自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

容易養嗎?會不會比貓容易照顧呢?

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 chocola 的帖子

唔容易養,比貓更難照顧。病起來,醫藥費好貴。識醫兔仔的獸醫都唔多。

大宅

回覆樓主:

兔仔真係唔容易養
又易病
室內最好舖墊畀佢跑跳,因為好容易太光滑嘅地板整斷手腳,
每日都要清潔籠,
日日都要梳毛,
好鍾意周圍咬野,木製傢俬,皮梳化,電線,電話叉電線乜都咬
我嗰隻未絕育前鍾意咬人次次見血
,周圍噴尿
又要試下邊隻草佢鍾意食,但又鍾意搶人類嘅嘢食
每日都要有放風時間,最少4,5個鐘,我睇住佢玩,免得佢亂咬野食
有病睇醫生超貴,基本都千千聲,
養之前要小心考慮不要棄養
太多人頂唔住好多兔仔被棄養
attach0/tmp/php8ey6sq
attach1/tmp/phpNeN5Nx

公爵府

回覆樓主:

估唔到兔仔原來咁難養

大宅

moon1006 發表於 22-11-10 23:33
兔仔真係唔容易養
又易病

好可愛呀

公爵府

chocola 發表於 22-11-10 23:12

兔仔唔易養
阿女今晚先話佢麻煩又細膽又鍾意發脾氣超難服侍,千祈唔好俾佢個樣呃到
attach1/tmp/phpdXljxL

珍珠宮

moon1006 發表於 22-11-10 23:33
兔仔真係唔容易養
又易病
仲難養過我家狗狗

男爵府

chocola 發表於 22-11-10 23:12

兔仔係好敏感,好細膽

我嗰隻係24小時放養
有一次俾街外嘅車響聲嚇一嚇親,跑嘅時候撞崩咗個鼻
養咗兔之後,先知道 守株待兔,呢個成語係真有其事

子爵府

回覆 chocola 的帖子

難養,大部份兔仔脾氣都好差,惡到死,玻璃肚容易病,啲尿又好臭,甩毛情況好嚴重,好耐之前我養過一隻獅子兔,當時買只係三百幾蚊,但佢一病,我用咗兩萬蚊去醫佢,又話要留醫又要治療,最後養咗年零就死咗!如果真係想養,我好推介葵鼠,葵鼠好多唔同顏色,size好好,唔使用好大個地方養佢,唔大唔細,腸胃都好好,基本上,乜嘢生果蔬菜同草都食到,脾氣都好好,可以抱住,會嗲人㗎,我10幾年分別養過4隻,每一隻都超過三歲,最長命嗰隻有7歲,最可愛嘅係佢哋會叫,肚餓會叫你,開心會叫你,當然佢都有一個問題,就係佢會食好多嘢,佢係會不停咁食嘢,有心理準備要買好多草俾佢食!我屋企食生果都會遲少少俾佢食

珍珠宮

yan_mum 發表於 22-11-11 01:03
兔仔係好敏感,好細膽

我嗰隻係24小時放養

聽人講,有啲兔仔仲會被嚇死。。

公爵府

回覆樓主:

家兔已9歲,我放養在家,通屋走,甘耐只睇過一次醫生,真係超貴
attach0/tmp/php07xVUW

公爵府

eeaa 發表於 22-11-11 09:32
家兔已9歲,我放養在家,通屋走,甘耐只睇過一次醫生,真係超貴

...

只睇過一次醫生真係好叻!我之前嗰隻養左12年,醫藥費總數應該要4,5萬,因為最咁嗰次已經要2萬幾

公爵府

littledot 發表於 22-11-11 10:06
只睇過一次醫生真係好叻!我之前嗰隻養左12年,醫藥費總數應該要4,5萬,因為最咁嗰次已經要2萬幾 ...

公爵府

只睇過一次醫生真係好叻!我之前嗰隻養左12年,醫藥費總數應該要4,5萬,因為最咁嗰次已經要2萬幾 ...

12年好勁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

12年,犀利!
我兩隻都過9歲至走,我已覺得我達晒標

兔仔我覺得最煩係清潔,個籠日日洗都幾係(你又唔想個籠太細佢住得辛苦,但大籠就你洗得辛苦),放養又要好多配套

兔隻隻性格都唔同,我都聽過砰一砰門就嚇瓜咗。我兩隻,仔嘅好細膽,嚇親只識震同賴尿。女嘅好大膽,一屋寵物唯獨佢有本事激到人鬧佢要「撻全朵」

兔嘅intelligence我覺得同貓差不多。不過始終性格上比較謹慎,動靜都比較小規模

男爵府

好難養,一定難過貓狗。同埋無財力同耐性不要養。好容易病,我養的8歲走了,由4歲開始開始病,時好時壞,中間洗了幾萬,我覺得我由3個月養到佢8歲已經好好了。

大宅

回覆樓主:

我養過貓,狗,倉鼠,魚,龜
最麻煩應該係兔仔
之前嗰隻養到八歲走咗
洗咗萬幾蚊睇醫生
現在呢隻係領養返嚟
更加小心謹慎,做絕育,小心飲食
想佢健康

大宅

其實所有動物都唔容易養,要無比愛心耐性,想容易養最好買毛公仔

milkteabb    發表於 22-11-11 12:03

公爵府

Charlotte_mom 發表於 22-11-11 10:16
12年,犀利!
我兩隻都過9歲至走,我已覺得我達晒標

我隻衰仔就膽大包天,門口係度點電子炮仗,嘈到人都要塞住耳仔佢都唔怕,繼續悠閒食草,不過佢性格好隨和,點整佢都唔會發脾氣,最多都係掙扎逃走。
個籠嘅清潔我交左俾姐姐 ,所以我覺得最麻煩係佢一有咩唔妥就要仆倒去同佢睇醫生,睇遲一陣都驚佢有事,心太累,所以我已經決定唔會再養兔仔。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littledot 發表於 22-11-11 11:59
我隻衰仔就膽大包天,門口係度點電子炮仗,嘈到人都要塞住耳仔佢都唔怕,繼續悠閒食草,不過佢性格好隨和 ...

我隻衰女,癲到會自己上櫈,再上檯,開櫃(膠嘅小櫃桶),搵擦膠食
所以我放兔一定要關窗,正一癲婆!
你講嘅我覺得佢明,但扮唔明,用隻眼斜啤你繼續食草扮純情 (我隻會去偷狗糧食,真係喪㗎,你鬧佢佢扮聽唔明仲食快d,但對眼係斜啤你)

佢真係好好笑

首頁

尾頁

跳至