自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

不吐不快
講講背景我自己做緊一份伏工 日日ot 人工又唔係特別高
有一日 有個Agent A Whatsapp me 話有11月一份工 幾啱我 咁我同佢傾吓Job X
佢話幫我安排一場面試 我話好
咁過左兩個星期 Agent A 幫我安排左面試
A同我講呢間公司係新公司 好想揾一個有抱負的人
去到公司X Manager B in 我 (我in AM位)
個Manager B 同我都有講有笑 仲問我點解in 呢度 我話因為貴公司有一個新電子平台 我覺得好適合我發展 B問我你會有咩發展 ?我睇過貴公司的網站 有些問題可以改善 佢問我有咩可以改善 我話Ba bababa
如是者 咁見完工啦

複式洋房

louisleung105 發表於 22-12-13 00:24
不吐不快
講講背景我自己做緊一份伏工 日日ot 人工又唔係特別高
有一日 有個Agent A Whatsapp me 話有11 ...

第二日 個Agent 話Manager B 對我印象好好 只是見埋大老闆就出Offer
過左兩個星期 Agent 話B都覺得我唔係合適人選 所以唔出offer俾我。
我心態都ok 因為我自己都係出過Offer 的人 明白天外有天 人外有人 同好多主觀因素
12月 個Agent A打俾我 話有多間份工Y介紹我 講講下 佢講今次拜託我唔好太進取 我問咩叫太進取 佢可能知道講多左 不斷兜圈 最後我話你唔講清楚 我唔見Y

A話 B 覺得我太進取 唔係聽教聽話 睇一眼就可以指出問題所在 驚我在X搞風搞雨 所以當日冇安排我見大老闆

我聽完當堂打左個突 明明係A 講X/B想請個有抱負的人 咁我面試咪扮有抱負 想來X幹一番大事 冇諗過咁樣個得罪人

複式洋房

louisleung105 發表於 22-12-13 00:25

第二日 個Agent 話Manager B 對我印象好好 只是見埋大老闆就出Offer
過左兩個星期 Agent 話B都覺得我 ...

感受 各位面試失敗的 Jm 真係唔好灰心 Interviewer啲標準十分奇怪 無謂為左所謂的[標準不達標]而唔開心。

珍珠宮

人夾人啦
明顯人地想搵純純兔做心腹
點知你係小老虎
但呢個世代見AM位,有乜可能真係有純純兔
點管人?
我覺得你個agent 唔專業
不如索性換agent

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你唔係B嘅心水,大家唔夾,唔做都無損失。做落你都未必開心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

B係驚你叻過佢,請左你,咁佢响大老闆面前,咪⋯⋯⋯
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

my005 發表於 22-12-13 00:51

Agree

珍珠宮

In完你之後有更合適嘅人出現
有時獵頭講嘅嘢唔需要太在意,好多時都唔係真實原因
唔適合就係唔適合,有可能係你嘅叫價同對方嘅期待值有出入。總有更好嘅在前面,唔應該因為一個唔合適嘅機會影響自己面試表現

伯爵府

不嬲面試都係人都夾人
唔使唔開心

伯爵府

+3金熱血

louisleung105 發表於 22-12-13 00:25

過左兩個星期 Agent 話B都覺得我 ...

有抱負、做一番事 <> 多多意見

伯爵府

回覆樓主:

不緊要啦!又要馬兒好,又要馬兒不吃草,係大部份僱主,上司通病

珍珠宮

只由樓主單方面講,有保留指岀問題=唔聽教聽話,同指岀問題=進取

侯爵府

my005 發表於 22-12-13 00:51

我都咁覺得,B係忌才嘅人,呢啲人跟唔過。
不過評論公司現有狀況要好小心,必須強調基於有限嘅了解同知識,要表現謙卑。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

有些人是忌人叻過佢,醒過佢,所謂一山不能藏二虎,B見你能力好似勁過佢,驚你爬佢頭上位

大宅

話唔定你指出嘅地方,當初佢有份input

子爵府

B問得你有咩要改善,佢之後就將公司有咩要改善嘅嘢去同老闆講,自己邀功。份工要同呢種忌才又小家嘅同事工作,其實in唔成無損失。加油!

別墅

回覆樓主:

睇落B係怕你太叻食住佢
第時取代埋佢

侯爵府

B覺得降你唔住啫, 不過你都可以諗吓換個表達方式, 包裝吓啲用詞

話說你話而家份工伏日日OT, 而你出去係見AM位
查實AM位係最辛苦做得最甘的階段, 揼石仔係你, project management又係你
老細會expect你乜都識同埋要揹飛, OT都真係要預咗喎, 不過錢多啲做得順氣啲咁解

男爵府

回覆樓主:

我覺得個Agent有問題多啲,公司方in人無標準,衰啲講都係睇眼緣,個Agent聽一面之詞就覺得係個面試者問題?佢都唔太專業

珍珠宮

好明顯B驚你叻過佢

首頁

尾頁

跳至