自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我唔知你哋 邊類嘅歲數層啦
我想問下你哋重男輕女既 女士們
你阿媽生你係女人 你有冇一刻 覺得自己身為女人好自卑, 甚至歧視自己係女人, 重男輕女嘅口吻如果出自男人把口講我都覺得聽落唔出奇, 喺女人把口講出嚟,我直頭覺得你搵個巴掌自摑自己塊面 。

男爵府

其實好多上一代女人都重男輕女我媽咪70幾,成人話女人30爛茶渣,男人40一支花。我真係覺得好難聽,我同佢講你覺得自己係爛茶渣無問題,但我絕對唔係人哋生女佢就笑人,我話生女都可以好幸福,女都可以好考順。有時唔想理佢,但自己阿媽,無辦法

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

koko3333 發表於 22-11-30 19:04
你阿媽生你係女人 ...

我70年代出世,我自己1仔1女,仔細,之前真係好錫阿仔,都有D重男輕女,但現在覺得好彩生咗女,都係最好

la_source    發表於 22-12-1 15:02

大宅

koko3333 發表於 22-11-30 19:04
你阿媽生你係女人 ...

其實你想表達啲乜嘢?
你係「重男輕女」嘅受害人?
放下仇恨會令你開心啲⋯

利申:係重男輕女嘅受害人,生左兩個仔但其實好想生一男一女。

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

通常上一代啲人先重男輕女,佢哋起碼六十幾歲應該唔會上嚟bk

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我父母算唔算重男輕女?

3兄妹, 我排最細,自小佢最最最錫我,即使我地3兄妹各有小朋友,佢地都好錫我個仔,連我阿哥的外母,我家姐的奶奶,都不約而同咁吃我醋(佢地係互不相識),話我阿媽最錫我個仔

之前我中左新冠,都係我阿媽照顧我,因為平時佢好少做家務,結果佢比我瘦得重多。阿爸就日日打黎問候我,叫我媽‘迫’我食飯。

但講到分身家,佢地話會留俾哥。。。我覺得好唔公平

伯爵府

我媽都是有少少重男輕女,但只是沒有說出來,把口都係話有女真好,但明明細個時錫哥哥多些,但我又無乜野,反正佢最錫果個是我親哥哥又不是別人,事實上我哥哥又真係抵錫d既

公爵府

就算生兩個女三個女都會有人偏心,我自己細個就知爸爸果邊全部重男輕女,阿爸偷偷比錢細佬叫佢唔好同我講,但我細佬一起身就即刻同我講仲問我想買咩,大個左飬家既係我,一直照顧佢地,佢哋都知我顧家,人越大越睇得開,欠父母債今世還,盡量還晒如果有來生,下世唔好再遇見,重新開始
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

侯爵府

candyaust 發表於 22-12-1 05:21
其實你想表達啲乜嘢?
放下仇恨會令你開心啲⋯

其實我都算係重男輕女嘅受害人、雖然吾算好嚴重、但好多“机会”可能因此都得不到、多多少少对我成長、發展有影響

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

我媽屋企全部留個仔,佢冇比家用時而且同住,而我一直有比家用!小事媽會找我做,大事會找佢仔相量。唉!可以點,只做好自己就算

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

通常會重男輕女的人都唔會話自己係,仲會話自己好公平,個個都錫。我媽把口講話自己公平,但佢潮州人思想,咩都只會傳男,樓,錢只會留比男性。

MeiCheLin    發表於 22-12-8 15:35
owla    發表於 22-12-1 13:34

男爵府

hohoho36 發表於 22-12-1 06:58
我媽都是有少少重男輕女,但只是沒有說出來,把口都係話有女真好,但明明細個時錫哥哥多些,但我又無乜野, ...

我爸媽口裏話個個都錫,但表演出來最錫我哥,記得我剛出來工作,我媽想將間公屋轉買居屋,只落我哥名但要我和妹一齊幫手供,我哋唔肯覺得冇保障,我媽幫我哥儲錢比首期,而我哋份家用就用來做日常開支,成日話唔夠$要我哋加家用,後來我哥講佢可以唔洗比家用,童年反而嫲嫲好錫我(emoji)。

侯爵府

candyaust 發表於 22-12-1 05:21
其實你想表達啲乜嘢?
放下仇恨會令你開心啲⋯

樓主咁大怨氣,應該都係重男輕女嘅受害人,或者個仔係乖啲得人歡心,不如佢檢討吓自己,我自己係女人都唔代表一定要鍾意囡

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

而家仲有重男輕女?!

就算有 大多都係老一輩嘅長者 而家後生 肯生嘅都偷笑啦。

第時我兩個仔 生與唔生 我都冇所謂。最緊要佢地自己鍾意就得 仔女都好。孝順健康足矣

男爵府

回覆樓主:

會重男輕女應該係50歲以上,或者大陸人同新移民吧

水晶宮

回覆樓主:

99,有!
媽 ,無!

公爵府

回覆樓主:

其實重男輕女都冇咩,最恐怖係雙重標準ge人
99係重女輕男,但62係重男輕女,咁其實冇咩,我當balance out ,但99 覺得自己係贏家生一仔一女,講野好乞人憎,生女冇仔就話人第時冇人同佢“擔番買水”, 生仔冇女就話人地第時d仔唔會理你,其實佢點講都係激我,因爲我生左兩個仔,我父母得我同妹兩個女

珍珠宮

回覆樓主:

我亞媽係,偏心偏得超級衰!

細個帶我哋兩個出街,要比錢嘅項目,會去排隊,我亞媽係唔會出聲,輪到我哋時就只係叫個仔坐上去玩,佢廢事我嘈(因為無得玩), 個仔玩緊嗰時, 完全唔會同我講嘢

我哋兩個細路出完街返屋企, 佢見到個仔就要個仔同佢咀對咀錫,再錫兩邊面,我就好似透明咁企係度望住佢哋

長大之後,打主意瓜分我嘅嘢比佢個內孫,我初出茅蘆做嘢,佢個仔已經搞大左人哋個肚,佢要我讓間房比佢哋,我要做廳長,仲同我講多左人食飯,要我即時開始加家用,(個仔不嬲都唔洗比),每次成功掘左我d錢,都會大力攬住我

我亞媽老左,同人呻話我唔錫佢。真係想笑出聲

伯爵府

朱寶媽媽 發表於 22-12-1 07:29
我爸媽口裏話個個都錫,但表演出來最錫我哥,記得我剛出來工作,我媽想將間公屋轉買居屋,只落我哥名但要 ...

咁既重男輕女法好過份喎

首頁

尾頁

跳至