親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

Search redeem 無位,但用pay with miles,就可以付款時用里數扣減機票錢,其實可以扣到0蚊,只比tax & chg,變相等同redeem 。當然用既里數比redeem 多,而家有discount 20%,我買2張CX去大阪機票 total $10xxx,用咗HSBC800 discount ,再加74xxx AM,就減晒票價,只係比$2xxx tax & chg,又可以網上隨時免費更改航班(若redeem 機票時call CS無得網上做),原本星期五回程,買完見星期六有位已即改。
而家即係用37xxx AM買到CX 飛日本,正常redeem 最平20K(JAL要30K)

ipmrs    發表於 22-10-13 10:06
travling    發表於 22-10-13 09:51

大宅

即係比貴D里數, 但彈性大好多?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

淡季?
如果係咁可以多個選擇

琥珀宮

travling 發表於 22-10-13 09:52
即係比貴D里數, 但彈性大好多?

應該係話貴d里數,就可以換到機票。
其實以前無pay with miles,redeem有時係平里數無位,貴里數先有。

travling    發表於 22-10-13 11:51

琥珀宮

TMC3012 發表於 22-10-13 09:55
淡季?
如果係咁可以多個選擇

無分,因為都買機票,用miles去減錢,要減多啲錢,就要用多啲里數。所以買機票時,我都係自己睇日子同航班去搵平價錢機票。
我而家買到星期六早機去,回程原本只是星期五晚機/星期六早機先咁平(星期六晚機貴$500),所我初時係買星期五晚機返
買完後發現CX網站回程星期六晚機又改返同一樣平價錢,所以立即上網改回程星期六晚機返

琥珀宮

木土土 發表於 22-10-13 10:12

無分,因為都買機票,用miles去減錢,要減多啲錢,就要用多 ...

計番就差唔多每用10K里數去可以減到大約接近$1000機票錢

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

TMC3012 發表於 22-10-13 09:55
淡季?
如果係咁可以多個選擇

yes, 多1個選擇。

我上星期睇緊換台北機票,2位三萬里+$19xx稅,轉個頭冇晒

岩岩睇pay with miles, 相同日子時間係大約四萬里+$19xx

大宅

木土土 發表於 22-10-13 10:19

計番就差唔多每用10K里數去可以減到$1000機票錢

可能我睇旺季,$15xxx嘅機票價要172xxx嘅里數先可以扣到$0,另加稅項,里數價值低於$0.1

珍珠宮

回覆樓主:

睇多兩個月,運力再加強再算

琥珀宮

sophyllis 發表於 22-10-13 10:48
可能我睇旺季,$15xxx嘅機票價要172xxx嘅里數先可以扣到$0,另加稅項,里數價值低於$0.1
...

咁貴機票價當然唔會買。
呢個玩法,應該要係認為票價ok可接受,才用里數去減比少啲錢(唔一定要扣到去0蚊)。
我親人買美國機票,用出年到期舊里數3萬幾里比少3千幾蚊都好。

大宅

木土土 發表於 22-10-13 12:37
咁貴機票價當然唔會買。
呢個玩法,應該要係認為票價ok可接受,才用里數去減比少啲錢(唔一定要扣到去0蚊 ...

我意思係旺季嘅時候唔係$1=10里去計,我講嗰個價錢我係接受到嘅,只係旺季用pay with miles唔太抵

琥珀宮

sophyllis 發表於 22-10-13 12:40

我意思係旺季嘅時候唔係$1=10里去計,我講嗰個價錢我係 ...

我話1萬里減約一千蚊都只係約數,你個case計出黎,1萬里減接近八百幾近九百蚊,其實也差不遠,亦唔知你有無計埋而家有20%里數discount

其實我意思係,用幾多里數可以減幾多錢,應該係standard formula ,同旺淡季機票平貴無關係。簡單説法係,機票價錢越貴,就要越多里數才能「全數」扣減。

大宅

木土土 發表於 22-10-13 13:56

我話1萬里減約一千蚊都只係約數,你個case計出黎,1萬里減 ...

應該計咗20% discount, 網頁好似自動計?

我以為你個case 1萬里可以減到$1000,咁就要衡量下平時用唔用到里數換機票,如果用到,價值一定大過$0.1/mile

大宅

我話1萬里減約一千蚊都只係約數,你個case計出黎,1萬里減 ...

同埋可能你仲有得減HSBC $800,所以圍起嚟都有接近$0.1/mile,點樣有HSBC $800?

琥珀宮

sophyllis 發表於 22-10-13 14:39
同埋可能你仲有得減HSBC $800,所以圍起嚟都有接近$0.1/mile,點樣有HSBC $800?
...

https://www.cathaypacific.com/cx/en_HK/offers/collection/hsbc-premier-mastercard-offer.html

dororo68    發表於 22-10-13 15:04

大宅

木土土 發表於 22-10-13 14:42
https://www.cathaypacific.com/cx/en_HK/offers/collection/hsbc-premier-mastercard-offer.html

不過我無呢張卡,我用咗渣打張Cathay卡,好似可以$2有1里

伯爵府

幾多里數換到幾多錢唔係Standard,如果你試吓買復活節歐洲PE機票,用100,000 miles 只扣$4700,好搵笨

琥珀宮

gzilla 發表於 22-10-14 04:42
幾多里數換到幾多錢唔係Standard,如果你試吓買復活節歐洲PE機票,用100,000 miles 只扣$4700,好搵笨
...

咁就真係好唔抵,最衰佢係last step payment 先睇到pay with miles conversation rate,唔方便去check 唔同日子價錢

大宅

啱啱再試下,要按”confirm amount”去下一頁先見到20% discount,折扣後就137,686 miles可以兌換到$13,510,如果用埋HSBC優惠係ok嘅,btw 20% discount要silver member以上先有?

琥珀宮

sophyllis 發表於 22-10-14 11:47
啱啱再試下,要按”confirm amount”去下一頁先見到20% discount,折扣後就137,686 miles可以兌換到$13,51 ...

Green member 都有

首頁

尾頁

跳至