自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

雖然話開放旅游,真係YouTube找外國人日本旅游 vblog 今個月只找到 4、5個,另外個d 是長駐日本 KOL,或在日英語教師、或有老婆在日本。

亞洲游客就多廣東話、台灣客,偶然都有菲律賓同泰國客。
係得甘多。。。

至於最熱門東南亞,就單單越南旅游 vlog,今個月Youtube 都數之不盡,估計超過一百個英語旅游 vlog。

我成日想,日本有咩玩?主題樂園?玩兩分鐘過山車排隊 60分鐘?
歐美個d 更靚更大主題樂園,幾乎不用排隊。

排隊等吃拉麵?香港人先會走去排。

400蚊住迷你 10平方米酒店?旅游住d 甘既環境?

逼山手綫、地鐵?喂,去旅游搞到好似去中環返工。

珍珠宮

回覆樓主:

我地鍾意去日本鄉下d既地方呀
九洲個邊比較舒服
東京就真係太迫
不過去得多其實都會悶

象牙宮

回覆樓主:

吸引我係食物同溫泉,老公鍾意牌子運動衫褲,outlet買平香港一半!越南我未考慮去,因為無興趣睇風景

珍珠宮

回覆 FeiLong 的帖子

其實日本除左東京仲有其他地方, 亦唔一定要去主題公園架喎!! 係咪你對日本唔太了解咋?
我同屋企人去日本係去石垣島, 可以去慢活, 去住民宿, 去浮潛, 去Relax, 真係會去日本超市買完野返去煮果隻架喎!

伯爵府

歐美唔自駕點出街,
相對日本交通方便好多.
你可以簡少人/無人排0既食店
酒店可以book $1400的, 係你limit佐自己系$400度.
唔使[成日想],買張機票親身體會下

Skytree1000    發表於 22-11-7 16:46

男爵府

FeiLong 發表於 22-11-7 12:34
雖然話開放旅游,真係YouTube找外國人日本旅游 vblog 今個月只找到 4、5個,另外個d 是長駐日本 KOL,或在 ...

唔係個個去日本都係窮遊,排隊食拉麵可能只係講緊其中一餐,仲有N咁多高級野食全部預約制

亦唔係人人都係住幾百蚊晚既迷你酒店

至少我自己去全部都係舒舒服服,冇你講既野

你係好憎日本?定你根本冇去過?定去過但唔夠budget所以搞到你咁反感?

RAA    發表於 22-11-7 15:11

大宅

namnamnamlolo 發表於 22-11-7 12:36
我地鍾意去日本鄉下d既地方呀
九洲個邊比較舒服
東京就真係太迫

我唔覺得係鄉下,香港住得細,旅游都要住d 10平方米,我一定接受不到。
去日本主題公園,比起歐美個度細好多,歐美個d 等候時間多數 10分鐘以内,
日本就 60分鐘,主題公園永遠人山人海,我見到都暈,去一次就夠。

搭車又貴又逼,稍微出名餐廳,又係排隊。。。

我感覺同去中環消費差不多。

大宅

紫翹 發表於 22-11-7 12:41

其實日本除左東京仲有其他地方, 亦唔一定要去主題公園架喎!! 係咪你對日本唔太了解咋 ...

世恆島都未聽過咩地方,需要排隊嗎?
有無大馬甘靚?

https://www.youtube.com/watch?v=EiSzhUfJDbQ

大宅

lovelyjimjim 發表於 22-11-7 12:43
唔係個個去日本都係窮遊,排隊食拉麵可能只係講緊其中一餐,仲有N咁多高級野食全部預約制

亦唔係人人都係 ...

有無兩層複式,80平方米,300度全海景先?600蚊一晚在?
咪同我講,比 600蚊住 15平方米,如果係甘,香港咪一樣。

珍珠宮

我係寫石垣島, 唔係"世恒"島喎, 係沖繩島既外島之一, 我無去過你講果度, 但去完都覺得好舒服, 可以浮潛, 可以夜晚睇銀河. 慢活.
https://matcha-jp.com/tw/6333

la_source    發表於 22-11-7 14:56

大宅

lovelyjimjim 發表於 22-11-7 12:43
你係好憎日本?定你根本冇去過?定去過但唔夠budget所以搞到你咁反感?...

絕對不是,只係睇日本電視成日玩突擊采訪游客,我覺得好尷尬。
好似見到寳,乜真係日本無人去?電視台希望可以多多采訪金髮藍眼,
結果有d 白人係重複被采訪,機場裏面來來去去都係廣東話客同台灣客。

好多長住日本的外國人都話,每次返黎都成日見到電視台突擊。。。唉…………

大宅

紫翹 發表於 22-11-7 12:50

我係寫石垣島, 唔係"世恒"島喎, 係沖繩島既外島之一, 我無去過你講果度, 但去完都覺 ...

全東南亞都有浮潛啦。
99%玩浮潛都係選擇泰國、菲律賓、印尼、大馬啦。唔需要排隊。

珍珠宮

咁我鐘意去日本唔得咩?? 去浮潛唔洗排隊架!! 其實你有你鍾意去既地方, 人地有人地鍾意去既地方, 其實拗黎都無謂

大宅

Kanyin 發表於 22-11-7 12:42
酒店可以book $1400的, 係你limit佐自己系$400度

我比 300蚊 全海景(大馬馬六甲),700尺。
如果要比 1400蚊,住香港都有啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

日本係一個食買玩風景都有既地方, 滑雪, 上山, 下海都有, 亦係比較安全既國家....同埋近香港, 去都好方便嘛, 我都想去歐洲滑雪, 太遠冇咁多日假期, 韓國D雪冇日本咁POWDER...

水晶宮

FeiLong 發表於 22-11-7 13:01
我比 300蚊 全海景(大馬馬六甲),700尺。
如果要比 1400蚊,住香港都有啦。

咁你咪繼續去大馬玩!其他人喜歡去日本玩咪日本囉!大家喜歡嘅嘢同要求唔同,唔好將你自己嘅諗法套在別人身上!

mercurycc    發表於 22-11-7 21:19
Skytree1000    發表於 22-11-7 16:49
RAA    發表於 22-11-7 15:14

大宅

廷廷媽 發表於 22-11-7 13:04
日本係一個食買玩風景都有既地方, 滑雪, 上山, 下海都有, 亦係比較安全既國家....同埋近香港, 去都好方便嘛 ...

不過如果日本好似香港一樣,物價貴,住得細,人山人海逼到死,
我就無咩興趣,去旅游當然去熱門但是環境一定要比香港好的地方啦。

對外國人來講,排隊逼車、排隊玩機動游戲、排隊等等等,
酒店房細過自己屋企睡房,還有多多規矩,一定唔吸引。還有一樣,日本人對外有d 排斥。

去東南亞熱情開放,去酒吧帶個一夜情返黎海景套房,在客廳翻天覆地才是首選。
或者香港人習慣住得細,日日排隊,日日逼車,所以去旅行去呢d 地方唔覺有問題。

侯爵府

FeiLong 發表於 22-11-7 12:34
雖然話開放旅游,真係YouTube找外國人日本旅游 vblog 今個月只找到 4、5個,另外個d 是長駐日本 KOL,或在 ...

我去過日本十幾次,冇一次有你講既經歷。
閒日去唔洗迫喎,我多數自駕,但有安排迫下山手線,但遇唔到沙甸魚時段。
我又多數去鄉下d地方,加部分shopping,shopping勁正,冇錯香港好多野都有,但日本有好多款香港冇。
日本d動物園好好玩,仲有火山區好正。
日本既野食係唔同香港得,d味好正宗。
plan緊下次都係去日本

伯爵府

回覆樓主:

咁你唔鍾意日本,我哋鍾意去日本,各有各去,有咩好討論

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我覺得最大既吸引力係"安心"

安心來自日本相對地治安好, 地方整潔, 食物衛生(除非你腸胃唔好亂食生野), 交通便利, 市民質素高(唔似韓國人咁粗魯推人)

加上有自然溫泉, 花田, 大量主顯公園, 購物中心, 物品包裝精緻等等

首頁
12345...9

尾頁

跳至