6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

我小朋友由出世到而家半歲 重量條線都遠低於3%,由細到大都唔鐘意飲奶(有轉過辦法都搞唔掂),而家試下比固佢食又係一時食一時唔食。我同太太湊到人到癲。。。而家已經有政府兒科,職業治療,營養師跟緊。但感覺作用好似唔多咁。。私家都睇過幾次都係沒乜幫助。。。半歲人仔喇,13磅都未有(emoji)(emoji)唯一好就係發展同精神都理想既。

想問下有沒同路人係而個情況,或者有沒過來人層經係咁情況,因為我都幾擔心bb持續係咁,對佢將來成長大唔大影響。 天下父母真辛酸(emoji)(emoji)

大宅

回覆 waiwai827827 的帖子

我女女既體重由出世既生長線50%, 到三個月10%,到半年及之後3%... 到依家快3歲 都係得12公斤左右... 我又唔會擔心。佢天生骨架輕都冇法了子。
只要佢語言能力同其他行為發展冇比同齡落後,其實唔需要太擔心。

大宅

我好明白你既感受
我女出世直頭唔飲奶,係插喉倒奶入去
我同樣都跟緊兒科,職業治療都試過
所以我明白做父母既心情

我只能鼓勵你繼續試唔同既食物
起碼你而家可以加固
有多一個選擇

但如果佢發展同精神都ok...都唔好太擔心
只能講繼續努力
你就keep住係政府度覆診
醫生都係繼續觀察同跟進
如果有乜事,都可以即時follow

洋房

doriseattle 發表於 22-11-25 13:25

我女女既體重由出世既生長線50%, 到三個月10%,到半年及之後3%... 到依家快3歲 ...

多謝你,我都希望佢發展正常,因為之前d醫生講到佢營養不良咁。搞到好易亂諗。

洋房

chingching876 發表於 22-11-25 13:59

我好明白你既感受

之前入過公立醫院,醫生見我bb飲奶差,體重仲要有下跌跡象。佢地話如果持續係咁就要插喉灌奶。so far最後都沒咁做,但都已經嚇親我了 T_T

水晶宮

我女由bb 飲奶開始到而家6 歲,一路都係3% 左右。我睇返record, 佢6 個月時係14 磅。佢由飲奶開始已經飲好少,之後加固到而家都係練仙,對食無興趣,非常偏食,有好多奇怪的eating habits. 我到最近先發現呢d eating problems 其實係自閉譜系嘅一d 症狀。不過幸好其他方面佢好正常,我叫佢做非常mild 的high functioning autism, 除食外99%的時間都好正常。亦幸好佢一路亦好健康好少病痛,精靈活潑,係瘦啫。

大宅

我女由出世就插喉,插左參唔多兩個月不過我覺得你難捱既階段已過
起碼可以食固
加油加油
乜都俾佢試
只要佢肯食

洋房

Nbs 發表於 22-11-25 22:17
我女由bb 飲奶開始到而家6 歲,一路都係3% 左右。我睇返record, 佢6 個月時係14 磅。佢由飲奶開始已經飲好 ...

謝謝你,聽完你講我都要諗闊少少。。想了解多些,如唔介意能分享一下奇怪既eating habits是如何嗎?

洋房

chingching876 發表於 22-11-25 22:23

我女由出世就插喉,插左參唔多兩個月不過我覺得你難捱既階段已過

明白,多謝你 T_T
你女女而家幾好ma? 食野方面回復正常嗎?

水晶宮

waiwai827827 發表於 22-11-26 03:59
謝謝你,聽完你講我都要諗闊少少。。想了解多些,如唔介意能分享一下奇怪既eating habits是如何嗎?
...

佢bb 時飲3安奶都要分幾次飲成個鐘,中途仲要座住,唔夠某溫度都唔飲,太熱太凍都唔得。
大個d 之後,大部份食物的texture 同味道佢都唔鍾意,非常偏食。每樣食物要分開碗/碟,連叉羹筷子都要分開,唔可以掂過其他食物,少少汁都唔得。食物唔可以有"雜質", 例如碗麵一粒蔥都要揀走,陽洲炒飯所有大過5mm 的都要撩走(太細真係揀唔到了)。食嘢嘅先後次序都規定,例如一定係肉,然後飲品,然後先食飯。

水晶宮

waiwai827827 發表於 22-11-26 03:59
...

我唔知道BB時期嘅飲食同大咗有咩關係,不過我諗返轉頭我囡就係咁。最初我都以為係我幫佢加固時唔夠多種類唔夠多心思,以為係我做得唔夠好。但到細女時我就發覺其實唔係,肯食的話自然會食,唔肯食呃呃tum tum 都會肯食,唔係好似我大囡咁唔啱食寧願成餐都唔食。

大宅

感恩,佢食固都ok咩都肯食,生長線去到75%
而家就50%
但我回想餵奶既日子,真係流眼淚架

其實唔係咩太濃味既食物,都試一餐

洋房

Nbs 發表於 22-11-26 08:17
我唔知道BB時期嘅飲食同大咗有咩關係,不過我諗返轉頭我囡就係咁。最初我都以為係我幫佢加固時唔夠多種類 ...

湊bb,如果佢地唔肯食真係好煩,飲奶果陣有飲奶煩,到加固果陣又有其他野煩。
希望你寶寶之後食野會愈來愈好啦。

洋房

chingching876 發表於 22-11-26 08:28

感恩,佢食固都ok咩都肯食,生長線去到75%

你女女初初插喉有沒影響佢之後食野?
你女女肯食固都好。
我而家果個半歲,比米糊比粥佢試 都唔係成日肯開口,再逼多2逼又爆喊。
而期最離譜既厭奶係有一日食3餐, 每餐3~4安就完。結果我咩都做唔到 餵水比佢飲唔比佢脫水算=_=

別墅

我仔由細到大都係好瘦
佢BB果陣條線一直係3都掂唔到
試過入院驗血 又跟營養師都冇用佢唔係唔食 係唔多吸收
So far依家就快7歲 健健康康
唔肥 但高度都ok 就算啦
媽咪都要睇開d
佢肯食肯訓 冇病冇痛就ok

洋房

loszesze 發表於 22-12-1 16:38
我仔由細到大都係好瘦
佢BB果陣條線一直係3都掂唔到
試過入院驗血 又跟營養師都冇用佢唔係唔食 係唔多吸收

多謝你分享,我同太太成日擔心佢長唔大。有你過來人分享,而家我都定d 。營養師比左隻營養奶佢飲,想佢追返上3%條線,但bb好似真係追唔到。所以好大壓力,每餐奶都想佢飲晒,但偏偏就唔得。。

複式洋房

waiwai827827 發表於 22-11-25 07:08
我小朋友由出世到而家半歲 重量條線都遠低於3%,由細到大都唔鐘意飲奶(有轉過辦法都搞唔掂),而家試下比 ...

想請問下職業治療跟BB咩呀?我BB岩岩健康院覆診,9個月生長線又係插水,得返3%,我同你一樣,奶一時飲到一時唔太飲,加固又唔太肯食,而家都再轉介兒科跟體重問題,我都好苦惱佢飲食!

洋房

saratse2020 發表於 23-1-28 00:57
想請問下職業治療跟BB咩呀?我BB岩岩健康院覆診,9個月生長線又係插水,得返3%,我同你一樣,奶一時飲到一 ...

職業治療係睇bb吞嚥能力正唔正常,之前bb食野食成點?生長線一開始好高,然後慢慢插水定點?
政府係得一個套路,兒科醫生跟進,職業治療師跟進加上營養師跟進。

複式洋房

waiwai827827 發表於 23-1-31 21:57
職業治療係睇bb吞嚥能力正唔正常,之前bb食野食成點?生長線一開始好高,然後慢慢插水定點?
政府係得一個 ...

之前出世50左右,之後慢慢跌,而家跌到3,呢幾日唔止唔肯吃食,吃得10ml, 連奶都唔肯飲!
咁你bb check完吞嚥有冇咩狀況?

洋房

saratse2020 發表於 23-2-1 22:17
之前出世50左右,之後慢慢跌,而家跌到3,呢幾日唔止唔肯吃食,吃得10ml, 連奶都唔肯飲!
咁你bb check完 ...

check左我bb 吞嚥正常
不過專注力唔高,要訓練一下。
你bb情況要重點關注下,如果咁絕食法一定唔容許。唔食野都要餵水。我都類似試過咁情況,係病緊時候,食欲差,有時肯食但會咳到嘔。
不過至少都要比水佢飲,以防佢脫水(好重要!)

首頁

尾頁

跳至