自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有未中過的小朋友。讓工人留在家裏隔離?一房或兩房單位點算?book酒店會收嗎?三餐由得她出入?送餐到房?陪佢睇醫生(來港不久)

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1688342-20230217.htm

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

蝦米豬 發表於 23-2-17 20:39
有未中過的小朋友。讓工人留在家裏隔離?一房或兩房單位點算?book酒店會收嗎?三餐由得她出入?送餐到房? ...

我個在家做左幾日公主

大宅

有未中過的小朋友。讓工人留在家裏隔離?一房或兩房單位點算?book酒店會收嗎?三餐由得她出入?送餐到房? ...

2月21日係尾班車,你快些用你姐姐的電話幫她登記,好快用人會打電話俾佢。不過,你姐姐有冇香港身份證?

attach1_sign/tmp/phplTtnUP

珊瑚宮

回覆樓主:

無可能永遠有隔離中心

水晶宮

回覆樓主:

其實而家邊個中左都好,當感冒處理
我全家中過,如果工人再中,有藥食藥,佢無乜野繼續工作,唔會快測了

象牙宮

回覆樓主:

驚既咪叫佢係房囉!以前感冒點做咪咁做囉

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

李露眉 發表於 23-2-17 21:33
我全家中過,如果工人再中,有藥食藥,佢無乜野繼續工作,唔會快測了
...

其實都係,基本上我個工主中左之後冇咩唔舒服,兩線時叫佢自己休息煲中藥,3-4日都轉陰,頭兩三日佢冇做嘢係房之後佢就做返野

男爵府

而家中咗都可以番工,其實平時出街你隔離嗰個都可能係中咗㗎

侯爵府

調轉反如果你自己而家中咗你又諗住點安排呢?

子爵府

cibewong 發表於 23-2-17 23:25
調轉反如果你自己而家中咗你又諗住點安排呢?

我唔怕中,係怕未中過的小朋友中,怕老人家中第二次一身潺 :新年時有長輩親戚打晒針都中且引發中風,又入醫院,又要找老人院,最慘因此行動不便,有命但生活質素差了。而家新冠係少D死人,但可以引發好多嘢,呢D問題新聞唔會報,或以“病人自身問題”包裝。

我自己中嗰時去隔離中心或入房。工人中時唯有讓主人房比佢?我寧願佢住酒店,但唔知得唔得。

子爵府

蝦米豬 發表於 23-2-17 23:47
我唔怕中,係怕未中過的小朋友中,怕老人家中第二次一身潺 (新年時有長輩親戚打晒針都中且引發中風)。我 ...

住酒店梗係得啦

子爵府

李露眉 發表於 23-2-17 21:33
...

唔驚佢惹你們全家中第二第三次?忘了中時的辛苦?新冠決不是感冒那麼簡單,你有聽過感冒死人到一個地步,超過出生率嗎?2022年就是這樣子,50年未見過,但不是感冒。你中感冒辛苦D, 還是新冠辛苦D? 政府比咗幾多錢比D大學研究長新冠,要觀察幾年時間,你有無試過“長感冒”?

珍珠宮

都解除曬隔離令,酒店一定收,一定住酒店啦

子爵府

PIGPIG朱 發表於 23-2-18 01:02
都解除曬隔離令,酒店一定收,一定住酒店啦

咁D人staycation要注意吓,尤其有老或有嫩的
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

琥珀宮

蝦米豬 發表於 23-2-18 01:31

咁出街坐車、堂食仲危險啦

珍珠宮

而家周街確診者,食飯都梗有一個係左緊

珍珠宮

小朋友還好,如野到比老人家出了什麼事,交代不到的

珍珠宮

回覆樓主:

我有2位長者親戚也是covid 好了,一位出不到院走了,一位出了儿天再入走了

絕對不是小事

侯爵府

蝦米豬 發表於 23-2-17 23:47
我唔怕中,係怕未中過的小朋友中,怕老人家中第二次一身潺 :新年時有長輩親戚打晒針都中且引發中風,又入 ...

你真係好擔心就租酒店比姐姐住。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

PIGPIG朱 發表於 23-2-18 02:06
而家周街確診者,食飯都梗有一個係左緊

反而近來沒有聽到身邊親戚朋友或同事中

首頁

尾頁

跳至