夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知係佢原生家庭嘅問題,定係佢性格嘅問題,屋企大小或者小朋友有咩事佢就賴落我度。小朋友唔乖又或者整啲麻煩嘢出嚟,佢就一定話我先。開頭我都費事同佢嘈,之後佢越嚟越過分。好似今日咁中午佢自己冇買lunch,同小朋友返到屋企就話我點解唔早啲買lunch! 小朋友話要食豆腐,我餵咗佢一啖,小朋友唔小心跌咗d豆腐落地下又話問我點解要餵佢,明明自己頭先先講俾少少豆腐小朋友試吓。我大住個肚成日暈只可以經常瞓喺度,佢就成日自己唔拎鎖匙出嚟開門,撳門鐘要我幫佢開,我已經同佢講過叫佢自己用鎖匙開,我喺屋企工作,有時開緊會,佢忽然按門鐘,我老細聽到晒。做完工作,瞓喺度休息吓,佢又突然按門鐘,搞到我個頭好暈去幫佢開門。仲有好多唔同嘅小事,佢就賴落我嗰度。佢父母講嗰啲乜嘢,佢無思考又唔體諒我感受就直接話我,例如小朋友感冒。朝頭早起身煮唔切粥因為吃藥,我俾啲麵包小朋友食住先,再食藥,佢又聽咗父母講,打電話話我點解唔煮粥俾小朋友食,我話煮唔切,我老公又唔高興之後我叫佢,小朋友睇完醫生後盡快返屋企,我特登煮粥俾小朋友食,佢無聽,又同佢父母帶小朋友去玩具反斗城,搞到小朋友遲咗食藥發燒。我感受到我而家好唔開心

男爵府

雖然好想問你咁都同佢結婚生仔,但既然已生咗,你試下好冷靜咁同佢傾呢個問題。對錯以外,佢可唔可以做返d佢做到嘅嘢,例如拎鎖匙,或小朋友跌咗嘢咪跌咗囉,可唔可以唔係批評而係幫手清潔?佢既然覺得你做得唔好,與其得把聲,不如佢自己做多d幫下你呢個喺佢眼中咁不足嘅老婆?
佢如果唔改善,你小朋友好易大咗有樣學樣。唔識自我檢討嘅人唔會進步。
如果單對單傾唔掂,或者試下去婚姻輔導,睇下有個第三方外人講佢會唔會聽得入腦多少少。

男爵府

新抱 發表於 23-6-24 20:02
唔知係佢原生家庭嘅問題,定係佢性格嘅問題,屋企大小或者小朋友有咩事佢就賴落我度。小朋友唔乖又或者整啲 ...

你有工作,家庭子女應該兩公婆分擔,佢埋怨指責你,就放手叫佢負責,一話你你就軟皮蛇咁話:係呀,你叻你做啦

伯爵府

有冇將你感受直接話佢知?大家溝通下。肚仲有一個,生完出黎仲煩仲忙仲多野分歧。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果生一個已經係咁,你竟然仲有勇氣大肚生第二個。

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

唔知係佢原生家庭嘅問題,定係佢性格嘅問題,屋企大小或者小朋友有咩事佢就賴落我度。小朋友唔乖又或者整啲 ...

6299麻煩加討厭 不同住都要管住人 真係煩 只能替你心痛!

公爵府

回覆樓主:

替你辛苦

男爵府

建議您揾婚輔, 你一個人去先, 處理左你的問題先, 當你心平氣和後, 再處理你同c6的關係

大宅

心痛你啊,你已經好盡力,我有段時間屋企都係依個情況,所有所有野都係責怪老婆,十分吃力不討好,當時我都覺得自己比人爆到有d 抑鬱。 你唔洗同佢講,搵婚輔,立即減少自己會做既野,留返d 力黎讚佢,咩都讚佢做得好,交晒比佢,自己能力有限做唔到,事情可能會有轉機,加油啊!

大宅

佢地應該係原生家庭有d 問題,所以當左老婆唔係人。。

大宅

平伏下心情,唔開心,搵媽咪或者有無家姐細妹過黎陪下你,撐下你~ 屈住屈住,好無助,近依一兩年好多人精神緊張。

或者,下次你試下叫佢「不如放鬆啲,你咁樣會令到我好緊張。好似做乜都唔合你心意。好似做每件事都錯,我覺得好攰、好辛苦。」

大宅

辛苦你了

複式洋房

佢好L煩,如果係我,我一定會鬧番佢轉頭,比佢蝦到上心口你梗係會唔開心,沒人理你感受你就要自愛,唔好比你老公想話你乜就乜!做女人要自強,加油!唔好比佢食住你!!

複式洋房

好明白你! 我個C6都係咁, 九成都係原生家庭影響, 因為99都係咁既人,
乜都係賴落人地到先, 永遠佢地係唔會錯,
唔好期望佢地會改變~
可以點? 唯有自己學識過眼雲煙,左耳入右耳出, 明白D說話係好難聽~
當可憐佢地, 佢地已好慘只能活係自己世界入面

大宅

minia 發表於 23-6-27 18:32
佢地應該係原生家庭有d 問題,所以當左老婆唔係人。。

咁嘅人都會有老婆?除非好似大劉咁有錢受氣都值得!
我無自由, 我失自由

大宅

今日同佢嘈,真係頂唔順佢。平時閑逸因為佢要返公司,我喺屋企做嘢,仔嘅功課都係我負責教。其實我呢兩日就生,加上身體唔好。就算講嘢都會係咁喘氣,我瞓喺張梳化度平日教我個仔功課。今日星期六,我叫佢教個仔做功課,咁啱我奶奶嚟我屋企探個孫同個仔。佢竟然自己入房打機,由我教個仔做功課,我忍唔住大聲叫佢出嚟,佢先至出嚟做咗幾題之後又扮忙,最尾係我同奶奶教。其實佢每次奶奶嚟我屋企,佢自己都會入房打機。等我應付奶奶老爺,都算啦!每次我屋企有啲乜嘢,我奶奶話我,佢實會開口附和奶奶話我。好似今日咁個工人做完嘢去街市買餸,我叫佢早啲去,因為下晝會好熱同打風。我奶奶問我點解叫個工人買餸唔等煮中午飯?其實一向星期六我哋都係會買外賣,因為知個工人會好忙,工人又做得慢。我奶奶問點解唔等個工人煮完飯先去買餸!佢竟然附和我奶奶問我點解俾佢呢段時間去買餸?我都唔知點答當時!最後等佢走咗之後我同佢嘈交。因為真係頂唔順。其實佢原生家庭好有問題,我都見到老爺都係平時淨係識得指手畫腳。我奶奶做晒所有嘢。佢可能有影響到,所以佢自然地認為老婆應該做晒所有嘢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

新抱 發表於 23-7-15 21:19
今日同佢嘈,真係頂唔順佢。平時閑逸因為佢要返公司,我喺屋企做嘢,仔嘅功課都係我負責教。其實我呢兩日就 ...

如你老爺係咁,老公學左絕對有可能

我老公之前都學左老爺啲嘢,要人幫手做野就咁遞個碗或者指手畫腳,我會扮唔知問要做咩,一定要佢開口講。仲加多一句:你唔係娶左個工人返屋企
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

陪月勳章

咁都可以第二次大肚(emoji)(emoji)

子爵府

01234361D 發表於 23-7-12 11:13
咁嘅人都會有老婆?除非好似大劉咁有錢受氣都值得!

唔知點解我心入面都係彈左呢句說話,原來男人要娶老婆真係咁輕易

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊