自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

外傭公司推卸責任、話外傭亂作履歷唔負責任、 事實上丶雇傭公司要負全責退款、還要賠償、 亦要有計分制度、如果扣得分多立即釘牌。

政府完全冇保障雇主。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你是否講緊東張個陳太?工人嚟3日,假cv話中介教佢寫,同佢個4歲女一齊沖涼,好似想搏炒,炒佢僱主要俾$15800, 跟住返了菲律賓,揾唔到佢,可能同中介夾埋!

la_source    發表於 22-11-7 11:34

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mickeyeva 發表於 22-11-6 20:05
你是否講緊東張個陳太?工人嚟3日,假cv話中介教佢寫,同佢個4歲女一齊沖涼,好似想搏炒,炒佢僱主要俾$158 ...

真係好離譜~

7、8年前我哋都請過一個工人、話喺新加坡做過兩年、我成日出海釣魚、佢竟然話唔識劏魚、我哋一出街佢就立刻出去shopping、煮三餸一湯、有三樣係錯嘅、根本就博炒、最後捉佢偷我們八達通、用報警將佢捉走。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

不嬲都係咁!以前有李衰人劉恵卿公文黨佢哋幫外傭不遺餘力爭取福利。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yuyueng 發表於 22-11-6 20:23
不嬲都係咁!以前有李衰人劉恵卿公文黨佢哋幫外傭不遺餘力爭取福利。

班衰人根本就係想、害死香港~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

身同感受
用左工人十多年

現在真係怕左請
無一個姐姐正正常常
一係家中有事
一係做KOL
個個借糧借錢
一係星期六日副業(dental , hair , nail, 賣貨)人工多過 正常份糧
花枝招展

我地打工仔
邊有話同老闆借一個半個月糧呢

伯爵府

回覆樓主:

我曾經都請過一個姐姐
嚟咗5日走左
首先明明cv話單身,但嚟到結左婚,agent話佢結婚嘅意思係指註冊,我嘅姐姐同男人只做儀式,唔計結婚
姐姐嚟都香港,乜都唔做只坐係度,就算叫都係做一下,叫佢執枱,執枱only, 櫈都唔會執,咁點work落去,問返佢,佢係家鄉係家務都唔洗做
到第一個星期日出了去全日,星期一回來就話要返去生仔
痴線,咁就走左,又冇錢賠比我
我仲要比埋機票佢走

伯爵府

回覆樓主:

我都請過一個大食旅遊賓,三個月食窮我,拍下籮柚話homesick 就走,一個hand carry袋嚟,5大袋紅白藍走,個個禮拜日花枝招展出去玩,玩夠就homesick, 嘔血

男爵府

香港的外傭政策一向係傾斜偏向外傭

男爵府

回覆樓主:

我之前請咗一個大食姐姐,正餐外,每日都要食三大個麵包,兩個大橙,一個西柚,柿,健康過太太,早餐慢煮個意粉食,午餐煎魚煎足幾個字,用哂成枝油,難為做太太嘅我急住返工只係食雞尾包,玩咗我兩個月話聖誕要返家鄉過節,bye bye 太太

侯爵府

大力大力 發表於 22-11-6 20:15
真係好離譜~

7、8年前我哋都請過一個工人、話喺新加坡做過兩年、我成日出海釣魚、佢竟然話唔識劏魚、我 ...

之後要唔要買機票俾佢走?

男爵府

仲要睇齊勞工假期先㷫
平日一星期一日例假,聖誕新年休息冇問題,但端午清明中秋重陽回歸國慶關佢地叉事.僱主放佢又放即係僱主永冇休息,黎緊仲要每年加多日假。佢地係同僱主同住包飲包食,份合約根本唔應該同本地勞工假期睇齊。
冇誠信,冇感恩,冇責任感,滿口大話,反轉豬肚,仲要留底一攤手尾,拍拍籮柚就走得。呢個民族的人質素係點相信好多香港人心中有數。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

水草 發表於 22-11-6 21:34
之後要唔要買機票俾佢走?

唔使補一個月、但要比機票佢走。

買基金真係好傷

侯爵府

大力大力 發表於 22-11-6 21:46
唔使補一個月、但要比機票佢走。

真係好離譜, 佢犯左法仍要僱主包機票

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

醒目開學勳章

大力大力 發表於 22-11-6 19:58
外傭公司推卸責任、話外傭亂作履歷唔負責任、 事實上丶雇傭公司要負全責退款、還要賠償、 亦要有計分制度、 ...

其實一向都有咁的問題,早十年我都在德x領過野,見過鬼就怕黑,我自己做好過,真是做埋都唔夠比

翡翠宮

回覆樓主:

很多CV係作的:
寫/ interview話有2年中東工作經驗,
識湊小朋友, 識煮中東菜;
結果來了一個唔識幫幼兒穿衣, 搞喊個仔. 叫佢煎豬扒, 佢玩疊羅漢.
叫佢煮金寶湯, 佢先煲熱滾水才落罐湯.

對上一個,做了3個月就走(教了3 個月仍在夢遊中), 仲欠落香港財務公司數, 出warning letter 到我家(見慣不怪)

現任話自己有2年香港工作經驗, 識煮中國菜. 她的確在香港做過家傭, 但只照顧一個病人, 唔洗她煮餸....
她毫無煮中國餸概念, 我教完, 她又看完我寫的cook books, 仲係煮到烏呢單刀,
我要人釘人.
她又無安全意識,爐頭差d著火,
嚇到我心離一離,
去淘防火毯放在廚房

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 22-11-6 23:41
很多CV係作的:

教工人真係心血小
其實自己好多時要重做
佢放假時
仲要再大清潔

佢地做到幾差都好
都可以無憂無慮

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 22-11-6 23:41
很多CV係作的:

乜你個工人咁似我賤印?!我嗰件教幾年都唔識煮,仲要我煮埋比佢食,做清潔又要我翻手做,樣樣都學唔識好似白痴咁!但一出屋,就識得去報勞工處老屈我冇出糧

首頁

尾頁

跳至