夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

可能年紀相差大,另一半已經去到退休心態,好多野都hea 做,得過且過,而自己卻是一個仍會要求自己繼續進步的人。而家好似我要教人哋個仔點樣保持健康啲,但我覺得自己嘥口水和浪費心機!....

可是到最後病咗,都係搵我照顧;我之前有經驗照顧過長期病患嘅家人,真係唔想重複歷史呢!

禁止訪問

大宅

MsruSo 發表於 22-11-8 01:53
佢大你幾多年?

差唔多9年

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

得罪講句,差九年嫁之前唔係唔知。
到人地退休前話人 hea , 唔係幾好咁喎。

la_source    發表於 22-11-8 15:11

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 22-11-8 09:21
得罪講句,差九年嫁之前唔係唔知。
到人地退休前話人 hea , 唔係幾好咁喎。 ...

我 hea 嘅意思係佢對生活上嘅問題唔去找方法解決,將個解決問題嘅波交比我,佢自己只係選擇啲容易唔洗用腦的做事方法!

例如:人老自然病,有藥食就得,處理不到就算,唔做唔錯之類.....

大宅

對一個人冇晒動力嘅人會好燥

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lneedlove 發表於 22-11-8 01:39
可能年紀相差大,另一半已經去到退休心態,好多野都hea 做,得過且過,而自己卻是一個仍會要求自己繼續進步 ...
好煩惱,真係除非佢好有錢,唔係都會到最後.............,有小朋友嗎?

大宅

20150618bb 發表於 22-11-8 12:51
好煩惱,真係除非佢好有錢,唔係都會到最後.............,有小朋友嗎?

就係有小朋友,如果無嘅話,我相信我晨早就已經放棄咗呢段關係!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lneedlove 發表於 22-11-8 13:02
就係有小朋友,如果無嘅話,我相信我晨早就已經放棄咗呢段關係!
冷靜處理,小朋友幾大?

男爵府

陪月勳章

年過半百啦
睇開啲

成日放負
身體一樣有病

侯爵府

樓主上回講出軌坐車有陰影, 財產分配如何keep, 食野習慣等等, 男既曾出軌, 樓主事事不順眼挑剔我是絕對明白理解,也無意評論樓主。
只是我覺得, 關係日積月累地差, 你地雙方怕且冇左改善關係的動力。
好似樓上話齋,你生活不滿只怕也辛苦。

侯爵府

lneedlove 發表於 22-11-8 10:34

我 hea 嘅意思係佢對生活上嘅問題唔去找方法解決,將個解 ...

以你講緊我C6

大宅

kwhkwh 發表於 22-11-8 20:14
樓主上回講出軌坐車有陰影, 財產分配如何keep, 食野習慣等等, 男既曾出軌, 樓主事事不順眼挑剔我是絕對明白 ...

其實係我見到佢係呢段關係上進行修補嘅動力好低,最衰比我見過佢溝女的動力可以好大,所以我心理不能平衡到!更有一種感覺係佢溝人唔成功,被發現后唯有以最低成本留住個老婆方便照顧佢年老嘅日子!

侯爵府

lneedlove 發表於 22-11-9 13:01
其實係我見到佢係呢段關係上進行修補嘅動力好低,最衰比我見過佢溝女的動力可以好大,所以我心理不能平衡 ...
更平衡唔到既係佢成功留到個老婆

RAA    發表於 22-11-11 15:16

大宅

kwhkwh 發表於 22-11-9 13:27
更平衡唔到既係佢成功留到個老婆

你唔提,我都唔醒起,佢係鵝多了,就做少少俾你,吊住你,等你以為佢會改善!不過而家係再拖得就拖!

大宅

回覆 lneedlove 的帖子

咁點解你要照顧佢?其實退一步海闊天空,放低呢個人,長痛不如短痛。無老公又唔會死既。
人到中年,佢都唔會改到,更加唔會聽人講。

你係經濟上要依賴佢?

侯爵府

lneedlove 發表於 22-11-8 01:39
可能年紀相差大,另一半已經去到退休心態,好多野都hea 做,得過且過,而自己卻是一個仍會要求自己繼續進步 ...

可以hea 的話 不會郁 我老公未退已休 唔開年齡事 心態問題

大宅

iphonebb 發表於 22-11-10 09:29

咁點解你要照顧佢?其實退一步海闊天空,放低呢個人,長痛不如短痛。無老公又唔會 ...

家人反對!老媽叫我忍耐,仔女話唔想

大宅

你既人生係你既,諗下點選擇係為自己最好,你雖然係人哋個女又係人哋既媽咪,但做人自私一啲一定係開心啲。
如果你經濟要依賴咁就難搞啲,但如果唔洗靠人既,咁其實老公都唔係好重要(前提佢對你唔住先)

同埋我唔知你同呀媽關係點,佢係因為面子唔想你離婚定因為其他原因?你仔女又幾大,明唔明你經歷左啲咩?

又或者暫時宜家focus自己多啲,扮下靚做運動,花若盛開蝴蝶自來。

RAA    發表於 22-11-11 15:17

侯爵府

lneedlove 發表於 22-11-9 13:47
你唔提,我都唔醒起,佢係鵝多了,就做少少俾你,吊住你,等你以為佢會改善!不過而家係再拖得就拖!
...
好彩我記得樓主之前的散post.
有時你發洩一下出post, 但人家若不留意你之前的故事, 可能會對你人品有5會而留言有欠公平。

賤男既手法你好清楚,你亦落搭, 一個願打一個願捱,死局。

首頁

尾頁

跳至