自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

政府自上周三(1日)撤銷口罩令,與港人一同抗疫近3年的口罩,瞬間變得一文不值。繼日前有口罩、快測包被遺棄在葵涌某巴士站後,類似的畫面亦同樣發生在錦上路某垃圾站內。有網民昨午(5日)在社平交台發布圖片,指在上述地點見到有人遺棄逾百盒口罩,且都是全新、未使用過,遂呼籲「有需要人士可前往救走」。

涉事網民在Facebook群組「Oh Yes!有野執」內發文,指昨午12時27分,於錦上路吳家村三角公廁旁的垃圾站,發現有大量口罩疑被遺棄。據事主分享的相片可見,垃圾站內至少逾百盒尚未開封的口罩,且生產日期為去年2月24日,使用期限為明年2月23日。網民更打開部分口罩,包裝均完好無缺,大多都是尚未使用。事主遂發起「拯救行戶」,而在兩個半小時後,她亦更新指「見到有人救起咗少少,其他已被垃圾掩蓋,勿前往」。

雖然口罩令撤銷後,防疫物資或成無用之物,但仍有市民會繼續戴罩「傍身」,又或者派發予有需要的人士。對於上述的浪費行為,引起眾多網民痛斥,「冇陰功,送畀清潔工都好啊」、「捐畀人唔得咩」、「其實有些工作係需要戴口罩的,真係浪費」、「咁多,點解唔捐畀有需要人士?畀老人院都好啦」、「感冒時/流感高峰期搭車都可以戴㗎⋯唔使當垃圾丟啊」。

男爵府

mickeyeva 發表於 23-3-7 00:20
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230306/bkn-20230306160131337-0306_00822_001.html?refer ...

的確好浪費

la_source    發表於 23-3-7 10:34

別墅

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230306/bkn-20230306160131337-0306_00822_001.html?refer ...

真係好折墮

伯爵府

垃圾堆執
污糟立塌,唔荒唔有菌

大宅

係囉,捐比老人院或其他機構都好呀

男爵府

其實新冠疫情前一樣有人買口罩用,主要都係傷風感冒、尤其入冬時季節性流感用,我自己平時都會,買定兩盒獨立包裝擺屋企、及公司備用或需要時使用,平時買都要約 HK$40元一盒,唔明點解會扔哂咁浪費? 批發俾商店或藥房 HK$10元,應該都大把人要,再唔係捐去老人院、醫院或清潔工人啦 !

珍珠宮

回覆樓主:

丟嘅人好折墮,捐出去唔得咩,大把人需要

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

掉嘅人好折墮 ,免費送人大把人要。

珍珠宮

hellomiki 發表於 23-3-7 02:20
丟嘅人好折墮,捐出去唔得咩,大把人需要

相同諗法

珍珠宮

kittylam 發表於 23-3-7 02:22
相同諗法 !

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

chole0119 發表於 23-3-7 01:56
真係好折墮

第一句都係咁諗,好日子時浪費,忘記了短缺的時候!
真係唔好咁折墮囉

珍珠宮

Anpanmama 發表於 23-3-7 02:25
真係唔好咁折墮囉
...

口罩唔係垃圾,真係好多人要

珍珠宮

2024年龍年勳章

我早幾日拎咗幾盒口罩放樓下管理處,話睇下有冇人需要隨便拎,幾個鐘後回家都比人拎晒啦!點會無人要,捐出去咪得囉!
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

2023年兔年勳章

誇張,咁快棄我之前有d買左返來覺得唔係幾好嘅口罩,都留起有時打掃時戴,有d話可用來清潔抹地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

口罩可以清潔時候用,點解唔送畀有需要嘅人士?
掉咗好浪費囉

子爵府

虎到金來勳章

Anpanmama 發表於 23-3-7 02:25
真係唔好咁折墮囉
...

同意

珍珠宮

回覆樓主:

點解唔捐去醫院或院舍

子爵府

啱啱先買左幾盒,撘交通工具都會持續用,都唔明點解會扔曬去,太浪費。

水晶宮

早排我媽同我說有十多盒口罩,話打算掉。我即刻叫佢比晒我!

自己用左好過咁掉!

水晶宮

Jessy 發表於 23-3-7 02:36
我早幾日拎咗幾盒口罩放樓下管理處,話睇下有冇人需要隨便拎,幾個鐘後回家都比人拎晒啦!點會無人要,捐出 ...

對!

首頁

尾頁

跳至