自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

腰椎間盤撕裂,但1年前的磁力共振話只是冇特別壓住神經,連做埋肌電圖都話正常,但就是腰痛,現在發展到真的坐骨神經痛咁到腳踝,其實呢段時間一星期一次物理治療,現在諗住再睇一個醫生重頭再照磁力共振,我真的忍唔到了,有冇姐妹可以分享經驗或好醫生,因為我已經冇生活質素,而且腳趾尾麻了

男爵府

調教長期返工居家收錢數錢的姿勢和坐具高度 才能治標治本
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

別墅

volan 發表於 23-1-29 12:07
調教長期返工居家收錢數錢的姿勢和坐具高度 才能治標治本

已經有了改善坐姿,每30分鐘就企,完全唔久坐,冇晒蹺腳

男爵府

sumyuetbaby 發表於 23-1-29 12:09
已經有了改善坐姿,每30分鐘就企,完全唔久坐,冇晒蹺腳

和親友請教吓問題 他們的觀察可俾到意見 還可以介紹貴人

無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

男爵府

回覆樓主:

試下dead hang,去公園搵支bar懸掛10-30秒,可以放鬆脊椎

https://www.am730.com.hk/%E5%81%A5%E5%BA%B7/%E5%81%A5%E8%BA%AB-dead-hang%E6%9C%89%E5%92%A9%E7%94%A8-%E9%BB%9E%E6%A8%A3%E5%81%9A-%E7%9B%A4%E9%BB%9E4%E5%A4%A7%E5%8A%9F%E6%95%88/351629

別墅

singwin 發表於 23-1-29 12:30
試下dead hang,去公園搵支bar懸掛10-30秒,可以放鬆脊椎

https://www.am730.com.hk/%E5%81%A5%E5%BA%B7/% ...

好的,我都會繼續試

伯爵府

sumyuetbaby 發表於 23-1-29 12:00
腰椎間盤撕裂,但1年前的磁力共振話只是冇特別壓住神經,連做埋肌電圖都話正常,但就是腰痛,現在發展到真 ...

個問題好複雜、每一個人都可能有唔同嘅治療方式

別墅

amazing 發表於 23-1-29 16:22
個問題好複雜、每一個人都可能有唔同嘅治療方式

明呀 但如果各位有醫德的物理治療,脊醫,中醫都可介紹下

大宅

sumyuetbaby 發表於 23-1-29 16:36
明呀 但如果各位有醫德的物理治療,脊醫,中醫都可介紹下
每個醫生治療目標都唔一定,有d偏向手術,有d偏向物理治療。病者自己都恒心去運動。
醫生我就唔介紹啦。不過我建議上d初級拉筋,瑜伽班。開頭會痛,做多幾次會有d效果。而且一班人一齊有d氣氛,心情都好d。

男爵府

我有朋友做沖擊波,有好轉,已經唔痛,但唔清楚是否已經好番。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

初初一定要做物理治療、针灸、推拿同埋每一日都要做拉筋動作,我已經一年時間,感覺已經好咗六成,而家主力都係政府嘅物理治療同埋自己每天都要拉筋,坐姿一定要改變,多啲瞓覺真係有幫助的因為其實瞓覺對腰嘅壓力係最少,一定要慢慢嚟,同埋唔可以懶

別墅

魚肉翅 發表於 23-1-29 17:01
初初一定要做物理治療、针灸、推拿同埋每一日都要做拉筋動作,我已經一年時間,感覺已經好咗六成,而家主力 ...

你係咪都是落到腳指?其實我腰後而真的冇咁痛,係由初時坐唔到到現在都可以連續1小時,因為要返工養家,但心真的好挫敗 ,行路痛,坐耐痛,只是訓叫最舒服,睇咁多治療但好像反覆,我都9個月了,真正想各位都分享下有冇真的有心治療師,或心路歷程

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

sumyuetbaby 發表於 23-1-29 17:14
你係咪都是落到腳指?其實我腰後而真的冇咁痛,係由初時坐唔到到現在都可以連續1小時,因為要返工養家,但 ...

我識一位沙田區嘅物理治療師亦都係一位中醫師,佢本身係基督徒,佢真係好肯幫一啲有困難嘅人,收費真係唔算貴,如果你有興趣可以PM我希望你早日康復

別墅

魚肉翅 發表於 23-1-29 17:19
我識一位沙田區嘅物理治療師亦都係一位中醫師,佢本身係基督徒,佢真係好肯幫一啲有困難嘅人,收費真係唔 ...

請pm我喔

子爵府

sumyuetbaby 發表於 23-1-29 12:00
腰椎間盤撕裂,但1年前的磁力共振話只是冇特別壓住神經,連做埋肌電圖都話正常,但就是腰痛,現在發展到真 ...

我個人經歷 前年有椎間盤突出 腰至腳踝痛 睇過骨科 跌打 物治 都唔得 心諗唔係辦法 長期掉錢又醫唔好 於是上來問人 睇到1個留言話 佢係淘寶買左個墊腰部長拱型嘅膠墊 痛時瞓上去20分鐘咁上下 瞓左唔係好多次 唔痛 我覺得好神奇 於是又試下 況且又唔貴 冇用都唔肉赤 結果瞓左幾次真係冇痛
之後隔左唔夠1年再有少痛 再瞓 今次瞓左2次巳經又冇事 我覺得好神奇 唔知係唔係個墊頂返突出位置入去所以唔痛 touch wood到而家冇再痛 真係好感激位jm分享
其實我之前都有分享過我經歷
希望幫到你啦

子爵府

dongnut 發表於 23-1-29 17:23
我個人經歷 前年有椎間盤突出 腰至腳踝痛 睇過骨科 跌打 物治 都唔得 心諗唔係辦法 長期掉錢又醫唔好 於是 ...

可否分享淘寶link或圖?謝謝

子爵府

ansonbbb 發表於 23-1-29 17:31
可否分享淘寶link或圖?謝謝

呢種
attach0/tmp/phpc3xPRa

子爵府

dongnut 發表於 23-1-29 21:01
呢種

瞓時墊厚毛巾 高度隨自己舒適度調節

別墅

dongnut 發表於 23-1-29 17:23
我個人經歷 前年有椎間盤突出 腰至腳踝痛 睇過骨科 跌打 物治 都唔得 心諗唔係辦法 長期掉錢又醫唔好 於是 ...

可能你當時真的冇左腰curve 但我就反而比醫師話太過有curve (emoji)

別墅

dongnut 發表於 23-1-29 21:08
瞓時墊厚毛巾 高度隨自己舒適度調節

我現在係咁呀

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊