自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

MS 代銷客服唔識答,叫我打去MS HK 分店問,
但打極冇人接, 然後斷線.

因買斷(冇時限)只可以一個人(一部機)用, 如部機壞了,
我換新機, 新機仍可以裝番原有MS office 嗎(密碼已用過一次)?

大宅

You can retrieve the Window key from the old one.

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-11-24 18:06

我上次轉機時問過類似問題,CS答:我舊機行win 8 & office 2013, 因為兩者都太舊了,所以要買過新嘅 office。

新d嘅 office version 可以在舊機logout, 然後在新機login, 就可以用得番。至於由那個version開始可以logout & login, 我已忘記咗,一陣再嘗試搵多d資料俾你,但你可以循這一個方向搵搵先。

翡翠宮

felixleung 發表於 22-11-24 18:23
You can retrieve the Window key from the old one.

舊的瓜了, boot唔起, 怎樣retrieve

翡翠宮

雪雪媽 發表於 22-11-24 18:30
我上次轉機時問過類似問題,CS答:我舊機行win 8 & office 2013, 因為兩者都太舊了,所以要買過新嘅 offic ...

車, 咁買斷MS Office不是用得很多年.

但windows version upgrade, 可俾錢download 嗎.

伯爵府

但我問過:office跟機買,即已預裝入電腦,即非365 office每年付款(每年付款係跟帳戶)。
Office已同該電腦合一,不能裝去其他機。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Jasmine-4711 發表於 22-11-24 18:06

舊機绑定左MS account 可以用返.
新機內建key, 唔使绑定MS account, 開機自動裝返, 绑定左MS account轉去另一部機就唔知道

翡翠宮

rello 發表於 22-11-24 19:03
但我問過:office跟機買,即已預裝入電腦,即非365 office每年付款(每年付款係跟帳戶)。
Office已同該電 ...

我在Lenovo online 買laptop, 唔包MS office.

多年前買的舊laptop在百老匯買, 送office 365

大宅

回覆樓主:

有重安次數限制,如果你只是安裝個一、兩次,重安應冇問題。

我個office 十多年前買,轉過幾次機,最近換咗新機,重裝時就話我重裝次數已過上限。

最後,我都向現實低頭,用office 365,每月俾月費,$50左右,貪佢都有大容量one drive, 用來backup 所有野。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-11-24 18:59
車, 咁買斷MS Office不是用得很多年.

但windows version upgrade, 可俾錢download 嗎.

應該唔得⋯不過我咁諗,其實office software 比電腦長壽,最驚係部機突然死亡,連uninstall / 登出嘅機會都冇啫!我部機用咗8年已死死地,但office 依然係冇問題!

你office software 在那裏買?如家用,又家中有中小學生,買學生版會平好多喎!

子爵府

tkinwong 發表於 22-11-24 20:00
有重安次數限制,如果你只是安裝個一、兩次,重安應冇問題。

我個office 十多年前買,轉過幾次機,最近換 ...

請問$50 有幾大容量呀?謝謝!

大宅

早前學校有優惠價購買MS Office 2021 永久版,有關安裝問題,當時問過該機構的職員,職員回覆在不可同時安裝多於一部電腦下是可以重裝的,無論是電腦維修後重裝 / 安裝在新電腦),但只會有3次機會,希望幫到你

大宅

買斷MS office 應該有一個25位長的字串.可以在新機輸入

大宅

tkl1016 發表於 22-11-24 20:44
請問$50 有幾大容量呀?謝謝!

1T

子爵府

tkinwong 發表於 22-11-24 22:27
1T

thanks !

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 22-11-24 19:45

我在Lenovo online 買laptop, 唔包MS office.

o365無分version ga wor

男爵府

我發現而家唔洗用ms, 用Google docs/ spreadsheet 仲好用

翡翠宮

nicelady2828 發表於 22-11-24 22:48
我發現而家唔洗用ms, 用Google docs/ spreadsheet 仲好用

但舊的excel files 開唔倒,
email google spread sheets 俾人地,
佢用Excel,開倒來睇嗎?

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-11-24 23:45
但舊的excel files 開唔倒,
email google spread sheets 俾人地,
佢用Excel,開倒來睇嗎?

可以download xls/ doc/ ppt啊
獨立 file upload上去用都得

如果做公司嘢成日upload,download就唔係咁好

一般家用好ok,仲好用啲,又快

大宅

不可裝多過一部,舊機要洗乾淨先裝得去下一部機
除非當時買左家庭多人用既版本
有acc可上Microsoft 個網查返個key

首頁

尾頁

跳至