自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

上星期去左深圳玩幾日,去左深圳灣公園踩單車,超正,但有個問題,小朋友已夠12歲,因為要實名,每人又只可以租一架單車,請問有無方法佢可以自己租一架?見深圳共享單車主要係美團同青桔,有試過分別租美團同青桔車,但青桔原來只可以有內地身份證先租到,好想可以一齊再去踩單車,謝謝!

水晶宮

2024勳章

小朋友自己有手機嗎?可以為小朋友申請微信,再贈送親屬卡俾佢用,呢個方法得唔得?

珍珠宮

虎到金來勳章

czl115 發表於 23-4-17 15:17
小朋友自己有手機嗎?可以為小朋友申請微信,再贈送親屬卡俾佢用,呢個方法得唔得?
...

佢無手機,有wechat,試過俾親屬卡佢,但唔成功,入晒資料之後都係要綁卡,唔明點玩

珍珠宮

polliebb 發表於 23-4-17 14:20
上星期去左深圳玩幾日,去左深圳灣公園踩單車,超正,但有個問題,小朋友已夠12歲,因為要實名,每人又只可 ...

想問踩完,部單車係咪一定要停泊在指定的單車位。因為我見香港的是周圍泊都得。而深圳的就好齊整一排排泊好。

珍珠宮

虎到金來勳章

mln 發表於 23-4-17 15:35
想問踩完,部單車係咪一定要停泊在指定的單車位。因為我見香港的是周圍泊都得。而深圳的就好齊整一排排泊 ...

要去指定位,如果還車時唔係指定位,個app會話你現時個位置唔可以還車

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

polliebb 發表於 23-4-17 15:23
佢無手機,有wechat,試過俾親屬卡佢,但唔成功,入晒資料之後都係要綁卡,唔明點玩
...

我早兩日試左,比張親屬咭佢實名,但今次用我電話,提款咭實,已經成功,現在等先多兩星期先可以改返佢名,親屬咭已成功加到
放下自在

珍珠宮

虎到金來勳章

cattz288 發表於 23-4-17 15:52
我早兩日試左,比張親屬咭佢實名,但今次用我電話,提款咭實,已經成功,現在等先多兩星期先可以改返佢名 ...

唔明,用你電話同卡實名,之後轉佢名?

男爵府

czl115 發表於 23-4-17 15:17
...

We chat 親屬咭,我過$俾佢就可以?

珍珠宮

polliebb 發表於 23-4-17 14:20
上星期去左深圳玩幾日,去左深圳灣公園踩單車,超正,但有個問題,小朋友已夠12歲,因為要實名,每人又只可 ...

青桔屬滴滴,可用裝 DiDi App用回鄉證同香港電話注冊。

珍珠宮

我哋上次忽然覺得悶悶地,快閃上深圳食嘢跟住去深圳灣公園踩單車。久違了的簡單幸福。呢啲先係生活

珍珠宮

虎到金來勳章

白毛毛 發表於 23-4-17 16:22
青桔屬滴滴,可用裝 DiDi App用回鄉證同香港電話注冊。

really? 等我試下先,thanks

珍珠宮

虎到金來勳章

白毛毛 發表於 23-4-17 16:29
我哋上次忽然覺得悶悶地,快閃上深圳食嘢跟住去深圳灣公園踩單車。久違了的簡單幸福。呢啲先係生活
...

深圳灣公園踩單車真係好正,又長,環境又好,又唔多人,踩兩個鐘先係6蚊

珍珠宮

虎到金來勳章

白毛毛 發表於 23-4-17 16:22

請問係咪用app裝就可以用回鄉卡?我試過喺微信入面掃青桔滴滴,佢話要有內地身份證先得

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

polliebb 發表於 23-4-17 16:18
唔明,用你電話同卡實名,之後轉佢名?

係,即係先加佢做我wechat hk好友,再發親屬咭比佢,佢接收,實名,實名時入我資料,手機號(因要match戶口登記),銀行咭,成功實左個內地錢包,咁我就del返張銀行咭先,仍留返張親屬咭,再等15日轉返佢名

水晶宮

2024勳章

egono 發表於 23-4-17 16:20
We chat 親屬咭,我過$俾佢就可以?

唔使過錢俾佢,佢掃碼付錢時會從你微信戶口嗰度扣錢,亦會通知你。你可以限定每月一個額度,比如¥500

珍珠宮

虎到金來勳章

cattz288 發表於 23-4-17 16:49
係,即係先加佢做我wechat hk好友,再發親屬咭比佢,佢接收,實名,實名時入我資料,手機號(因要match戶 ...

原來可以咁搞,即係同一個名,電話,銀行卡可以實名兩次?

水晶宮

回覆樓主:

一定要用Wechat 比錢?如果大陸支付寶都得就簡單好多,dl個大陸支付寶,實名認證後就用得,唔駛綁大陸銀行,不過要搵人轉錢比佢

珍珠宮

虎到金來勳章

ddkaka 發表於 23-4-17 17:05
一定要用Wechat 比錢?如果大陸支付寶都得就簡單好多,dl個大陸支付寶,實名認證後就用得,唔駛綁大陸銀行 ...

我唔知呀,當時我掃單車個code, 佢就彈左去微信滴滴青桔,就顯示只接受內地身份證

珍珠宮

虎到金來勳章

ddkaka 發表於 23-4-17 17:05
一定要用Wechat 比錢?如果大陸支付寶都得就簡單好多,dl個大陸支付寶,實名認證後就用得,唔駛綁大陸銀行 ...

我當時一架車用美團app無問題,另一架掃青桔車就彈去微信話要內地身份證,可能好似樓上講用番滴滴app就得,要下次再去先試到

別墅

都幾多麻煩野

首頁

尾頁

跳至