自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

【on.cc東網專訊】早前被指拖欠薪金及強積金供款,並被業主入稟追租及要求收舖的凱施餅店,據了解,其大老闆蕭偉堅及妻子元雪全早前被油尖警區刑事調查隊拘捕,據悉有人將4個分別位於深水埗青山道、觀塘偉業街及九龍塘碧華花園的物業,向財務公司申請1,000萬港元按揭時,謊稱上述4個物業無二按,呃財務公司批出申請。

警方發言人表示,去年12月接獲一名公司職員報案,指2名男女為4個物業申請次順序抵押貸款,並稱該4個物業只曾按揭一次。報案人公司其後向該2人批出約1,000萬港元貸款,惟2人收到貸款後便失去聯絡。公司職員其後發現該4個物業曾經在其他機構作抵押申請次順序抵押貸款。油尖警區刑事調查隊於1月9日及昨日(10日)分別在九龍城區及尖沙咀區拘捕一名姓蕭(67歲)男子及一名姓元(66歲)女子,涉嫌「詐騙」,他們已獲准保釋候查,須於2月上旬向警方報到。

凱施餅店去年被揭拖欠8月約76萬港元供款,涉及約580名員工;10月18日被2名業主入稟高等法院,就2間位於灣仔及大圍舖位追討欠租,涉款共逾170萬港元,業主並要求將舖位清吉交回;10月31日2間公司入稟高院,指凱施餅店位於中環及鴨脷洲的舖位,拖欠租金等費用,追討共約237萬港元。

11月1日,1間財務公司分2案入稟高院,追討拖欠的貸款本金和利息,另要求交還借貸時所抵押的5項物業,分別位於牛頭角及北角。11月18日,領展入稟要求凱施將位於屯門、筲箕灣及黃大仙的舖位交吉,償還未支付的欠租及雜費等逾8萬港元,並支付所衍生的利息。去年12月,原由該餅店持有的元朗大馬路全幢4層高舊樓商舖,被財仔沒收委託代理招標放售,物業市值約1億港元。

珍珠宮

回覆樓主:

唔知炒乜搞到咁唔掂

公爵府

會唔會想呃埋依筆走佬

伯爵府

真係無諗過咁大件事

已刪除用户

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

賣面包點賺大錢?啲租金貴到

複式洋房

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

凱施係咪凶多吉少?

男爵府

回覆樓主:

我估佢中環間舖肯定好貴租,…蝕c 佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fong2005 發表於 23-1-11 19:51
如果真係想⋯⋯走佬
佢咁多分店
一早出現金券咪呃得仲多

佢自己有成億既物業
一早拎去賣咪仲好過俾財仔放

伯爵府

回覆樓主:

唔怪得店舖的職員態度甘差,原來個老細咁衰

水晶宮

回覆樓主:

我前排幫襯過佢, 其實佢D包都唔算好平, 拍得住D大公司既麵包價錢, 佢都拖左D員工既薪金好耐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hellovibe 發表於 23-1-11 20:25
我估佢中環間舖肯定好貴租,…蝕c 佢

中環都有鋪
過度擴張
家族生意
兩老搞唔掂

已刪除用户

已刪除用户

翡翠宮

fong2005 發表於 23-1-11 20:39
可能佢以為開關等於百業興旺、炒樓炒股食魚翅
咁又點會賣?
點知時不如我

開鋪欠租都唔係今日既事
應該響開最多鋪時就遇上呢樣封果樣封
無得開門 只然無收入無現金
一時資金周轉唔黎
先係咁按樓套現

發覺佢近年係幾進取下
開左好多新鋪

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

聽日買多次個雜果蛋糕食先,睇怕好快倒閉了

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

奇奇媽媽 發表於 23-1-11 20:27
唔怪得店舖的職員態度甘差,原來個老細咁衰

點解你覺得個老細衰?如果係衰,應該呢幾年,一早手起刀落,炒晒班伙記,摺咁一半的舖。 再趁着上兩年好市時,賣咁兩個單位套現。

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

搞成咁好可惜

首頁

尾頁

跳至