自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

岩岩網上碌新聞..睇到呢編,講得太好啦,要分享下
https://hk.news.yahoo.com/%E5%A8%9B%E5%9C%88%E5%96%AE%E6%89%93-%E7%88%86%E7%82%B8%E9%A0%AD%E6%9C%89%E5%A4%A7%E6%99%BA%E6%85%A7-%E5%8C%97%E4%B8%8A%E7%99%BC%E5%B1%95%E5%86%87%E9%96%89%E7%BF%B3-214500926.html

早前播畢的《聲生不息》不僅令人讚嘆本港一些殿堂級歌手寶刀未老,更令人驚訝內地舞台製作之精良,早就將本地電視台的粗製濫造比下去。儘管節目是為了回歸25周年而製作,但音樂節目做到好聽好睇,也沒有過分hard sell祖國偉大,已是功德圓滿。

節目如果只有老一輩歌手,稍一不慎便會弄得暮氣沉沉,所幸是香港新人表現亮眼,包括炎明熹和曾比特,尤其後者頂着一頭爆炸亂髮唱《初戀》最是令人驚艷。曾比特出身自ViuTV《全民造星》,儘管唱功一流,但外形平凡,以致星運平平。後來得遇伯樂提攜,再經過唱片公司改造形象,惟距離大紅大紫依然很遠。

都說機會是留給有準備的人。爆炸頭終於憑着《聲生不息》的出色唱功和舞台表演彈起,不僅在香港知名度大增,在內地更是爆紅,既演出綜藝又拍廣告,機會接踵而至。

香港不少網民對他亮相內地節目很有意見,認為他為了賺人仔出賣人格;又認為他應留在ViuTV,想法實在過於幼稚。留在電視台根本不可能有好發展,一來受眾不多,二來資源高度集中在MIRROR身上,其他人都只是陪襯。做藝人無非為了在一個廣闊的舞台表現自己,爭取最多觀眾認同,繼而賺取更多的錢。當MIRROR有成員只買得起綠置居,人家卻在內地豬籠入水,誰更有智慧,不言而喻。

funfun759    發表於 22-9-7 12:54
edhepp    發表於 22-9-6 22:24
十一哥    發表於 22-9-6 14:46
20150618bb    發表於 22-9-6 12:02
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

香港市場怎可與內地比,全世界都盯住中國市場,想搵錢,當然係市場越大越好。井底之蛙先會把自己困係井底。

jrbady    發表於 22-9-6 10:39

侯爵府

ic34 發表於 22-9-6 09:30
岩岩網上碌新聞..睇到呢編,講得太好啦,要分享下
https://hk.news.yahoo.com/%E5%A8%9B%E5%9C%88%E5% ...

講得啱呀
留mute tv 無機會都算,出左事都仲會mute
Mo 參加全民造星,繼續同mute tv 做野
結果係點?

ic34    發表於 22-9-6 10:25

公爵府

2024年龍年勳章

這"不少網民"明顯是井底之蛙
而且憑什麽有意見

男爵府

妖台只識 譁眾取寵 捧妖鏡, 曾比特有實力,留在妖TV 浪費左佢

20150618bb    發表於 22-9-6 12:03

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

講得出"賺人仔出賣人格"既網民, 意見仲有參考價值? 我覺得年青人邊度有機會發展就去邊度係應該既, 中國人喺中國任何地方發展更是理所當然!

ic34    發表於 22-9-6 12:11

男爵府

回覆樓主:

錢只係其中一個因素,歌手既需要創作又需要舞台更需要進步,依啲都唔係一個盲目偏頗又只會抄襲又縮骨嘅市場可比擬

ic34    發表於 22-9-6 12:12

侯爵府

回覆樓主:

有無睇错?yahoo竟然會登讚北上嘅藝人新聞

la_source    發表於 22-9-6 12:02

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

班所謂網友正井底之蛙,眼紅人啫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gm147 發表於 22-9-6 10:03
錢只係其中一個因素,歌手既需要創作又需要舞台更需要進步,依啲都唔係一個盲目偏頗又只會抄襲又縮骨嘅市場 ...
同意你所講 我睇左內地節目好多年而家內地D製作真係唔比香港差架,所以見到有香港歌手去內地發展而又令到內地觀眾接受,真係會好開心

十一哥    發表於 22-9-6 14:46

珍珠宮

ic34 發表於 22-9-6 10:29
同意你所講 我睇左內地節目好多年而家內地D製作真係唔比香港差架,所以見到有香港歌手去內地發展 ...

咪系 空間大 要求既野跟小地方不同 發展空間亦都好大 就算唔系爆紅都有好多唔同既基會 如果佢仲系個衰格台一早就無左影 酸佢果班人跟本就系無甘既機會 以為有2百幻就系全世界 人地系講緊一個節目分分鐘有過億人睇 呢度就算全世界睇曬都系幾百萬

ic34    發表於 22-9-6 10:38

水晶宮

Lilyforest 發表於 22-9-6 10:08
有無睇错?yahoo竟然會登讚北上嘅藝人新聞

我都以為自己眼殘,點解yahxx

ic34    發表於 22-9-6 10:38

公爵府

果班唔係網民,係燈神,凡佢地支持既都死直

瑪瑙宮

曾在聲生不息彈起實至名歸, 聲線歌藝舞台風格一流.
咩咩賺人仔出賣人格都痴痴地.

ic34    發表於 22-9-6 10:59

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

有機會更係闖下,唔通留係度浮沉咩

可能佢上節目,都無諗過宜家咁多人接受自己
加油

ic34    發表於 22-9-6 10:53

水晶宮

him-bb 發表於 22-9-6 10:35
咪系 空間大 要求既野跟小地方不同 發展空間亦都好大 就算唔系爆紅都有好多唔同既基會 如果佢仲系個衰格台 ...

亞Mike同MC張天賦都係造星II出黎, 一個加入環球,一個加入華納其實MC都可以去內地發展下,我睇抖音佢都有內地fans架

水晶宮

ic34 發表於 22-9-6 10:53
亞Mike同MC張天賦都係造星II出黎, 一個加入環球,一個加入華納其實MC都可以去內地發展下,我睇抖音佢 ...

同意、MC返內地應該會爆紅

ic34    發表於 22-9-6 12:08

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

ic34 發表於 22-9-6 10:29
同意你所講 我睇左內地節目好多年而家內地D製作真係唔比香港差架,所以見到有香港歌手去內地發展 ...

係喎 內地 綜藝節目 太好睇

ic34    發表於 22-9-6 12:13

珊瑚宮

回覆樓主:

只有無實力衝出香港,才會留係香港一壇死水的樂壇
機會係留俾有實力, 有準備的人

ic34    發表於 22-9-6 13:45

男爵府

mike真係越來越多廣告, 佢好受歡迎, 現在拍緊"披荊斬棘" 最難得係可以拍住一大班高質素的哥哥, 學到好多野, 真係獲益良多.

吾知幾時返黎香港入手買樓, 可以一筆過買一層先

首頁

尾頁

跳至