自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

我係獨女,有一個過繼家姐,老豆媽咪都好錫我地,其實細個時應該分離焦慮,返學無問題,但如果自己去人地(亞姨)屋企過夜就唔得,會喊死。
所以由細到大都好驚適應新環境,應該話新變化,記得由屯門搬出蘇屋,臨搬前嗰幾日都喊,媽咪同老豆氹我,蘇屋可以有自己一間房,有媽咪老豆陪住唔使驚。
啱啱搬左去蘇屋其實都病左一輪,唔知係咪未適應到?但住左無三年,老豆就走左,老豆走時無咩感覺,一來同佢感情好麻麻又細個,二來一直都係媽咪處理佢嘅野,但間唔中望到個祖先位時都會掛住佢……

大宅

回覆樓主:

2010年媽咪突然重病入左ICU,醫生講到明叫晒屋企人嚟見佢,當時唔知係唔識反應定唔識驚,完全無諗過死,而且當時有姨仔家姐陪住,又定左少少,好彩嘅係媽咪捱過左,住左一輪醫院,循例上係行唔到住,好彩安排到物理治療,慢慢練返隻腳……仲攞埋政府第一次派錢嗰$5000
之後蘇屋重建要拆,要搬去元州,元州大部份嘅野係我自己搞,雖然當時覺得好煩,不過臨搬時都有唔捨得,但媽咪家姐都係度,唔捨得同老豆最後生活過嘅地方,家姐2個女細個玩過的情境……
住左元州之後,媽咪身體仲好精靈,可以自己買餸,係隻腳仔行得慢d,但仲可以同我地去旅行,食buffet,食放題……

大宅

回覆樓主:

咁啱搵到份新工,同事又好好人,比我適應到2個新環境……
然後2019年年尾,我傷風咳左一排,唔知係咪我惹左d菌比媽咪,有晚佢嗌透唔到氣,call白車上急症,醫生話媽咪肺炎,當時新冠都未殺到香港,然後先check到佢肝、腎功能差,肺纖維化……
突然之間d古怪野出晒嚟,之後困左係醫院張床幾個星期,出院循例行唔到,亦無得做物理治理,因為新冠關係停晒,我一個人又唔夠力扶佢,唯有住住私家老人院先,起碼有飯食有涼沖有人睇住佢食藥,期間再請外傭姐姐……

大宅

回覆樓主:

係老人院期間我地有搵私家專科醫生,但人地見媽咪年紀大,都無咩可以做,畢竟副偈都用左80年……
住左半年老人院,外傭姐姐就入到屋,2020年9月28日中秋節前一日接佢返屋企,返到屋企好開心,雖然都唔係好行到,但自己可以慢慢行去廁所……
就呢個話好又唔係真係好好嘅情況下,2022年尾開始經常出入醫院,肚脹喇,腳水腫喇,跌親喇,不過都係幾日就出院……

大宅

回覆樓主:

人真的不能心存僥倖,其實今次都有預感佢返唔到屋企,但無諗過咁快……
前一晚姑娘話佢輸左血,見佢有d攰以為輸左血,佢唔想我走,但姑娘趕,唯有走,最後嗰一句「我明晚再來看你,拜拜」
點知第二日朝早11點醫院打電話嚟,上到去已經走左,說話都無講低就走左……
而家間屋最多住一年,一年後我唔知仲接唔接受到,但房署已經講左要我搬細單位……
但我真係好驚變化,每次變都有媽咪陪住,比底氣我,而家底氣無左,我唔知自己會點……

大宅

回覆樓主:

一直以來,成日覺得佢綁住我,但其實一直都係我依賴佢……
佢係我嘅核心,由細到大都圍住佢轉……係我生活及精神上支柱,返到屋企見到佢就安心,雖然攰雖然辛苦,但我覺得我可以繼續……
而家佢走左,我唔知要做咩,攰賴賴放工返屋企唔會再有人坐係梳化度睇住電視等我……
除左返工放工,我唔知可以做乜……
睇住佢辛苦我幫唔到手,只可以坐係床邊望住佢……
一直都知有呢一日,但真係唔捨得……

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

人生過程。總會面對。必須經歷。

大宅

回覆樓主:

雖然儀式已經做晒,但情緒未平伏到,日喊夜喊,喊到連我老闆都驚我唔掂
雖然朋友都有疏導我,好驚我做傻事,傾完喊完嗰晚會好少少,但第二日一起身又嚟料……
已經排左睇精神科,不過12月,姑娘話6個月已經係快期,但真係唔知等唔等到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 20:02
雖然儀式已經做晒,但情緒未平伏到,日喊夜喊,喊到連我老闆都驚我唔掂
...

喊係正常,試過响車响街忍唔住喊,傷心難過嘅時候吾理得旁人點睇架啦。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

珍珠宮

回覆樓主:

明白你的感受。
有信仰嗎?
一係試下寫信,把思念,不安都寫出來,少左去,送比媽媽, 相信她會收到你的信息。
我是這樣過那段日子的。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆樓主:

最親嘅人走咗,一定好傷痛,希望樓主勇敢面對,其實樓主本身已經好叻好獨立,阿媽嘅野之前一路都係你自己一個攪掂曬,而家突然走咗,你會突然無咗精神支柱,但我相信你可以企返起身,只係時間問題,你實制比自己所想嘅堅強

大宅

cloudie0101 發表於 23-6-25 19:37
我係獨女,有一個過繼家姐,老豆媽咪都好錫我地,其實細個時應該分離焦慮,返學無問題,但如果自己去人地( ...

生離死別,人生必經,要學識去接受,雖然一定會難過,俾啲時間慢慢去淡化,要加油 !

男爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 20:02
雖然朋友都有疏導我,好驚我做傻事 ...

你為咗你媽媽,你要堅強啲。如果唔係媽媽走得唔安樂,保重呀!

大宅

回覆樓主:

祝福你 希望你早日放得開!

男爵府

你媽媽在天上-定想你開心生活下去,樓主加油
:wave:

珍珠宮

時間會撫平你嘅傷口

Love and Kindness are never wasted.

別墅

回覆樓主:

加油撐住呀,你媽媽响天堂都會想你開心同健康的

大宅

cloudie0101 發表於 23-6-25 19:53
人真的不能心存僥倖,其實今次都有預感佢返唔到屋企,但無諗過咁快……
前一晚姑娘話佢輸左血,見佢有d攰以 ...

你媽媽係天上睇住你
你要堅強呀

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊