論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

姐姐來左一個月初初我都有買麵包但發現佢唔太食
我又要日日專登拖住呀囡走去買
之後同佢講 雪櫃有點心燒賣 佢食過一次又係唔食
之後上星期佢放假返來俾單我
入面有張幾廿蚊既麵包單 我就照比佢
今個星期返來 兩張 一張麵包 一張好假既手寫英文單
寫係奶粉 我見佢之前都有飲 但無claim我
我當佢係自己買 但今次claim埋我
我驚佢愈來愈多單 下星期生果都claim埋我
其實雪櫃有生果 佢寧願放到爛都唔食
D蔬菜又係 煮淨一半 唔會再煮埋佢 之後又日日去買新鮮

其實幾十蚊唔係想同佢計
但佢工作表現完全唔值 同我真係好討厭成日詐傻扮懵!
D野做一半當自己做左 我仲要去拖地執房洗窗洗呀囡對鞋
全程照顧呀囡 佢連玩都未玩得好 唔好講同呀囡著衫其他野
全日淨係煮午飯比呀囡同晚餐比我同呀囡
都竟然可以有日淨係煮左比呀囡 之後笑笑口話以為我唔食
我真係勁想講粗口!!
我個日同呀囡出完行 已經勁累 佢就休息左成日
返來又要湊囡餵飯沖涼大把野搞 佢全程無參與過
聽到無煮飯聲都心知不妙 我行出房 佢先急急腳行出房
發然我竟然連飯都無得食! 一句以為你唔食 大佬我地4點半返到啦 咁你唔會以為呀囡唔食!係咪餐餐都要叫呀!
唔好意思 我而家想起仲好激動
我表面無野 但其實我真係好嬲
如果佢做得好好地 我真係唔會同佢計
但佢黎左咁耐 早餐都無煮過我地食
次次煲湯拎出黎 都係岩岩夠呀囡飲
見到咁少我都唔捨得飲 留比呀囡飲(佢一定自己飲左先)
其實有無搞錯呀 直頭妹仔大過主人婆
如果我係打人工 我一定做唔出咁囉!真係愈講愈嬲 仲有好多野
終於知道咩叫貼錢買難受

複式洋房

Kismart0423 發表於 22-8-8 23:23
之後同佢講 雪櫃有點心燒賣 ...

你買早餐俾佢食,你有提供食物,但係佢唔食當然係佢有問題!佢俾單你,你都唔應該claim俾佢!
記得要錄低佢,你俾過嘅食物確定佢係知道!
我聽過有啲有錢佬點對付呢啲姐姐,就係一日三餐全部出錢一丁,每個月有一定數量叫工人簽收!
同埋你咁勞氣,巳經好值得炒咗佢!
姑息只會養奸
同埋我想八卦問吓!你宜家俾緊幾錢人工?

伯爵府

每個月俾佢一次早餐錢,唔使理佢食嘜。
你定一個價錢
如果你預俾$8佢一日,當早餐錢
$8x工作日
例如:$8x24日

伯爵府

honglong 發表於 22-8-9 09:47
你定一個價錢
要佢簽收早餐費

大宅

我勸你唔好俾錢,你俾開,一日你覺得唔順氣你冇得返轉頭, 你既然知道買返嚟佢都唔食,你就買啲平啲,例如嘉頓麵包一大包,買啲平價嘅jam,到時佢唔食你掉咗佢都冇咁曬,有嘢你唔食,你唔好旨意來claim, 你唔好俾錢 如果佢忍唔住食你就買啲好啲俾佢

大宅

回覆 Kismart0423 的帖子

其實只要你有提供早餐俾佢, 佢食唔食係唔需要理會.

別墅

回覆 manman_1110 的帖子

多謝大家意見可能佢覺得我平時唔聲唔聲好好蝦
搞到我而家要日日黑面 唔同佢傾計佢先好小小
成日係度借d易試我底線 已經無咩野做都仲要咁

我今日同左佢講 今次照俾你下次無
但佢勁sad 話係佢早餐 講到想喊咁
不過我都直接話佢聽 依d唔係我地一定要提供
之後比左袋即溶咖啡佢
同佢講埋其實咖啡我都可以唔駛俾你
因為依d係 bonus 如果你performance 好先會俾

5300$ 聽講好多人仲係4630$
但有人話到7000$都唔知真定假
唉 我已有無數次想炒q左佢了..
唔煮我飯 其實真係死罪! 詐傻扮懵詐到過晒龍

別墅

回覆 honglong 的帖子

佢麵包加奶粉都唔只8$一日個度加埋70$ 仲要係唔夠6日 (我估3日)
加上我見佢食包之外仲有恰蛋俾自己食
日本蛋 一隻都幾蚊 佢食得最多勁快又無晒
以前我同bb兩排都有排食

最離譜係 黎左咁耐
一句mom你食唔食早餐、午餐都無問過
連sir係屋企 佢煮飯都可以唔預佢
第日先同我講唔知佢食唔食 所以無煮..

呀婆煲既湯 以前我都仲有得飲下
而家bb都唔夠飲 唔好講我 佢飲晒
呀媽話見到佢 第一個拎黎飲 大大碗咁飲
D豬展7舊 佢第一時間一個食左4舊 係我地開飯之前

但佢食飯時間係我地之後
試過叫佢食飯 成日話飽飽飽 仲好q飽 所以之後都無再叫 由佢
我地食完佢又慢慢食 慢慢洗碗就可以收工
連小小15分鐘陪下小朋友既時間都唔願付出
試問小朋友點會跟你呀 你照顧唔同佢 咁我要你黎做咩呀 大姐
真係有時見到佢連自己心情都影響埋。。

別墅

回覆 炒粉 的帖子

多謝意見,雖然我今日照俾佢但我聽日會去買袋麵包加麥皮比佢

諗諗吓今日都蝕左 奶粉錢照俾又俾多袋咖啡佢…
又蠢左

別墅

回覆 炒粉 的帖子

最唔順係佢工作表面大大個人係度 飯都可以唔煮比我
淨係預小朋友同佢自己
仲要夾埋係其他單到
上星期麵包就算啦 今個星期又加一張
咁下星期呢? 張單仲要係英文手寫單
單上無公司名 似係文具鋪買個d

大宅

Kismart0423 發表於 22-8-9 23:04
回覆 炒粉 的帖子

最唔順係佢工作表面大大個人係度 飯都可以唔煮比我

以後妳想食什麼叫佢煮.每餐要煮還要問妳想食什麼去煮.佢工作是照顧家庭成員.

複式洋房

Kismart0423 發表於 22-8-9 22:28
回覆 manman_1110 的帖子

多謝大家意見可能佢覺得我平時唔聲唔聲好好蝦

2大1細 $5300 又懶又唔肯做又大食
搵定下一個先炒佢
下一個$4630+food allowance
咁食嘢方面你可以唔使煩,又唔使怕俾佢話你無嘢俾佢食!
不過請唔請到啱心水嘅工人都係講運氣

大宅

回覆樓主:

睇完都替你激氣,你要認真找個時間同佢3口6面講清講楚,每日要做什麼,比張清單佢,另外同佢講清楚食物你提供了就唔會另外比錢。婆婆煲的湯唔是比佢飲,記得在家裝cam影佢點照顧。佢同講每日都要煮所有人的飯,若果你們唔食會預先講,叫佢唔好自己自以為是。最後,若果佢依然是咁,炒啦,無謂傷心傷身。比佢知若你炒佢,佢是要回鄉無得留底,做僱主要有僱主的尊嚴唔可以自己所有野都逆來順受。

DDMMYY2015    發表於 22-9-23 07:38

子爵府

我係俾$4630一個月,提供食物,但係早餐工人姐姐唔食我地提供的食物,會自己係星期日買定,亦無claim我地錢,如果你有提供食物,一開始就唔應該俾佢claim錢,而且你工人姐姐好懶,我如果係屋企或者有機會係屋企,我工人姐姐一定會問我想食咩,因為如果我在家,就會係我睇小朋友,工人姐姐大把時間煮野做家務

伯爵府

Kismart0423 發表於 22-8-8 23:23
之後同佢講 雪櫃有點心燒賣 ...

你應該第一次請工人?
唔好縱壞佢
供給了, 唔食就自己買,駛也買比佢
我通常屋企有麵包, 有公仔面米粉通粉, 雪櫃有曼頭, 腸粉餃子叫自己整
佢下次去食個早餐buffet向你claim你又比錢咩

伯爵府

honglong 發表於 22-8-9 09:47
你定一個價錢

我請了工人廿幾年, 未試過要比咩早餐錢
即等於你在大家x 工作, 公司包你餐, 你可任揀公司的餐食, 但因為我想食kfc,
所以去kfc買咗個餐回來claim公司錢?
完全唔合理

大宅

係咪本地完約工主? 以為冇左佢唔得. 唔問就飲哂僱主的湯都得? 我個菲姐都惡, 但都咁唔敢冇大冇細,自把自為

伯爵府

歌莉亞 發表於 22-8-10 13:37

我請了工人廿幾年, 未試過要比咩早餐錢
俾咗早餐錢,就唔包佢早餐。

伯爵府

honglong 發表於 22-8-10 16:44
俾咗早餐錢,就唔包佢早餐。

咁一陣午餐晚餐又話唔啱食,又比錢佢買pizza, 壽司?
包既意思係我地食乜佢食乜
唔啱食係佢問題唔僱主無提供

伯爵府

我工人自己要求$120一個月早餐錢
佢自己買奶,麥皮,麵包,蕃薯

首頁

尾頁

跳至