自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醫生建議 做人工椎間盤手術, 唔租約唔小心受傷嘅話就會非常危險, 請問有冇姊妹 知道這個手術安全嗎? 因為 頸椎間盤突出 壓住中樞神經線, 唔做手術有冇辦法可以好返? 請問有冇姊妹可以分享經驗?

大宅

我都想知,我都係,但醫生未去到傾手術果步,話食藥做物理治療先

男爵府

唔搵脊醫睇睇?定係已經去到要做手術嘅情度?老公之前都係椎間盤突出,睇咗脊醫而家無事喇,但以後要留意姿勢,當時脊醫話如果情況嚴重係要做手術的。
唔好PM我邊個脊醫,不定期上線唔想阻到你,可以請呢度啲JM介紹

大宅

咁大手術,最好睇多幾個醫生,拎專業意見,就算醫生有啲嘢睇漏眼,另外一個醫生都會發覺,希望Jm早日康復

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

grawong 發表於 23-4-30 13:53
醫生建議 做人工椎間盤手術, 唔租約唔小心受傷嘅話就會非常危險, 請問有冇姊妹 知道這個手術安全嗎? 因 ...

朋友又係椎間盤突出、痛到行唔到、最後用左一年時間做物理治療好了九成、脊椎手術非常危険、可免不免。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 23-5-10 07:16
朋友又係椎間盤突出、痛到行唔到、最後用左一年時間做物理治療好了九成、脊椎手術非常危険、可免不免。
...

我個親戚又系頸痛已經去到痛到唔可以向上下望,睇過幾個醫生包括出名醫生政府醫生都話做頸脊椎手術,但講咗風險好大可能下身癱瘓。現在佢唯有每星期去做物理治療,做完就有一星期唔痛郁到。

珍珠宮

...

你朋友聽落唔算嚴重
家人20歲已經有,多年來間中複發,又壓住神經至退化,但佢又悲觀,成日話無得醫,骨醫話要手術先得

別墅

回覆樓主:

香港真係好少頸椎病嘅資訊分享,令到我地呢類病人有時真係覺得好徬徨

大宅

...

可唔可以介紹哪間物理治療醫師?現在做呢間麻麻地

子爵府

畀面勳章

...

可否推薦物理治療師thx

別墅

醫生建議 做人工椎間盤手術, 唔租約唔小心受傷嘅話就會非常危險, 請問有冇姊妹 知道這個手術安全嗎? 因 ...

政府?

大宅

...

可否 pm (emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我舊同事冇做
因為佢話得一半機會係好返
佢話擔心手術失敗/做得唔好,佢會下身半身不遂,好似有咁講過

佢唔想博,寧願好痛時後儑止痛藥,甚至超痛時拎病假休息

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我都有呢個問題,但係我問過個醫生,佢唔建議做,因為成功率只係50/50

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Bambi 發表於 23-5-10 02:07
唔搵脊醫睇睇?定係已經去到要做手術嘅情度?老公之前都係椎間盤突出,睇咗脊醫而家無事喇,但以後要留意姿 ...

脊醫是沒有醫生牌、祗是鬼佬鐵打、朋友睇過幾個脊醫、都係冇料到~

他之前椎間盤突出、連行都好痛、瞓醒最痛、最後做咗一年物理治療好返~

象牙宮

醫生建議 做人工椎間盤手術 :
私家醫生? 患者有保險??

風險認真考慮。 成功率多少?
副作用。康复?
手術不成功, 會怎樣? 你想好了嗎?

頸椎間盤突出 壓住中樞神經線患者通常不自覺,等到步態不穩、手部靈活度下降、全身 …
能不手術就不用動啦。

香港腦神經外科 - 頸椎病 (brainandspine.com.hk)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

可以上 yxutube 找Dr. Joe Wong 的片睇, 跟住做. 我跟過以下這個 video 做, 對我有幫助. 他有好多片, 睇下邊個 video 啱你.

https://youtu.be/DUqwQjfwPmc?si=1cwRJjJPItzXET68

大宅

大力大力 發表於 24-4-13 23:17
脊醫是沒有醫生牌、祗是鬼佬鐵打、朋友睇過幾個脊醫、都係冇料到~

他之前椎間盤突出、連行都好痛、瞓醒 ...

大力大力,可唔可以pm我物理治療師呀?謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wong915 發表於 24-4-13 23:14
我都有呢個問題,但係我問過個醫生,佢唔建議做,因為成功率只係50/50

同事就係因為50,50無做
醫生叫佢自己決定
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊