想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公係18年結婚,大家由結婚前已經好想有小朋友,兩公婆都一早做過檢查,一切都正常健康冇大礙,但係我經期就唔係太穩定,可能呢個係主因啦。我地結婚咁耐一直冇避孕,一路都冇好消息。

我地由3年前起計已經做過3次IVF,每次做完都日思夜想好辛苦、好冇精神但我地真係好想要BB。我今年都已經38歲,過多2年就4字頭,仲應唔應該試?有冇方法可以更容易成功呢…

子爵府

Poo得好勳章

Lovedogs 發表於 23-4-4 12:14
我同老公係18年結婚,大家由結婚前已經好想有小朋友,兩公婆都一早做過檢查,一切都正常健康冇大礙,但係我 ...

IVF醫生有無分析幾次唔成功既原因?

別墅

我同老公係18年結婚,大家由結婚前已經好想有小朋友,兩公婆都一早做過檢查,一切都正常健康冇大礙,但係我 ...

你有沒有做運動,或者睇中醫? 我33~34 歲期間連續流產過三次,反而38歲再試,現在31週,主要唔同就係我有了運動習慣和睇中醫食水藥,如果真係好想要小朋友,我覺得不要放棄。年齡有影響,但不是唯一因素呢

別墅

我都努力左5年先成功,keep住食肌醇同睇中醫,仲要做運動

la_source    發表於 23-4-6 10:39

別墅

加油啊 可能下次就成功呢 我都係過來人, 總共都試左4次先得 仔仔而加7個月大喇 祝你懷孕成功

大宅

真係想要就繼續,我覺得你最重要就係唔好咁緊張,放胎唔好成人諗住,我做過2次,共放胎4次,第一次抽完過最後有4粒可放,同你一樣次次都好緊張,又食哩樣又做個樣,上網睇有咩令成功率高都做晒食晒,結果第一次3粒都唔成功,再黎過,第二次睇完3個月中醫調理身體,有7粒可放,我心態改變咗,覺得自己冇咁好采嘅,橫掂有7次機會,所以咩都冇做咩都冇食,放完胎仲即刻去廁所,放完胎亦都冇再諗過自己放咗胎,一切如常,結果成功咗,岩岩生埋喇,所以你都唔好咁緊張,一切順期自然,可能有驚喜呢

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

如果仲想要bb,仲有卵用,梗係唔好甘快放棄啦,可能下一次就成功啦

別墅

不如你講多少少情況嚟聽吓,睇吓仲有邊樣可以幫到你。我一共做咗四次IVF,放胎第七次先成功。我最後嗰兩次IVF係加埋PGT-A先知大部份胚胎有染色體問題,所以之前一直反覆着床失敗或化學懷孕。

複式洋房

既然你哋努力咗咁耐, 依家至黎放棄好唔值得! 我當初都好似你咁失敗過3次, 到成功嘅一次我哋試咗睇中醫調理好身體先做IVF, 因為好唔岔氣, 明明兩個人都無事, 點解偏偏就生唔到, 就試下捉埋老公都一齊睇中醫(因為冇理由次次得我一個人辛苦佢好似唔洗點理咁…), 點知真係bingo! 6月就生喇, 所以養好身子都好重要架, 同埋一定要保持心境開朗, 機會係唔等人架, 加油!!!!

複式洋房

caroni 發表於 23-4-4 12:32
IVF醫生有無分析幾次唔成功既原因?

第一次係因為著床失敗
第二次醫生話染色體出問題
第三次醫生話都搵唔到咩原因

我都唔肯定仲好唔好試情緒負擔好大

複式洋房

KikiSugi 發表於 23-4-4 14:35
你有沒有做運動,或者睇中醫? 我33~34 歲期間連續流產過三次,反而38歲再試,現在31週,主要唔同就係我 ...

好耐之前睇中醫調過,但可能唔夾我體質,睇了半年都冇幫助,我每星期都做2次運動,老公會陪我落街跑下咁。我都希望我努力養好身子,年紀唔會阻礙到我

複式洋房

Monmonfu 發表於 23-4-5 01:56
真係想要就繼續,我覺得你最重要就係唔好咁緊張,放胎唔好成人諗住,我做過2次,共放胎4次,第一次抽完過 ...

恭喜你!我成日叫自己放鬆,每次放胎後我都會請假唔返工,自己一個靜下。奈可時間過得耐,備孕時又好難唔諗起,我真係需要搵啲野分散注意力。

複式洋房

lalapa 發表於 23-4-4 16:12
加油啊 可能下次就成功呢 我都係過來人, 總共都試左4次先得 仔仔而加7個月大喇 祝你懷孕成功
...

多謝你,因為失望過太多次,所以又想做又怕又再失望多次,希望可以趕喺40歲前生到BB,過左40就真係唔會考慮生

複式洋房

gillpang 發表於 23-4-6 14:46
既然你哋努力咗咁耐, 依家至黎放棄好唔值得! 我當初都好似你咁失敗過3次, 到成功嘅一次我哋試咗睇中醫調理 ...

暫時一年就會去做一次IVF,平均都抽到8至10粒卵子,有2至3粒可以用,但3次植入失敗。我老公都有戒下口,又唔煙唔酒,我都盡量少出街食飯。請問你去睇中醫點樣幫你調理?醫師開中藥?

大宅

Lovedogs 發表於 23-4-6 17:09
第一次係因為著床失敗
第二次醫生話染色體出問題
第三次醫生話都搵唔到咩原因

其實你做咗幾多次ivf?係抽一次卵為一次,唔係放胎一次為一次喎?

子爵府

Lovedogs 發表於 23-4-6 17:17
暫時一年就會去做一次IVF,平均都抽到8至10粒卵子,有2至3粒可以用,但3次植入失敗。我老公都有戒下口,又 ...

其實又唔洗咁擔心,我果時生二仔都試左半年先有,又係想放棄果個月就中左,同埋唔洗特別戒口,我試果年半戒口戒到個人咩心情都無哂,果個月諗住食下魚生飯,心情好返d,點知就自然地中左

複式洋房

Lovedogs 發表於 23-4-6 17:17
暫時一年就會去做一次IVF,平均都抽到8至10粒卵子,有2至3粒可以用,但3次植入失敗。我老公都有戒下口,又 ...

當時我都係咩方法都試下, 都係抱住調理身體嘅心態, 希望增加成功率
我嗰陣同中醫師講自己已經做左過幾次IVF, 所以喺再做IVF前4個月去針灸同開中藥俾我同老公飲, 大約做到第3個月開始覺得經血量穩定好多, 之後再做IVF由本身得6粒變到可以拎到15粒卵子, 個胚胎成功植入, 可能係好彩, 亦可能係中醫真係幫到手

禁止訪問

別墅

gillpang 發表於 23-4-11 11:16
當時我都係咩方法都試下, 都係抱住調理身體嘅心態, 希望增加成功率
我嗰陣同中醫師講自己已經做左過幾次IV ...

醫師有冇check過你點解咁難生到bb?

別墅

tampopo720 發表於 23-4-11 15:03
有冇做過免疫檢查?建議冇做可以抽血驗下免疫不孕問題

係囉, check清楚睇下係咩原因先

首頁

尾頁

跳至