自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

兒子系sen,不能表達,情緒大……(有時會自己打頭)就讀特殊學校。
平時放學有時身體會有紅或瘀,這些情況發生在手,腳我都可以理解,有機會是教職員制止兒子時按住造成。
但10月頭,我先生見到兒子屁股有傷痕,所以我即時影左相及whatsapp老師問兒子在學校有無發生咩事?及會唔會夾到?但老師隔左幾日都無回覆。
我為兒子請左幾日假,都無人問及覆我的問題。
所以家庭社工打來我提起這件事。
好多時問佢地野,都是已讀不回,像這樣的情況,都是家庭社工打去學校。(後來,老師及學校回覆那天是沒有特別事情發生)
疫情就3年了,我兒子每天就只上學2小時左右,我也很累很辛苦了……

今年9月頭開學前,老師打給我,就說其他人返學時間都不同了,(加了)但我兒子就11:15~12:30可以了,變成是減了,2小時也没有了。
我老公說這樣返去已經中午了,然後又放學,所以和老師商量了,想早點。我們的意思是早上8:30回到學校,假設是兒子不適應或有問題,可以通知我們去接。因為之前一個學期就是兒子一早起床想出去,但就要等到好晏先可以返學,結果等到10點佢又瞓左。

這樣我兒子返左幾日,幾日後情緒就差了,所以我們也只好上小一點時間。
然後問題又來了,兒子的功課,一個星期也不見1次,一見到就到左13頁,然後打左十幾個大問號給我。(其間我是有反映給班主任功課的情況,就是經常不見功課,一來就很多)
連通告也是,好多交了,但治療師也問,連學費也問(隔了大半個月追我交)明明就寫了支票,後來問班主任說在他那里。那就是他hold起了……

la_source    發表於 22-12-21 10:42

侯爵府

Mar9b 發表於 22-12-21 02:50
兒子系sen,不能表達,情緒大……(有時會自己打頭)就讀特殊學校。
平時放學有時身體會有紅或瘀,這些情況發 ...

希望你加油,明白父母會好辛苦

Mar9b    發表於 22-12-21 03:09

大宅

回覆樓主:

有沒有返工?

伯爵府

我除了這3年長期照顧,幾乎就没有休息的時間,現在是受到學校的壓力,所以我覺得很崩潰啊

伯爵府

soundduck 發表於 22-12-21 02:56
有沒有返工?
沒有啊,我兒子就上那麼小的時間,需要我照顧

伯爵府

11月30日對我地黎講,系刻骨銘心的痛。
​11月18我兒子確診了,一直在家休息。兒子身體還好,4,5日就康復了。
​12月就返全日了,家庭社工以及耀能協會社工想幫助兒子,和學校社工在zoom中傾及兒子返全日的問題。
​我主要睇學校的意見決定的,學校社工L說學校可以照顧他,那我就試下。
11月30日中完肺炎第一日返到學校了。大概9點到,9:27分老師叫我去接走他。我和老師說,俾佢試多一陣。結果,隔多半小時,叫我去學校,我兒子情緒激動好多人按住……又話叫十字車……
​社工A:學校好多同事唔够經驗處理
​學校無有D可以約束手部唔打頭的工具(似講約束衣)
​兒子返半日,需要同精神科醫生講:開鎮定劑,發脾氣時用。
​或者住院[流淚]
晚上,老師又來電話,說返半日好了,整個12月都返半日……飯都唔好留學校食,叫我留系學校附近守候,半小時內唔到我兒子有情緒就call十字車……我留在附近沒有困難,只是他們這樣說我很難受。
12月護士​同我見精神科醫生,話食左藥之後,兒子有好一點,就是11月30日那一次比較嚴重,咬傷了2個老師。
​其實,如果學校未準備好或我仔唔得,應該坦白和我說出我仔的實際情況……而不是應承左先,然後导一出這樣的戲碼要我自己知難而退吧。
​我自己的兒子我知道,自從疫情後每天都有情緒的,只是,幅度大不大,而且,也只有在給人按住動彈不得情況下會咬人,他不是那種無故傷人的。
​加上他們說的那些話,所以我心裡有疑問。
​是否因為10月頭整到屁股,我問老師,唔知有無夾到或撞到,就覺得我是麻煩家長呢?
​我whatsapp問左老師,幾日都無覆。(經常性的不回覆)
家庭社工打來,所以我提起自己的擔心,因為兒子比較百厭,情緒又差,所以傷在屁股比較擔心,不是擔心佢整到,只是想問清楚及學校要知道件事,以免有朝一日真有不幸事情發生。
​佢地最後的回覆是那天兒子無特別,也没情緒。
​好多時問老師又不回覆,有時同我講完之後根本無做,不了了之。(譬如:社工g:第二日叫老師拎一件物品俾兒子揸系手系舒服D的給你睇,你又可以試下,結果又系無)
​到底系我的問題嗎?
​我問ot,有咩方法,做D咩可以改善皓皓打頭的問題,他說都無咩了~……

珍珠宮

可唔可以轉校?似乎間學校吾適合你小朋友

大宅

回覆樓主:

我覺得現在你係要照顧你自己情緒多過照顧你個仔,你搵人分擔你嘅仔嘅事

再咁落去我驚你頂唔順,你自己都搞掂唔好自己你點照顧個仔?

伯爵府

soundduck 發表於 22-12-21 03:19
我覺得現在你係要照顧你自己情緒多過照顧你個仔,你搵人分擔你嘅仔嘅事

再咁落去我驚你頂唔順,你自己都搞 ...
學校甘,我又唔敢俾仔返學了,無人可以幫到我。
我就只有死頂。
除了累,更多的是心痛,無助。

男爵府

回覆樓主:

阿仔幾大?睇下可唔可以轉校?

大宅

回覆樓主:

抑鬱嘅人係咁,成日都覺得冇出路,所以好正常,但其實係有方法解決嘅

珍珠宮

其實你兒子問題咁大,返學真係都好難返,既然你係全職太太,不如自己慢慢湊佢教佢,好過交比外人教。

明白你對住小朋友好崩潰好累好抑鬱,但其他老師對住成班特殊小朋友,你小朋友又特別抗拒返學與人相處,佢地真係無耐性無經驗教。

自己的孩子自己疼,先自己教一段,帶佢多d禮儀參與社會再返學園先會容易d吧,好過一直咁樣同學校拉扯也解決不了問題。

伯爵府

loved 發表於 22-12-21 03:19
可唔可以轉校?似乎間學校吾適合你小朋友
我覺得學校想迫走阿仔。
但已經是特殊學校了,其實,仔就算去了其他學校也不擔保他就没情緒。
他是自閉症,適應一個新地方,也是問題。
通常學校都是喜歡乖,叻的學生,我仔這樣,如果轉了學校,遇到同樣的問題,又會點?
這些都是我的顧慮。

珍珠宮

Mar9b 發表於 22-12-21 03:24
學校甘,我又唔敢俾仔返學了,無人可以幫到我。
我就只有死頂。
除了累,更多的是心痛,無助。

有學校社工可以聯絡嗎?
我覺得佢地有好多專業意見,自己湊時遇到孩子問題可以打電話what'sapp佢地問問題。

我都唔建議比小朋友返學住,你小朋友好需要媽媽單對單耐心照顧,如果好辛苦時請先生放假時比你透下氣再重新出發!

伯爵府

mcs74 發表於 22-12-21 03:27
其實你兒子問題咁大,返學真係都好難返,既然你係全職太太,不如自己慢慢湊佢教佢,好過交比外人教。

明白 ...
我就是一直自己很自覺的,假如我留意到兒子有問題,都會請假的。
但學校就是一直和我說没問題,又說我仔好左,直到11月30號那一日,就那麼嚴重了。
在11月16日還給了我兒子一個進步奖。
自從11月30,我兒子就沒有上學了

男爵府

牛年勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Mar9b 發表於 22-12-21 02:50
平時放學有時身體會有紅或瘀,這些情況發 ...

向教育局反映你的情況,同時考慮轉校!

支持你!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

樓主你要照顧好自己情緒,希望你預到好嘅人可以幫到你!

伯爵府

ctsang 發表於 22-12-21 03:25
阿仔幾大?睇下可唔可以轉校?
11歲了

伯爵府

Mummy_Cherry 發表於 22-12-21 03:37
向教育局反映你的情況,同時考慮轉校!

支持你!!
謝謝妳

伯爵府

lojo11 發表於 22-12-21 03:37
樓主你要照顧好自己情緒,希望你預到好嘅人可以幫到你!
謝謝妳。

首頁
12345...7

尾頁

跳至