叫月子餐

複式洋房

CHOWCHOWWW 發表於 22-5-16 19:33
...

可唔可以pm講邊間啊?等唔洗中伏啊!

水晶宮

hearsay14 發表於 22-5-17 22:13
叫人外賣,又要叫人上講座了解餵奶和坐月準則,
倒頭來還不是叫人花時間先做功課

若果想餵母乳順利,功課總要做,唔係淨係 order 坐月餐就夠吧?而且呢啲功課係懷孕期流流長慢慢做,當然唔係生完臨急抱佛腳啦。就算請個陪月返嚟/有家人幫,都有唔少陪月/家人喺餵哺母乳方面亂咁點產婦。我都係做完功課先知道原來太多人諗得太複雜!餵奶根本唔需要咁多規矩。

複式洋房

我揀月子餐
工人要幫手睇住個大 同埋佢都唔知要煮咩比我食 每日都要自己諗食咩 有時仲要指導佢點煮

大宅

EstrellaDamm 發表於 22-5-17 23:43
若果想餵母乳順利,功課總要做,唔係淨係 order 坐月餐就夠吧?而且呢啲功課係懷孕期流流長慢慢做,當然唔 ...

坐月餐的用意係產後調理,
相信不少媽媽的重點都在照顧新生兒上,
一般的邏輯都是做功課在照顧bb(不論傢俬、用品以及照顧方法)上吧!
坐月只有一個月的過渡期,
你認為連產後調理都要做功課是理所當然的話,
咁一定係唔駛工作,唔駛打理屋的少奶奶

首頁

尾頁

跳至