自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今日同個親戚飲茶,佢個女做保險,疫症前賺唔少,前後買咗兩層樓,成日曬命,又話個女帶佢去金舖任揀金器,買親10幾二十萬。今日低調左好多,無再曬,問都唔想答咁,其實依家賣卑大陸人既保險好賺嗎?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

singdream 發表於 23-4-21 20:09
今日同個親戚飲茶,佢個女做保險,疫症前賺唔少,前後買咗兩層樓,成日曬命,又話個女帶佢去金舖任揀金器, ...

做呢行既人唔吹到大一大條吸引多啲人入行呀?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

singdream 發表於 23-4-21 20:09
今日同個親戚飲茶,佢個女做保險,疫症前賺唔少,前後買咗兩層樓,成日曬命,又話個女帶佢去金舖任揀金器, ...

保險業屬自僱人士,買樓要比一半或以上先過到壓測(唔知依家有冇變左),除非可以係短時間內搵到咁多錢full paid

子爵府

pomanlife 發表於 23-4-21 22:17
保險業屬自僱人士,買樓要比一半或以上先過到壓測(唔知依家有冇變左),除非可以係短時間內搵到咁多錢ful ...

所以想知疫症後係唔係一樣咁掂

子爵府

pomanlife 發表於 23-4-21 22:16
做呢行既人唔吹到大一大條吸引多啲人入行呀?

都係,我有一個中學同學,問阿媽借錢去裝神,撈唔掂,仲欠落周身債,可能佢無搵大陸人買掛..

子爵府

opclk99 發表於 23-4-21 22:12
tbb出晒節目,
一通关d保險公司高層即擁抱大灣區,
基本上全部新客大客都係6客,

唔洗講到質疑咁誇張,,係真心有興趣了解下遮

opclk99    發表於 23-4-22 03:06

水晶宮

singdream 發表於 23-4-22 01:45
所以想知疫症後係唔係一樣咁掂

係,一樣咁掂。
全部國內人買

伯爵府

pomanlife 發表於 23-4-21 22:17
保險業屬自僱人士,買樓要比一半或以上先過到壓測(唔知依家有冇變左),除非可以係短時間內搵到咁多錢ful ...

都係聽人講
話保險a準都會有自己公司br, 用br請返自己,再每月固定出糧比自己嚟令自己有固定嘅月薪收入,其他支出單仲可以拎嚟作公司開支,自己mpf仲自己做埋

除了保險,記得好多年前,睇電視,果個魔術師表演者,都係咁樣,因為佢都係自僱人士

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小談心 發表於 23-4-22 05:24
都係聽人講
話保險a準都會有自己公司br, 用br請返自己,再每月固定出糧比自己嚟令自己有固定嘅月薪收入, ...

經過三年多因疫情封関、很多生態習慣改變了、國內打擊走資匯款丶樓價下跌、二手市場死直、整體消費力弱、保險不是必需品、而是消費品.......應該市場大幅收縮、少人身㾗買唔等冼的所謂保險~

保險經理之 - 不能說的秘密 ~~ (精華文章...必看)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4644331

保險經紀好搵嗎?http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11548437

子爵府

llmom 發表於 23-4-22 01:55
係,一樣咁掂。
全部國內人買

原來疫症後都無影響,我以為大陸人已無以前咁富貴。

子爵府

singdream 發表於 23-4-22 08:51
原來疫症後都無影響,我以為大陸人已無以前咁富貴。

我朋友做保險,佢話開關後好多人專登黎香港買保險,佢哋中意用盡每年5萬美金個額,一家四口就一人一份咁買20萬美金,所以開關後生意好多好多,因為香港本地好小人肯花咁多錢買保險,要靠國內人先搵到多錢

侯爵府

回覆樓主:

其實早幾年好多內地保單都斷供,就係因為買得大,幾十萬,甚至過百萬,只要資金周轉不靈就即刻供唔到,所以通關就過嚟嗰批,應該係之前保留實力,所以一通關就過嚟買單!

侯爵府

保險唔係嚟嚟去去都係果啲咩,點解要專登落香港買?

侯爵府

ensureyip 發表於 23-4-22 09:43

我以前聽話內地會管保單回報率唔可以高過某一個%,但香港無限制,後期有冇改就不得而知,當然仲有其他因素,朋友買我又買,分散投資,資產轉移之類囉………

子爵府

ensureyip 發表於 23-4-22 09:43

香港保險美金計價,當分散投資
同時可以合法轉錢出黎

侯爵府

Adiezz 發表於 23-4-22 09:51
香港保險美金計價,當分散投資
同時可以合法轉錢出黎

之前唔係話美金差,啲人後悔買美金單?

侯爵府

shobi 發表於 23-4-22 09:47
我以前聽話內地會管保單回報率唔可以高過某一個%,但香港無限制,後期有冇改就不得而知,當然仲有其他因素 ...

唔可以高過?香港之前反而規定過唔可以有101單

侯爵府

ensureyip 發表於 23-4-22 10:28
唔可以高過?香港之前反而規定過唔可以有101單

101單,標榜成日話供幾年唔使供,點知一班人中咗招,保監應該收唔少投訴,101單唔係普通嘅保單,係投資單!唔係儲蓄單!

水晶宮

shobi 發表於 23-4-22 09:43
其實早幾年好多內地保單都斷供,就係因為買得大,幾十萬,甚至過百萬,只要資金周轉不靈就即刻供唔到,所以 ...

係,我聽朋友講佢有張單係封關前傾好的,一通關個客就來香港買。佢話通關頭兩個weekend 已經做夠一年嘅數!

首頁

尾頁

跳至