夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

囡囡2個月大,老公已經唔愛我,我亦無辦法愛個囡,我無產後抑鬱,但離婚後要住劏房養大佢我冇能力亦冇心機,好辛苦

洋房

放去保良局又做唔出,我都係住劏房孤獨一世,無錢無家人

男爵府

可否揾下社工幫手?唔好灰心,加油!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁細無爸爸媽媽又話無能力,你咁後生,
肯捱肯盡力,無野解決唔到。

別墅

有冇搵身邊嘅人傾吓計
女女需要你嘅愛 加油呀(emoji)

大宅

你對囡囡嘅愛唔應該建基於老公愛唔愛你,佢好需要你,加油呀

洋房

回覆 ninewest882 的帖子

但我望住佢真係無感覺

洋房

回覆 kevwong160 的帖子

老公愛我我就好愛佢,而家唔愛我冇感覺

子爵府

畀面勳章

10送面 發表於 23-1-10 17:18
囡囡2個月大,老公已經唔愛我,我亦無辦法愛個囡,我無產後抑鬱,但離婚後要住劏房養大佢我冇能力亦冇心機 ...

你辛苦陀佢10個月 你日日對住佢冇感情?!

就算老公已經唔愛你, 基於母性,個bb你應該都錫架。你見倒佢對住你笑 點辛苦都 值得啦。

你未遇倒你老公前 都係自己一個啦 而家有埋bb你唔孤獨wor., 而家bb先係你嘅命根呀。你睇住佢一日一日大 只要健康 咩都值返啦。你屋企冇人幫你湊嗎?冇就揾機構幫 你快手出去揾野做。只要有錢 你就冇咁徬徨

littlefunpig    發表於 23-1-11 14:00
ranchu    發表於 23-1-11 00:44
kwhkwh    發表於 23-1-10 19:26
LokLok1208    發表於 23-1-10 18:46

洋房

回覆 陳小b 的帖子

你有幸福家庭梗係唔明

子爵府

畀面勳章

10送面 發表於 23-1-10 18:44
回覆 陳小b 的帖子

你有幸福家庭梗係唔明

我唔係落井下石 你要咁諗我都冇法。

但我本身係一個比較理性實際嘅人 ,我會搵錢行先。如果touchwood 第時老公因為外圍因素唔要我,我都會以對仔嘅利益行先。男人冇咗唔緊要,相反,女人更加要爭氣自愛先,自己都唔愛自己 ,人地又點會愛你?!

茶類愛好者    發表於 23-1-11 12:00

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我5知道什麼原因令樓主出個咁既post, 如是產後抑鬱, 請快快睇E生。
你們生之前, 冇計劃過嗎? 咁兒戲都有既?

Adrio77    發表於 23-1-12 08:40
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

囡囡2個月大,老公已經唔愛我,我亦無辦法愛個囡,我無產後抑鬱,但離婚後要住劏房養大佢我冇能力亦冇心機 ...

老公唔愛你,你又唔想要個女,將個女交比你老公就解決了問題,點解要放保良局。

男爵府

kwhkwh 發表於 23-1-10 19:27
我5知道什麼原因令樓主出個咁既post, 如是產後抑鬱, 請快快睇E生。
你們生之前, 冇計劃過嗎? 咁兒戲都有既? ...

我都擔心樓主係抑鬱症,因為母愛係天生,冇理由建基於老公身上?如果我老公唔要我,我都冇一刻想放棄小朋友。你老公唔愛你,你就唔愛自己辛苦生出嚟嘅小朋友,咁小朋友可以選擇唔愛邊個呢?希望樓主唔好諗埋一邊,加油

大宅

2024勳章

你在老公唔愛你的情況下, 真的是非常困難住劏房1個人養大2個月的女嬰 , 感同身受
但站在這個2個月大的女嬰未來的角度, 如果有合資格的兩夫妻領養她, 可能是對這個女嬰的末來是最好, 而你也能走出這困局, 尤其是如果你也很難深愛這女嬰.
建議你會不會再考慮呢?
請容我分享個人經驗, 我自己父母也曾有這困窘. 我剛出生時, 我父母曾考慮過把我賣出, 因為實在太窮, 沒法養哪麼多孩子. 而且當時我父母有做避孕措施, 但很不幸我仍跑出來. 而當時透過醫院的工作人員介紹, 有一對沒有孩子的夫妻 出$2500 約等如當時我爸的12個月的工資 想把我這個剛出生的嬰兒買下. 這對夫妻30多歲, 男的工作是不錯的, 但我父母最後沒有我賣了. 到了我大約11歲時, 我父母告訴我這事, 後來我跟我父母說, 如果當時我父母把我賣了, 可能是對的決定, 我根本是不應該出現在這個世界, 屋企又實在太窮, 我的出現在這個家庭是拖累整家人, 家裡很多因窮和129平方呎的徙置區單位住8個人產生很多衝突, 我的姐姐和哥哥也因家貧早年受過很多歧視 走過了很多痛苦的關口, 年幼時我看在眼裡覺得很難受. 現代, 把孩子賣了是犯法, 但我年幼時, 因為當時沒有很多志願機構做協調 (例如現代, 把孩子交給別人領養後 親生母親每月可能可以領取救濟援助. 免責聲明: 我不是專業人仕, 詳細請問社工), 當時賣孩子是很普遍的, 而且我是很明白我父母的困窘.

所以找合資格的人領養不一定是錯的決定.

侯爵府

學本版某個會員話齋, 離婚男既要俾扇養費, 你要獨力養男既有責任分擔。
當然, 話就係咁講, 現實男俾5俾冇人寫包單。

侯爵府

學本版某個會員話齋, 離婚男既要俾扇養費, 你要獨力養男既有責任分擔。
當然, 話就係咁講, 現實男肯5肯/俾5俾冇人寫包單。

子爵府

就算老公唔愛我,我也好愛我D仔,你不如找社工幫手,唔好諗埋一边

侯爵府

自己生出黎既點可以唔愛,樓主都三十幾歲,老公唔愛你,你可以愛自己同個女,要負擔返個責任感,個女已經好可憐

洋房

回覆 陳小b 的帖子

我都明有錢解決好多問題,我就係夾係出間申請唔到綜援又排唔到公屋,一諗起要住劏房一世真係唔知點算

茶類愛好者    發表於 23-1-11 12:03

首頁

尾頁

跳至