自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為阿女聽日跟學校去新加坡交流,想問果邊買下野,用唔用到支付寶?定比張ZA debit card 佢會更方便呢? 還是去機場唱少少外幣更好?謝謝意見

PS 阿女中四

大宅

問得好

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

外幣!一定用到
支付寶定alipayhk?
支付寶唔支持非國內ID注冊用戶海外消費
alipayhk要係有alipay+商戶先用到
如果去小商舖,認受性相對無咁高

珍珠宮

俾張信用卡佢用好d

男爵府

女管家三田 發表於 23-5-27 20:21
外幣!一定用到
支付寶定alipayhk?
支付寶唔支持非國內ID注冊用戶海外消費

Alipay,因為諗住唔夠錢可以除時轉比佢。
佢大頭蝦,怕佢會唔見現金
thanks!

男爵府

fanny590 發表於 23-5-27 20:23
俾張信用卡佢用好d

咁會唔會知,信用卡係咪自動對返匯率,我怕ZA呢d入錢去,用唔到 thanks!

珍珠宮

yoko_hau 發表於 23-5-27 20:56
咁會唔會知,信用卡係咪自動對返匯率,我怕ZA呢d入錢去,用唔到 thanks!
...
信用卡係外國用咪用外國個貨幣囉,係月結單時先會再對返港幣

男爵府

回覆樓主:

現金+debit card+支付寶。
當阿女去到新加坡,自然會話比你知入錢落邊一種電子支付。換少少現金,因為怕唔係到到都收電子支付

珍珠宮

yoko_hau 發表於 23-5-27 20:55
thanks!

應該唔得,因為香港人登記嘅國內Alipay 唔係用內地身份證,所以用唔到,之前喺日本試過唔得

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

yoko_hau 發表於 23-5-27 20:55
thanks!

跟學校應該唔會有太多時間自由活動
我估其中一日去樂園要自費lunch
其他時間最多買小量飲品零食,唔會用到好多錢
唔特別買奢侈品/大量手信,SG$100應該夠用

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

現金加多種backup方式應該夠。唔現得現金,佢都可以唔見咭,或電話,或乜都唔見曬.....你唔好太擔心,佢到時應該會小心。

男爵府

whyyou 發表於 23-5-27 21:18
應該唔得,因為香港人登記嘅國內Alipay 唔係用內地身份證,所以用唔到,之前喺日本試過唔得
...

好啊~唔該晒你

男爵府

granja 發表於 23-5-27 21:28
現金加多種backup方式應該夠。唔現得現金,佢都可以唔見咭,或電話,或乜都唔見曬.....你唔好太擔心,佢到 ...

好呀,唔該曬你因為佢成日將錢就咁放褲袋,卡呀身份證佢多數放銀包。比較粗心大意
知道,因為睇左佢行程,都有啲自由活動時間,希望佢學識照顧自己

男爵府

女管家三田 發表於 23-5-27 21:23
跟學校應該唔會有太多時間自由活動
我估其中一日去樂園要自費lunch
其他時間最多買小量飲品零食,唔會用到 ...

謝謝你建議,好啊,咁我比少少現金叫佢換SG幣

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

yoko_hau 發表於 23-5-27 22:41
謝謝你建議,好啊,咁我比少少現金叫佢換SG幣

你有無滙豐/恆生戶口?有外幣提款機

HSBC
https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/ways-to-bank/branch/express-banking/foreign-currency-atm/

恆生
https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/banking-services/self-service-banking/foreign-currency-atm/

男爵府

香港Alipay 響SG係用唔到嘅

子爵府

牛年勳章

Hongchu 發表於 23-5-27 23:15
香港Alipay 響SG係用唔到嘅

應該用到,如果唔系rewards 冇意思,
只系多唔多地方收
attach0/tmp/phplQlnj4

翡翠宮

回覆樓主:

其實中國最大支付系統係銀聯,可以試埋銀聯,同佢嘅二維碼app「雲閃付」。
attach0/tmp/php9V6lDl

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

lyh80115 發表於 23-5-27 23:55
其實中國最大支付系統係銀聯,可以試埋銀聯,同佢嘅二維碼app「雲閃付」。

...

15歲學生最正路係用現金
WX有親情卡,支付寶/alipayhk好似無
Tap&Go可以俾18歲以下,樓主嗰張debit card唔知有無規定
銀聯應該都係18以上(普通兒童戶口無提款功能)
所以只有現金係合法合規

男爵府

小倩 發表於 23-5-28 00:29
15歲學生最正路係用現金
WX有親情卡,支付寶/alipayhk好似無
Tap&Go可以俾18歲以下,樓主嗰張debit card唔 ...

多謝你提醒,咁我到時去機場禁外幣比佢用就算多謝

首頁

尾頁

跳至