親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

全家四個第一次去大阪六天,多數食及買啲手信(不包括車費),請問帶幾多日圓?去到是否全部都可以用信用咭

瑪瑙宮

大廚勳章

challenging 發表於 23-6-3 09:25
全家四個第一次去大阪六天,多數食及買啲手信(不包括車費),請問帶幾多日圓?去到是否全部都可以用信用咭 ...

好難計。。。食可平貴。。手信唔知要你買幾多。。。第一次去可能乜嘢都想買

其實一家四口攞400,000円去。。。大數用餐貴價碌卡囉。。。用剩啲現金可以拎返嚟。。。攞多咗,又唔係要洗晒佢。。

男爵府

seaheart88 發表於 23-6-3 10:30
好難計。。。食可平貴。。手信唔知要你買幾多。。。第一次去可能乜嘢都想買

其實一家四口攞400,000円去。 ...

好,謝

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

全家四個第一次去大阪六天,多數食及買啲手信(不包括車費),請問帶幾多日圓?去到是否全部都可以用信用咭 ...

6年前, 一家4 口(大人) 第一次玩東京+京都+大阪3星期,
帶現金 ¥500,000 , 超過¥4,000 就簽卡,
最後用淨現金 ¥350,000 返嚟

男爵府

wiiabcd 發表於 23-6-3 12:15
6年前, 一家4 口(大人) 第一次玩東京+京都+大阪3星期,
最後用淨 ...

呢個提議幾好(emoji)

男爵府

wiiabcd 發表於 23-6-3 12:15
最後用淨 ...

因為第一次去日本大阪,唔知道日圓4000就可以簽卡

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

challenging 發表於 23-6-3 12:25

¥1,000 都可以簽卡, 不過帶咗咁多現金, 要洗咁D先得.

瑪瑙宮

大廚勳章

challenging 發表於 23-6-3 12:25

其實好多地方有卡碌嗰啲,冇話最少先至幾錢碌得。。。好似你喺百貨公司嘅超市買好少錢都可以碌卡,不過你會唔會覺得唔抵姐
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 23-6-3 14:03
其實好多地方有卡碌嗰啲,冇話最少先至幾錢碌得。。。好似你喺百貨公司嘅超市買好少錢都可以碌卡,不過你 ...

唔該晒各位,清楚

珍珠宮

回覆樓主:

依家唱現錢,可知對換價。
到你去時,有機會円升咗,亦有機會比依家平。
碌卡可儲積分,有啲仲有回贈。
自己可衡量下邊個方法適合你。

男爵府

olkan 發表於 23-6-3 22:16
依家唱現錢,可知對換價。
到你去時,有機會円升咗,亦有機會比依家平。
碌卡可儲積分,有啲仲有回贈。

OkThx

珍珠宮

五月頭一家三口去咗大阪七日,帶咗150000yen 去,大部分買嘢食嘢都簽卡,搭車就用西瓜卡,最後都帶返幾萬yen 返嚟

男爵府

whyyou 發表於 23-6-4 10:25
五月頭一家三口去咗大阪七日,帶咗150000yen 去,大部分買嘢食嘢都簽卡,搭車就用西瓜卡,最後都帶返幾萬y ...

請問如果我系香港已經訂咗大阪周遊1日卷,咁去到大飯仲使唔使買西瓜卡?西瓜卡有甚麼用?真係第一次去乜都唔識(emoji)(emoji)

珍珠宮

challenging 發表於 23-6-4 10:34
請問如果我系香港已經訂咗大阪周遊1日卷,咁去到大飯仲使唔使買西瓜卡?西瓜卡有甚麼用?真係第一次去乜都 ...

我啲西瓜卡係之前喺東京買咗,出發之前轉咗落手機用,大阪係用ICOCA 卡,冇西瓜卡賣,不過而家都唔使買實體西瓜卡,因為已經有app 版,加埋落apple pay 就搭車買嘢都就咁拍手機,唔使再數硬幣,同埋你周遊券都淨係用一日,其餘日子都要搭車買嘢,建議你可以考慮download 西瓜卡用

attach1_sign/tmp/phpvdcGIQ

男爵府

whyyou 發表於 23-6-4 10:43
我啲西瓜卡係之前喺東京買咗,出發之前轉咗落手機用,大阪係用ICOCA 卡,冇西瓜卡賣,不過而家都唔使買實 ...

唔該晒你,即刻話俾阿女聽

男爵府

seaheart88 發表於 23-6-3 14:03
其實好多地方有卡碌嗰啲,冇話最少先至幾錢碌得。。。好似你喺百貨公司嘅超市買好少錢都可以碌卡,不過你 ...

我200yen 買個飽都係簽卡,一卡傍身,我d現金yen 係放喺密實膠袋,冇必要都唔會拎出黎用

瑪瑙宮

大廚勳章

challenging 發表於 23-6-4 10:34
請問如果我系香港已經訂咗大阪周遊1日卷,咁去到大飯仲使唔使買西瓜卡?西瓜卡有甚麼用?真係第一次去乜都 ...

之前Facebook好似講就嚟停止出售冇實名登記嘅西瓜卡
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

Hei3705 發表於 23-6-4 10:48
我200yen 買個飽都係簽卡,一卡傍身,我d現金yen 係放喺密實膠袋,冇必要都唔會拎出黎用
...

好平嗰啲,我有時用西瓜卡俾錢。。。當佢八達通用
我不太擔心拿現金付款。。。因為銀包只是散的日元。。。

伯爵府

whyyou 發表於 23-6-4 10:25
五月頭一家三口去咗大阪七日,帶咗150000yen 去,大部分買嘢食嘢都簽卡,搭車就用西瓜卡,最後都帶返幾萬y ...

請教你去大阪有啲咩咭要出發前在香港買定?手機漫遊你用邊張咭?例如西瓜咭可以搭地鐵同jr是到達後在機場買?tourist pass klook 買?

伯爵府

whyyou 發表於 23-6-4 10:43
我啲西瓜卡係之前喺東京買咗,出發之前轉咗落手機用,大阪係用ICOCA 卡,冇西瓜卡賣,不過而家都唔使買實 ...

Suica app 點轉成中文?我剛download 左但係全日文

首頁

尾頁

跳至