夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

前言,當時我地相識四年已結婚約兩年,有一個1歲小朋友,老婆因為生完第一個小朋友之後有輕微嘅產後抑鬱,家人陪佢教會佢搵到信仰,然後我都慢慢跟佢返教會…
老婆有晚話約左一班姊妹酒店慶祝生日,佢梳洗完我仲幫佢吹頭,佢去到都有影相俾我,之後到6點幾,佢話太攰去咗朋友屋企瞓,嗰晚我收工返嚟見到佢訓左,諗住唔好嘈醒佢,點知部手機有個男人Whatsapp老婆,問佢尋晚做愛開唔開心?我嗰心一下子好似停頓左咁,之後我抱左小朋友去外母度,然後返去叫醒老婆同佢傾,佢話一時飲醉咗先會同個男人上床,佢話個男人係未識我之前已經認識,老婆叫我原諒佢,我好愛老婆,亦唔想拆散頭家,因為結婚前大家都係單親家庭長大,大家都唔想比下一代成為單親家庭,於是尋求教會嘅社工以及婚姻輔導員去幫助,好快我就原諒咗佢重新出發,我應承原諒咗佢就唔會再提呢件事,其實呢兩年隔唔中都會諗翻起嗰件事,我心入去仲有條刺,但我哋嘅感情係呢兩年增進咗好多,相愛咗好多,我就好似先前輸咗一鋪,再落重注一樣投放更多嘅感情落去,喺2021年我哋有第二個小朋友,我事業上有進步,生活質素提升左,大家都好開心咁生活,以上事情我冇同過我屋企任何人講,因為驚老婆好難面對。

直至上星期,佢因為工作關係晚上應酬多咗,佢每晚都有同我講去邊度食飯,亦都有影相俾我,又話俾我聽幾時離開,頭嗰幾晚都好準時,直到有一日佢話要去出海應酬,我叫佢小心啲,但我亦都擔心佢嘅安全,以及上一次嘅感覺突然之間喺心裏面湧出嚟,所以我開啟咗佢手機嘅追蹤,當日佢嘅行程如常出海,晚上去到灣仔晚飯亦都有同我講,之後由於幾個同事一齊架車,輪住去唔同嘅地方車返同事返屋企,直到佢手機停咗喺一間時鐘酒店,然後我WhatsApp佢、FaceTime打俾佢…佢覆我夜少少返然後就關咗機,嗰個回覆唔似平時佢嘅回答,我即刻換衫飛的去嗰間時鐘酒店,我驚佢因為飲多咗比人「執屍」,我一路搭緊車一路同自己講老婆你頂住我過緊嚟…去到時鐘酒店前台唔俾我入去,過左陣我親眼見到佢同一個阿叔係酒店房門行出嚟,我好嬲,但同時都好控制自己,我問佢你有冇做到?老婆見到我好愕然,佢點頭,我走,老婆佢跪在酒店門口講對唔住,話個男人又係識我之前已經認識佢,老婆話有袋野仲要係嗰男人嘅車尾箱,我話我唔拎啦,我走,其間除咗隻結婚戒指扔咗去,佢去執返,拉住我,我叫佢唔好掂我,我話:「我老婆唔係咁嘅人,你唔係我老婆,我老婆好顧家,佢好愛我~」,之後我冷靜落嚟同佢一齊返屋企,佢承認佢錯,亦都唔求我原諒,但佢唔想離婚….

係到同大家分享吓亦都想舒緩下自己嘅心情。

大茄    發表於 22-8-5 20:41

子爵府

第二次,即離啦

子爵府

倫落人 發表於 22-7-23 10:04
前言,當時我地相識四年已結婚約兩年,有一個1歲小朋友,老婆因為生完第一個小朋友之後有輕微嘅產後 ...

唔離婚, 帽事既.

複式洋房

前言,當時我地相識四年已結婚約兩年,有一個1歲小朋友,老婆因為生完第一個小朋友之後有輕微嘅產後 ...

咁你想點?

洋房

回覆 Kammyan 的帖子

偏向離婚,係考慮兩個小朋友

大茄    發表於 22-8-5 20:45

子爵府

倫落人 發表於 22-7-23 10:47
回覆 Kammyan 的帖子

偏向離婚,係考慮兩個小朋友

已有一次原諒, 冇可能再有第二次!
其實無論男人或女人,對方出軌就算有小朋友都好難取去心入面條刺!以後對住只係折磨自己, 小朋友亦會感受

la_source    發表於 22-7-25 15:49

別墅

回覆樓主:

真係好難接受

大宅

個女人係唔識抵線向邊,出嚟玩都唔係玩到咁!

佢好需要性都唔會咁!可以肯定你老婆沉船咗個阿伯果到!

女人上得床應該有好感,或者在你身上面俾唔到的東西俾女人

洋房

回覆 monfong500 的帖子

佢話同個男人第一次,唔知點解跟咗佢去時鐘酒店,我俾晒機會,問佢係咪飲醉?你係咪俾人帶嚟?比落台階佢佢都唔識珍惜,我哋本身性生活都好夾,差唔多每兩三日就有

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

可能佢重有好多情債要還?你地性生活有問題?

民房

回覆樓主:

希望樓主你早日整理好思緒,走出陰霾。

呢種傷痛,只有過來人才會明白的。

為你打氣!

大宅

倫落人 發表於 22-7-23 11:29

佢話同個男人第一次,唔知點解跟咗佢去時鐘酒店,我俾晒機會,問佢係咪飲醉?你係 ...

機會你俾完又俾,睇怕一樣會有下一次,樓主你純粹上嚟揾人取暖?

大宅

倫落人 發表於 22-7-23 11:29

佢話同個男人第一次,唔知點解跟咗佢去時鐘酒店,我俾晒機會,問佢係咪飲醉?你係 ...

第一次?佢玩開one night?

玩One night 當女人係雞,你直情話俾佢聽出黎做仲有錢收,現在乜嘢都得唔到!衰過ptgf

男爵府

坦白講, 大家都要冷靜一下, 哩個時候火紅火綠咁, 你做咩決定都係差, 試下分開一下, 同朋友傾下, 有需要就揾社工,當你冷靜落黎, 知自己要咩再諗,如果要太太, 就要去做婚輔, 如果離婚, 就要盡快, 唔好拖大家咁耐

CraftHoIic    發表於 22-7-28 15:46

大宅

傻婆,佢點對得住自己良心或仔女?
帶住個阿伯話,伯伯叫人啦!

大宅

明白出軌係好錯嘅事
你老婆好唔啱
但因為已經結咗婚有小朋友
所以我覺得你地應該要好好傾一傾

如果佢未玩夠就放佢走
但如果佢係因為大家婚姻中
出現咗咩問題導致佢咁樣
可能可以再考慮吓
大家一齊修補

洋房

婚輔有搵過,性生活大家都好夾,可能佢真係未玩夠

子爵府

sincss_xd 發表於 22-7-23 12:15
明白出軌係好錯嘅事
你老婆好唔啱
但因為已經結咗婚有小朋友

仲有得修補?如果男女掉轉,呢度啲人一定走晒出嚟叫女快啲離婚,攞得幾多錢就攞幾多⋯⋯

Prosperous    發表於 22-7-24 02:44
cathngai    發表於 22-7-23 17:04

大宅

Rilakkuma312 發表於 22-7-23 13:08
仲有得修補?如果男女掉轉,呢度啲人一定走晒出嚟叫女快啲離婚,攞得幾多錢就攞幾多⋯⋯
...

無論男女我角度都一樣
始終結婚唔係拍拖分手咁簡單
仲要有小朋友 係一個家庭
所以所有決定都需要慎重考慮周全

茶類愛好者    發表於 22-7-24 13:58

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

機會已經俾左
係佢唔珍惜
小朋友係慘
但係我會建議你地分開

cathngai    發表於 22-7-23 17:04
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...8

尾頁

跳至