自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

日日都有呃人電話,訊息,其實警察有冇辦法捉到人,定全部海外冇佢符

子爵府

moksamuel 發表於 23-2-23 10:19
日日都有呃人電話,訊息,其實警察有冇辦法捉到人,定全部海外冇佢符
...

有,c6,俾個icon係靚女嘅騙徒呃左,報警之前隔左幾日話d錢已經轉走,所以追查唔到,又拉唔到人

別墅

暫時未有身邊人俾電騙呃,希望之後都唔會有

禁止訪問

侯爵府

反而有興趣知警察捉到犯人起返幾多贓款?同埋受害人攞返幾多?

伯爵府

回覆樓主:

試過唔係電騙,係line俾人hack咗
差D俾人呃咗廿幾萬,好彩截得切
因為一家人做生意,錢銀來往係好平常,嗰次係个阿媽send咗个message俾阿仔,叫佢入大額錢落第三者戶口,好彩个新抱覺得好可疑就揭發

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有個同事收到個郵包,地址啱但名唔啱,佢好心聯絡寄件人想寄番俾對方,點知反而俾人呃咗錢,同事唔肯講涉及幾多錢,應該係一千幾百果隻,唔係大數目,不過佢就好激氣,話早知唔好咁好心。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

rose-mag 發表於 23-2-23 15:42
有個同事收到個郵包,地址啱但名唔啱,佢好心聯絡寄件人想寄番俾對方,點知反而俾人呃咗錢,同事唔肯講涉及 ...
咁都呃...
無孔不入真係

侯爵府

2024年龍年勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

前幾日收到無來電顯示
一接就自動收線, 激鬼氣
而家直接較埋非聯絡人既電話唔接
唔係phone list打黎一律飛去留言信箱
個電話即刻靜曬 爽
早知一早較

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

舊同事睇whatsapp按左片/link,被人hack左手機

周圍send whatsapp比人,話有野要幫手。我只讀不回

佢有d親友問咩事,就被騙幫手入$去買咩點數卡
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

家人既閨蜜,網上情緣比人呃咗百幾萬。

男爵府

有,老公同事,4x歲人,賣野反而俾人(自稱海外地區外國人)呃咗幾千元。
另一個,最近,大姑9個friend,6x歲,電騙話佢細佬俾人老屈要賠錢,唔俾就打佢,有人會上門收2-3萬,佢即落街撳錢,仲俾埋地址騙徒上門攞錢,痴痴地。

男爵府

...

我朋友被好少聯络的朋友的朋友引誘炒比特幣,幾日時間就入咗近10萬蚊

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-2-23 22:43
舊同事睇whatsapp按左片/link,被人hack左手機

周圍send whatsapp比人,話有野要幫手。我只讀不回

我朋友曾經收過佢朋友whatsapp買幾百蚊點數卡,收工勿勿忙忙去地鐵站7仔買,點知對方又話再買1千蚊,果刻佢先懷疑受騙冇再買

男爵府

...

朋友去報咗警但冇下文

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kellychan1 發表於 23-2-24 17:53
我朋友曾經收過佢朋友whatsapp買幾百蚊點數卡,收工勿勿忙忙去地鐵站7仔買,點知對方又話再買1千蚊,果刻 ...

我同舊同事後來有見,我問返件事

佢話被hack,幾個親友中招
佢問點解我醒冇中

我無講,但平時佢講野語氣明顯不同,及我地未熟到咁
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-2-24 18:05
我同舊同事後來有見,我問返件事

佢話被hack,幾個親友中招

你醒,我都覺得一個返工師奶叫買點數好唔尋常

子爵府

回覆樓主: