自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

八罐裝 一pack,$24隔離商場藥房,有可樂、無糖可樂、PLUS可樂、雪碧、芬達 etc行街都見到多數藥房都係呢個價,有d 地方賣 $26,益力多 $10 (紅)、$14(綠)一pack

比超市正價 $39,真係平好多,已經半年無在超市買汽水了。

333s    發表於 22-7-20 08:09

伯爵府

FeiLong 發表於 22-7-20 06:51
八罐裝 一pack,$24隔離商場藥房,有可樂、無糖可樂、PLUS可樂、雪碧、芬達 etc行街都見到多數藥房都係呢個 ...

超市唔減價唔幫襯,否則去啲小商店,24蚊8罐

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

家樓下有飲品店(零裝修只賣飲品),又平又近

大宅

香港超市食水太誇張,英國超市賣個只 Raspberry雪糕卷,1.49英鎊,香港超市賣 HKD84,然後有時做半價 HKD42。歐洲個d 健康火腿,又係十幾蚊港幣,香港賣到 HKD 70

個只歐洲低糖果醬,香港賣 HKD 40,
同樣產品,100%一摸一樣歐洲入口,吉隆坡超市 AEON 只賣 HKD 19左右。

貓山王榴蓮月餅,香港賣貴吉隆坡一倍以上,用新鮮榴蓮肉做的迷你月餅,吉隆坡約 HKD140一盒,香港 HKD380一盒。

丟轉,吉隆坡買香港榮華白蓮蓉月餅,與香港差不多同價。
鮮奶香港售價貴絕全球。

記得 200x年,香港超市賣汽水平過士多、便利店,
當時買汽水我多數去超市。但今日香港超市汽水(一尊、一罐冰凍)貴過曬多數士多。

自由經濟有缺點,就是暴利,有些國家會限制超市必需品物價不可隨意加價。香港超市暴利出曬名。

珍珠宮

回覆樓主:

小店買

子爵府

2024年龍年勳章

FeiLong 發表於 22-7-20 06:51
八罐裝 一pack,$24隔離商場藥房,有可樂、無糖可樂、PLUS可樂、雪碧、芬達 etc行街都見到多數藥房都係呢個 ...

藥房梗系平,因為超市要收廠商上架費,廠商自然會轉架消費者,藥房或者士多不收自然平

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

大生買$25/8 罐

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

會唔會係水貨黎?

侯爵府

回覆樓主:

我去批發買,平好多。但要買十盒以上

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

喺士多小店買,罐頭又係小店士多平好多

大宅

oceandeepsea 發表於 22-7-20 08:08
會唔會係水貨黎?

有少部分藥房有賣越南膠樽汽水,但多數藥房都是香港行貨鐵罐裝,
你check 上面資料,香港太古汽水厰。

香港超市食水太深,利潤要 100%(本地行貨),或 500%(入口貨)

珊瑚宮

FeiLong 發表於 22-7-20 08:29
有少部分藥房有賣越南膠樽汽水,但多數藥房都是香港行貨鐵罐裝,
你check 上面資料,香港太古汽水厰。

我多數唔會幫襯藥房

珍珠宮

FeiLong 發表於 22-7-20 07:12
香港超市食水太誇張,英國超市賣個只 Raspberry雪糕卷,1.49英鎊,香港超市賣 HKD84,然後有時做半價 HKD42 ...

但係超市大部分時間都有特價,價錢唔係差咁遠

大宅

oceandeepsea 發表於 22-7-20 08:30
我多數唔會幫襯藥房

但好多人係藥房買益力多汽水,成日賣曬要等第二日。
超市汽水堆積如山少人要,我估大勢如此。

大宅

whyyou 發表於 22-7-20 08:37
但係超市大部分時間都有特價,價錢唔係差咁遠

Raspberry Arctic Roll <--- 呢只。

超市正價 84。上年見到堆積如山賣不出,後來差不多接近期限,好多包裝盒已經有d殘舊,
於是半價後再折,折上折最終 29,比英國原價 1.49還要貴一倍。香港雖然是免稅港,但最終零售價全球數一數二貴。

大宅

Marketplace 好多時有8折;75折

珊瑚宮

FeiLong 發表於 22-7-20 08:50
...

其實係依兩樣都好少買

珍珠宮

FeiLong 發表於 22-7-20 08:53
Raspberry Arctic Roll

吓,乜你唔係講緊超市同藥房比較咩?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

FeiLong 發表於 22-7-20 08:50
...

一向係雜貨店買綠多14蚊
超市要19.90,真係貴好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我自己幾乎好少起藥房買野,其實藥房好多系水貨,水貨D品質根本唔同,就算同一個品牌,供應比唔同地區既貨品,品質系唔同,當然,如果益力多呢D應該無正貨同水貨之分。

首頁

尾頁

跳至