家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

,兩公婆月入四萬有一個小朋友今年讀中二,本應婆婆和妹妹一齊住公屋,今期老公抽用白表抽居屋,中咗第五no,首期最多比100多萬,預計3-4人單位,太約要300多萬,供25年大約要13,000-14,000一個月,扣除生活開支計過都係僅僅夠,想問下如果樓市下行嘅時候銀行會唔會樓市差價。

男爵府

朱寶媽媽 發表於 22-11-10 09:00
,兩公婆月入四萬有一個小朋友今年讀中二,本應婆婆和妹妹一齊住公屋,今期老公抽用白表抽居屋,中咗第五no ...

唔會,居屋房署擔保,除非政府倒台
利申:支持祖國 反對移民

大宅

用9成按揭, 你都唔需要畀1百萬首期咁多

男爵府

高達紅色 發表於 22-11-10 09:54
唔會,居屋房署擔保,除非政府倒台

人工唔高,報稅只有$37,000.00人工,怕過唔到壓力測試。

男爵府

朱寶媽媽 發表於 22-11-10 10:14
人工唔高,報稅只有$37,000.00人工,怕過唔到壓力測試。

居屋唔使壓力測試,而且人工3萬7 每月應該借二百萬無問題
利申:支持祖國 反對移民

複式洋房

2010 買過綠表居屋, 因為有房署做擔保 ,當時銀行都唔係點睇啲收入。
最好借盡9成,比少啲首期,銀行有個mortgage link高息戶口比你,啲錢係入面可以收返按揭利率息口。
搵埋按揭中介幫手,可以拎多啲回贈。

男爵府

rayclc 發表於 22-11-10 10:51
2010 買過綠表居屋, 因為有房署做擔保 ,當時銀行都唔係點睇啲收入。
最好借盡9成,比少啲首期,銀行有個m ...

想問吓去房署揀樓前,定比完小訂才找中介/銀行做按揭。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

你呢個CASE其實好有置業需要, 去馬啦 ! 一家人生活環境改善, 小朋友又可以有自己房專心讀書

第一次置業可以借9成, 房署做擔保, 咁難得白表都抽得中唔好輕易錯過機會呀 !

侯爵府

2023年兔年勳章

如果樓主並非白長,只係白核,恐怕未必有3-4人一房單位可揀

https://www.hk01.com/地產樓市/784358/星之谷-居屋2022揀樓機率深度拆解-家有長者才是終極贏家
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

複式洋房

回覆 朱寶媽媽 的帖子

房處細訂之後。搵銀行做按揭前就要搵定中介。

公爵府

朱寶媽媽 發表於 22-11-10 09:00
,兩公婆月入四萬有一個小朋友今年讀中二,本應婆婆和妹妹一齊住公屋,今期老公抽用白表抽居屋,中咗第五no ...

介意講咩年紀嗎?

計算供樓年期

男爵府

bbyou 發表於 22-11-20 23:49
介意講咩年紀嗎?

計算供樓年期

我先生係戶主,42歲,budget be 350萬留下,佢想輕鬆啲攤長工25年,供完都67(emoji)
,我想比多D首期,年期供小D。扣除裝修費,佢覺得keep一年多洗費嘅cash flow先安全。

男爵府

有冇中介介紹

大宅

朱寶媽媽 發表於 22-12-29 07:42
有冇中介介紹

上網搵經x按揭或x絡按揭,填表申請等聯絡,有回增。

男爵府

朱寶媽媽 發表於 22-11-21 09:04

我先生係戶主,42歲,budget be 350萬留下,佢想輕鬆啲攤 ...
你先生諗法比較穩妥,預留一年開支備用金是基本,因為總有你計劃以外的開支

按揭年期日後只可縮短不可加長,一開始一定揀最長年期。其實利息支出唔係真係相差好多,好多人提早還完按揭

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

可唔可以講多d點解唔好比咁多首期?thx

大宅

vivian0919 發表於 22-12-29 20:04

不用比多,比最少就可以,因為有mortgage link, 你可以放多出的錢落戶口,有同等按揭利息收入低消供樓利息開支,好處是如果有急需可以即時攞到錢,但切忌話比親友知 避免比人借錢。

伯爵府

vivian0919 發表於 22-12-29 20:04

而家借錢仍然息低(3%),梗係留錢比自己,mortgage link 又得,做定期又得,過了罰息期隨時可以局部還款。

男爵府

Strawberrys 發表於 22-11-10 14:03
如果樓主並非白長,只係白核,恐怕未必有3-4人一房單位可揀

https://www.hk01.com/地產樓市/784 ...

1月3日揀樓,依家只有安秀苑望山(正北)和東涌裕雅苑內園有兩房(emoji)‍(emoji),而我囡今年中二,佢有ASD十ADHD,對安秀苑地勢高和中四要轉校極度反感。而裕雅苑在東涌交通又唔方面,中學相對出面麻麻地,佢依家在深水埗B1中學,東涌佢想轉校。

侯爵府

2023年兔年勳章

朱寶媽媽 發表於 22-12-30 05:05
1月3日揀樓,依家只有安秀苑望山(正北)和東涌裕雅苑內園有兩房(emoji)‍(emoji),而我囡今年中二,佢有ASD ...

一家人意願如何?有冇實地考察過?

一家有老有嫩,考慮已不是你夫婦二人返工往返咁簡單。

婆婆離開原居適應新環境如何?佢唔開心好易有抑鬱,適應新環境時間因人而定

囡上高中後會好忙,原區返學係首要,充足睡眠才不影響個人健康;返學補課補習,加上課外活動,需要好有效時間管理及安排

明白有揀樓機會係好難得,但每當有機會來臨,也需要理智分析;一家人不勉強自己,甘願捨棄現在舒適或安穩生活,肯定同願意接受改變,咁做決定就無後顧之憂!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

首頁

尾頁

跳至