自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

更新,原來有個term,叫怨種閨蜜

https://m.baike.com/wikiid/3726068325809634430?baike_source=pc

這幾年人生低谷,之後絕地反身。低谷時有個認識過廿年真心為我好既朋友一直在身邊陪伴,反而到我過好生活時會冷言冷語,之後我成日就住講野希望唔會有距離感,但都難敵疏遠感,我一直好努力去分享心事反而感覺更強烈,朋友只對我分享唔開心既事作出回應,開心既事不回應或敷衍,亦唔會再主動分享佢自己既事。以為走到今日佢會最替我開心,因為最知道我之前既苦,但反而其他朋友係咁諗,至好既朋友做唔到。是生活太唔同,就好難保持友誼到老嗎

子爵府

BK Milk勳章

jaymima 發表於 23-6-25 05:46
這幾年人生低谷,之後絕地反身。低谷時有個認識過廿年真心為我好既朋友一直在身邊陪伴,反而到我過好生活時 ...

你呢段說話,只係從你的角度,講自己情況由差變好,而朋友開始冷淡。

睇唔到原因響邊。或者試下由佢的角度,看看自己呢幾年的變化,咁先有可能知道佢點解會改變。或者直接問佢點解。可能佢係唔認同你的做法,未必係妒忌你。

但我覺得改變已形成,就算知道點解都番唔到轉頭。緣份已盡,都係隨緣吧!

男爵府

回覆樓主:

呢D咪叫私心重。
差,怕佢問你借錢
好,怕自己冇面子

子爵府

我都慢慢發覺,身邊嘅人包括家人,希望你好,但唔希望你比佢好。所以我都無晒分享欲,好好醜醜事都儘量低調。

pansy888hk    發表於 23-7-3 01:20
hkgra    發表於 23-6-26 11:53

子爵府

KenChung_FB 發表於 23-6-25 07:34
呢D咪叫私心重。
差,怕佢問你借錢
好,怕自己冇面子

呢啲叫妒忌心重。呢個世界,悲喜並不相通。好多人,憎人富貴厭人貧。我自己最近發生嘅,一齊報健身堂嘅朋友,大家起始磅數差唔多,但由於種種原因,我體脂率跌得快過佢少少,佢就唔高興連上堂都特登唔再叫我講嘢開始有骨,我恍如回到求學時期,好無奈。

stagea    發表於 23-7-3 08:52
anna59    發表於 23-6-25 08:50

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

會唔會你用咗一些她不認同的方法去改變好自己生活?

又或者你好後太hill 張自己唔知?

珍珠宮

大把呢D人,睇開D,妒忌心重。
不招人妒是庸才

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

這幾年人生低谷,之後絕地反身。低谷時有個認識過廿年真心為我好既朋友一直在身邊陪伴,反而到我過好生活時 ...

會唔會呢段時間佢唔開心?又係人生谷底???

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好太執著啦,可能佢覺得你地的世界已經遠了,唔一樣,所以佢好難再去融入你的世界,唔一定係妒忌你,平常心啦

男爵府

回覆樓主:

未必係因為你變好,這只係你單方面諗,可能係因為你地之間相處或溝通問題,太多可能性,做朋友只可隨緣

男爵府

不要太自我中心 各人都有自己的心事和傷疤 她安慰你時其實也想安慰自己 你也可以開解她 朋友互助互利
純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

伯爵府

回覆樓主:

朋友從來都要講緣份
有啲野
Let it go

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

你會唔會生活好左之後成日晒命自己唔覺?所以你再講開心既野佢唔回應。

你有無係佢角度睇下,你係谷底佢咁真心對你,而家佢生活可能仍然唔好,但你又不斷晒命,佢又可能自卑,咁佢唔回你晒命既話題都好正常。

子爵府

其實好多人係咁, 女人好多呢啲心態, 所以朋友其實唔太重要, 好少有人真心會替他人高興。俗語有話:朋友之交淡如水, 就係最好。

Giyueng    發表於 23-6-25 15:38
owla    發表於 23-6-25 12:22
Yibu    發表於 23-6-25 09:00

別墅

回覆樓主:

她們好正常,絶大部份人性不想人家比自己好,朋友反而共患難仲易,活了50年身邊只有一個見到我好時會燉我開心嘅朋友

Yibu    發表於 23-6-25 09:01

珍珠宮

牛利酥 發表於 23-6-25 08:43
她們好正常,絶大部份人性不想人家比自己好,朋友反而共患難仲易,活了50年身邊只有一個見到我好時會燉我開 ...
咁呢個就系你真正朋友

別墅

回覆樓主:

是呀,她是絶種的一類

珊瑚宮

gallygally 發表於 23-6-25 08:43
其實好多人係咁, 女人好多呢啲心態, 所以朋友其實唔太重要, 好少有人真心會替他人高興。俗語有話:朋友 ...

同意呀!以前發現你對人好 人會對返你好 原來 假嘅!最緊要錫自己對自己好 別人冇義務對你好 所以朋友點對自己唔使上心 自己問心無愧就可以 自己曾經都領教過唔少,而家學精了

翡翠宮

畀面勳章

有些人係中意同低過自己的朋友推心置腹,一旦發覺人地不再低過佢,就會換另一種態度。我有個同學大家本來係好朋友,自從我入到大學佢入唔到之後,就不斷對我冷嘲熱諷,忍左一段時間,都懶得再搵佢。

呢類人的思維很奇怪,你同佢分享開心事,佢會覺得你係成功後哂命,俾說話佢聽,其實不過係自卑感作崇。
日日是好日

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

會唔會係你太過高調,炫耀到人地唔舒服嘅程度?

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊