自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

伯爵府

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/786016/tiger-mirror%E8%87%AA%E5%98%B2-%E4%B8%8B%E5%BC%A6-%E5%86%87%E4%B9%9C%E4%BA%BA%E8%AD%98-%E4%BB%8A%E6%97%A5%E4%BF%82%E5%9A%9F%E5%B0%8B%E6%89%BE%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E6%A9%9F%E6%9C%83%E5%98%85
自嘲「下弦」影片
https://www.instagram.com/tv/CfQohRogjJb/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

第16屆鮮浪潮國際短片節早前行頒獎典禮,MIRROR成員之一邱傲然(Tiger)出席典禮並擔任最佳攝影環節的頒獎嘉賓。在頒發獎項前,Tiger獲邀致辭,一來竟然語出驚人,大談MIRROR組合內的上下弦定義。

Tiger在致辭時提到:「近排好多人搵Mirror拍戲,咁梗係好啦!但係佢哋好多時候搵Mirror呢,都係搵姜濤、Edan(呂爵安)、Anson Lo(盧瀚霆)、阿Jer(柳應廷)、AK(江熚生),都有搵下Lokman(楊樂文),但係佢哋大多數搵嗰啲都係「上弦」嘅人。」
而Tiger亦隨即稱作為MIRROR的下弦成員:「Mirror有12個人啦,多啲人識嗰6個叫上弦,冇乜人識嗰6個就叫下弦,咁佢哋其實好少搵下弦嘅人拍戲嘅,例如Tiger啦,Alton、Frankie咁樣。有見及此,我今日係嚟尋找工作機會嘅。大家好,我係Mirror下弦嘅Tiger!」Tiger在自嘲的同時,亦積極大方地希望大眾更關注MIRROR知名度較少的成員,希望能夠爭取更多演出及證明自己的機會。Tiger亦補充指,其實MIRROR下弦成員亦有實力,只是尚欠表現自己的機會:「可能佢哋會覺得呢班人唔得、無作品點會得呢?我無作品就無人睇,無人睇就無人氣、無人氣就無人知!咁我就諗:無作品睇到,即係無人睇到,咁你又點知我哋唔得呢?」他亦指與他年紀相約的年輕人亦面對同樣問題,初入職場可能不被老闆看好:「點解唔得呢?究竟係唔得、定係未得呢?唯有盡力試下囉!」勉勵同輩一同發奮努力、證明自己。

出席鮮浪潮的頒獎典禮,Tiger自言是早一兩天才收到邀請,知道需要致辭,亦非常用心準備:「我要講嘢喎!想畀大家知道,我係sell唔講嘢嘅,但係機會來到就盡力試下。我入行幾年,學咗一樣嘢,就係無機會嘅時候就努力啲、有機會嘅時候就盡力啲。咁既然今日有機會,咁我就要盡力啲!ViuTV將會推出套劇集《死角》,圍繞拳擊運動,裡面有個長頭髮嘅男仔,就係我!我相信大家會睇到嘅,十月會播出,咁睇完之後,大家再決定我哋得唔得都唔遲。」

Tiger在入行前,從浸會大學電影學院高級文憑課程畢業,被問及如果有機會演出鮮浪潮的作品時,對甚麼角色感到興趣,他謙虛地表示:「如果有鮮浪潮電影搵我參演,首先非常開心,基於我真係新人,所以咩角色我都非常接受。可能多啲衝突嘅角色,可能一個有心理病嘅心理醫生,咁應該幾好玩。」

大宅

回覆樓主:

一個組合當然有高低不同定位,他對自己缺乏點自信了

伯爵府

英珉 發表於 22-6-28 12:09
一個組合當然有高低不同定位,他對自己缺乏點自信了

佢太矮樣又中下 自嘲「下弦」先有娛記報導你

別墅

小源 發表於 22-6-28 12:16
佢太矮樣又中下 自嘲「下弦」先有娛記報導你

當欣宜都紅透半邊天,仲可以賴外形?年青人,努力吧

la_source    發表於 22-6-28 16:51

禁止訪問

伯爵府

sinyyyu 發表於 22-6-28 12:25
人地有後台又有人脈唱歌又合格 點比呢個無樣合格

RelaxHippo    發表於 22-6-28 15:19

伯爵府

minny0516 發表於 22-6-28 12:26
無印象,但係都無需嘲諷一個自嘲的人吧
你去01 CM區睇下,其實咁樣先有人記得佢,有個工作機會娛樂圈係咁了

大宅

其實佢公司安排有問題啦,死谷爛谷某幾個成員,搞到有半團人連自己viu 劇都無份拍變隱形人,或者做親都配角角色,有心捧一定得㗎,Edan 果d忙到嘔,歌影視,viu 劇綜藝套套擔正,咁公司安排都無計,不如多d向公司爭取下曝光率,自嘲make noise 我唔buy, 唔明點解咁多人buy, 又話佢係潛力股

男爵府

sinyyyu 發表於 22-6-28 12:25

如果無肥姐,你估欣宜真係有甘多機會?

珍珠宮

購物狂媽媽 發表於 22-6-28 12:45
其實佢公司安排有問題啦,死谷爛谷某幾個成員,搞到有半團人連自己viu 劇都無份拍變隱形人,或者做親都配角 ...

公司唔得閒理佢,惟有自救

侯爵府

2024年龍年勳章

小源 發表於 22-6-28 12:05
https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/786016/tiger-mirror%E8%87%AA%E5%98%B2-%E4%B8%8B%E5%BC%A6-%E5 ...

下弦果6個都好慘,
根本冇人識係nothing,
每年新人輩出,mirror熱潮一過,
下弦6個真係淘汰邊緣做唔起。

大宅

小菜豆 發表於 22-6-28 12:53
下弦果6個都好慘,

如果唔係一個團,我估佢地某幾個人曝光機會係0,死路一條,佢同姜同年,人氣差咁遠,不過娛樂圈就係咁

公爵府

畀面勳章

咁佢拍到幾個廣告已經好唔錯啦

大宅

小菜豆 發表於 22-6-28 12:53
下弦果6個都好慘,

咁又無話佢地慘,反而佢地拎住mirror 個名都可以開到紅館,咁多廣告拍,已經俾起出面有料有樣但無咁多機會,mc 分分鐘都無佢地下弦搵咁多錢,紅館都未開到,問心,下弦有幾個唱歌真係唔得,真係純dancers 料

公爵府

回覆樓主:

咁佢外型真係爭d噃

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

請問佢有咩實力架?

男爵府

回覆樓主:

做呢行,命運決定一切,大把人覺得自己得,但都係差個機會

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

淨係知佢跳拉丁舞

伯爵府

購物狂媽媽 發表於 22-6-28 12:57
咁又無話佢地慘,反而佢地拎住mirror 個名都可以開到紅館,咁多廣告拍,已經俾起出面有料有樣但無咁多機會 ...
mirror下弦如果無mirror呢個名根本無人會搵佢地,唔識唱歌又唔係靚仔應該多謝啦,但MC應該好過下弦

公爵府

購物狂媽媽 發表於 22-6-28 12:57
咁又無話佢地慘,反而佢地拎住mirror 個名都可以開到紅館,咁多廣告拍,已經俾起出面有料有樣但無咁多機會 ...

係啦 起碼叫做有d錢落袋
如退出mirror 可能仲慘

首頁
12345...14

尾頁

跳至