自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

自己爬完文,收集了資料昨天返深圳一次過搞掂,證名綁好了微訊內地錢包,即日用到。所以我試下回饋返比大家。

電話咭:
我喺福田口岸對面馬路中移動開咭。¥8一個月,沒有開咭費。
精明要點:
同一條街有三間中移,得一間係正式嘅營業廳,其他嘅係外判,嗰啲要收¥200-¥300開咭費,不能扣月費

銀行開戶:
福田中國銀行(深南分行),地點喺深圳地鐵大剧院站,京基一百地面鋪。
精明要點:
全部要自助用機開戶,有職員幫你同做審核。但因為大家都盲摸摸,全程要30-40分鐘才可以完成一個開戶。每間分行得兩部機做到港人開戶,所以必須「錯鋒」出行。如果要等2個,都起碼成個幾鐘。

Pa123    發表於 23-3-20 18:17
333s    發表於 23-3-13 17:43

男爵府

BK Milk勳章

香港中銀開大灣區戶口職員話宜家需時3-4個星期批核。收到批核短訊要落去分行做激活戶口。回鄉証到期換新証,要去返內地中銀更新資料。

內地中銀開戶,就算換回鄉咭都不需要update.

翡翠宮

Yenyenng 發表於 23-3-13 10:11
香港中銀開大灣區戶口職員話宜家需時3-4個星期批核。收到批核短訊要落去分行做激活戶口。回鄉証到期換新証 ...

香港慢咁多呀?!而且個戶口多限制,都係去深圳開好啲。

男爵府

BK Milk勳章

lyh80115 發表於 23-3-13 10:12
香港慢咁多呀?!而且個戶口多限制,都係去深圳開好啲。

唯一好處係香港中銀嘅外幣戶口(人民幣)可以網上轉錢去大灣區嘅戶口,唔收手續費。不過因為當係滙款,都要兩個工作天,人民幣才會過戶。

內地中銀戶口,如果要存錢,就可以用現金喺ATM度入錢。

別墅

香港中銀開大灣區戶口職員話宜家需時3-4個星期批核。收到批核短訊要落去分行做激活戶口。回鄉証到期換新証 ...

可以在手機Wechat 小程式‘’中銀在家‘’更新回鄉証資料,唔一定要返上去更新。

珍珠宮

Yenyenng 發表於 23-3-13 09:43
自己爬完文,收集了資料昨天返深圳一次過搞掂,證名綁好了微訊內地錢包,即日用到。所以我試下回饋返比大家 ...

錯峰
JM學習同應用力強

大宅

自己爬完文,收集了資料昨天返深圳一次過搞掂,證名綁好了微訊內地錢包,即日用到。所以我試下回饋返比大家 ...

我星期六去大劇院的中銀沒有營業,請問大劇院站是否有多過一間中銀?你開的是一類戶口嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

謝分享

男爵府

你好, 如果我本身沒有買數據和沒有內地手提, 我之前在香港中銀行開了一個大灣區戶口,如去深圳改資料, 可以嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

上次早9排隊入錢,見到隔黎排開大灣區戶口勁多人,又要等批。真係不如自己返大陸搞,我係未封關前2019年尾返廣州搞,去完中移開實名電話卡,就直奔去銀行,一條龍服務,超級掂。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

原來有3間,怪不得個個offer都唔同
放下自在

水晶宮

回覆 白毛毛 的帖子

什麼叫錯峰?

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

謝分享,內地電話卡及開戶口貼士

伯爵府

回覆樓主:

大陸中銀開戶要全自助既,職員話不能掂到我地既手機同不可以幫忙輸入,要自己do 6-7個qrcode app自己填,一路接收電話簽證碼,自助機又要一路影相加簽證碼,又要簡體輸入,所以我見香港來既uncle auntie攪唔掂

子爵府

第一個月已經係8元?
聽講其他人要首幾個月用貴plan 先,之後才轉到

水晶宮

1314625 發表於 23-3-13 11:25
回覆 白毛毛 的帖子

什麼叫錯峰?

Off-peak

goldpiglet    發表於 23-3-13 16:31

珍珠宮

lovemisha 發表於 23-3-13 11:19
上次早9排隊入錢,見到隔黎排開大灣區戶口勁多人,又要等批。真係不如自己返大陸搞,我係未封關前2019年尾 ...

我都係2019年開戶,香港中銀開的大灣區同國內中銀都有,二個戶口。
記得國內開戶時好快,個腦又好混亂。係部機前,職員叫撳乜就撳乜,叫簽名就簽名,叫影相就笑,完全唔知做緊乜。去櫃員機入埋錢都係十幾分鐘的事。轉頭返去職員幫我開埋中銀APP,加我入群組,好似仲幫我add埋新戶口入WeChat pay,的確係一條龍。

男爵府

減齡達人勳章

回覆 Yenyenng 的帖子

請問點分係正式營業廳定外判架?

水晶宮

sousmarin 發表於 23-3-13 11:36
回覆 Yenyenng 的帖子

請問點分係正式營業廳定外判架?

招牌會寫上‘中國移動營業廳’

sousmarin    發表於 23-3-13 11:58

子爵府

回覆樓主:

多謝分享心得
正義或會遲來但不會缺席

首頁

尾頁

跳至