自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

最近屋企多左好多昆蟲出沒,
行為似曱甴,行動迅速,中意躲係櫃底,一打開大廳個電視櫃桶就走出黎。
有時仲會跑到床底。
平時開燈唔多見,夜晚一關燈跑到成屋都係。
大家知唔知道尼隻係咩黎?點先可以滅除?
用滅蟲劑定用咩?
attach0/tmp/phpBiJ83h
attach1/tmp/phpwFamL9
attach2/tmp/php39nCs1
attach3/tmp/phpO5mW9S
attach4/tmp/phpx3ZjRK
attach5/tmp/phpUMBKyC

la_source    發表於 22-7-29 10:53

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

頭幾張相都係曱甴,只係同平時見既曱甴唔同品種。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

曱甴,仲有曱甴蛋
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咪就係曱甴囉

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

wong2323 發表於 22-7-28 22:39
曱甴,仲有曱甴蛋

唵嘛呢叭咪吽      

珍珠宮

回覆樓主:

蟑螂無誤。。。。

伯爵府

回覆樓主:

小強

複式洋房

nicolechan268 發表於 22-7-28 22:34
最近屋企多左好多昆蟲出沒,
行為似曱甴,行動迅速,中意躲係櫃底,一打開大廳個電視櫃桶就走出黎。
有時仲 ...

想問你係咪住將軍澳

侯爵府

回覆樓主:

ㄧ点絕? 香港買嗰只;用左冇晒曱甴

洋房

ccfc 發表於 22-7-28 22:45
想問你係咪住將軍澳

唔係,點解咁問?

翡翠宮

牛年勳章

好明顯係曱甴

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

竟然連曱甴都唔識?!

洋房

wong2323 發表於 22-7-28 22:42

所以都係曱甴既一種,只不過唔係平時見開的品種,係german版本既曱甴?
有無話點先清到?
用咩清?
一打開個雪櫃,成堆湧出黎,好得人驚呀。

洋房

wong2323 發表於 22-7-28 22:42

我想問呢d係咩d昆蟲既蛋,定係只係烏糟野。
因為個櫃無開一排,一打開除了有德國曱甴,仲有好多黑色一點點。
attach0/tmp/phpTFTD7E
attach1/tmp/php6VCmoi

超級版主

nicolechan268 發表於 22-7-28 22:51
所以都係曱甴既一種,只不過唔係平時見開的品種,係german版本既曱甴?
有無話點先清到?
用咩清?

係曱甴屎
唵嘛呢叭咪吽      

男爵府

回覆樓主:

嘩!好大家族,因已有蛋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

100%係曱甴

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

nicolechan268 發表於 22-7-28 22:51
有無話點先清到?
用咩清?

喺雪櫃度湧出黎!?
咁要撤底清潔一次先喎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

nicolechan268 發表於 22-7-28 22:59
我想問呢d係咩d昆蟲既蛋,定係只係烏糟野。
因為個櫃無開一排,一打開除了有德國曱甴,仲有好多黑色一點點 ...
曱甴屎

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

應該爆左幾代,樓主需要進行種族滅絕為妙

首頁

尾頁

跳至