懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

唔係好多人將自己小產嘅經歷詳細咁講出黎。

始終唔係開心嘅事,要回顧亦都係痛徹心痱,的確好難講落去。

但係相信每個孕婦同丈夫得知自己要迎接小朋友,都唔會去自動去接觸/google流產、小產,大吉利是咩….

所以當知道BB要離開,到引產,其實可能只得1-3日去準備 (甚至無時間、睇緊急嘅程度)

我自己呢次經歷完,好想分享比同路人,或者而家可能正面對腹中BB離開的夫婦。

我在23週經歷流產,係孕中期流產,係我的第一胎。

因為我屬於高齡產婦,公立醫院安排我在20週照結構,幫我照的醫生發現小朋友的肚圍、手腳長都低於週數3~4週,於是再約顧問醫生在第二日再照多次。

我當時仲天真地諗,同老公講,BB所有器官都齊全,無事嘅,小朋友生長有快有慢者。之前一直在私家醫院每個月照超聲波,個醫生又無講有問題喎,對上一次就10日前先照完。

好快到左第二日,顧問醫生再照結果亦一樣,然後醫生好凝重咁講咗一句「我地坐低傾傾先」,就覺心知不妙…..

原來BB生長遲緩,重量、肚圍、手腳長都遠低於平均生長線,3%係最低標準,但佢連3%都掂唔到。根據BB的生長線,個BB大得好慢,甚至愈黎愈慢,有可能捱唔到落去……

喺呢一刻,我的眼淚已經默默地流出黎,問醫生係唔係我的問題呢?因為我的媽媽有糖尿病、而我自己出世時亦係一個巨嬰,所以我都刻意唔比自己食太盡,但餐餐都有食飽,亦有日日食supplement……

醫生話呢個唔係媽媽吃多少的問題,係胎盤的問題,BB同胎盤一齊形成,但胎盤吸收唔到營養,所以佢生得慢;而當BB愈大,需要愈多營養,胎盤能力唔夠,就好危險,所以要好密切監察BB的情況。有可能胎死腹中、有可能在24/28週時BB達可出生的最低重量就要出世、有可能出左世都會捱唔住……

而醫生講對照返之前出面照超聲波的數據,雖然之前都係偏細,但仍在標準內。而對上一次超聲波醫生應該已經會發現到有呢個問題……

於是我要抽羊水,兩夫婦亦要抽血,再做詳細的DNA檢查,睇下係染色體、或是胎盤問題。(我亦提供左之前做T21的報告比醫生做紀錄)

我同先生都好傷心好傷心……真係無諗到會係咁嚴重。

等待報告的兩個星期好漫長,但我同先生爆喊咗兩日後,選擇更加要吃好睡好,向好處想,咁先可以令BB繼續健康。

BB可能都有感應,我開始感受到胎動,愈來愈多。我同先生會每晚都把握時間同佢傾偈,佢都好似識聽咁會有反應
(不過爸爸一擺隻手上黎就靜左,蝦爸爸)好彩爸爸有幾次都捕捉到。

每次感受到胎動都令我覺得好有希望,BB可能捱得住!

終於到左等報告嗰日,醫生照超聲波,照左幾下,就話我地知BB已經無左心跳。

其實我都估到,因為就喺睇報告嘅前兩日,BB叫極都無乜胎動,所以醫生講嘅時候,我默默地流住眼淚同醫生講「我都估到有呢個可能」,跟著就同醫生姑娘傾後續嘅安排。

或者係因為有兩個星期比我地心理上緩衝,我地傾嘅時候都算係好平靜。

不過一離開左診症室,得返我同先生嘅時候,就開始爆喊了。

姑娘好窩心咁提醒我地,我地要好好趁BB仲喺我個肚裡面,同佢做佢喜歡嘅事,或者食餐美滿嘅飯,影多啲相,製造美好的回憶

呢個提示絕對係令我叮一聲~!係喎!我地更加要好好珍惜相處嘅時光!

於是之後一日,引產前嘅一日,亦即係BB在我肚子內嘅最後一日。

我同先生著得靚靚咁做遊客,一家三口去打卡影相,去機鋪賽車,去食爸爸媽媽好鍾意嘅雞煲邊爐,呢一日好開心。我相信BB都感受到。

成日有個問題問「如果你人生得返最後一日會點過?

BB令我知道,同愛嘅人去做喜歡、開心嘅事,一齊共度時光,即使係最後一日,都係美滿無憾嘅一天。

終於到咗入院日

我一早就入院,因為要每三小時塞藥引產,一共五次為一個cycle,醫生護士講過,有啲孕婦4劑藥就排出,有啲成日都唔得,要隔日再試。我就同BB講「你喺媽咪個肚仔入面又熱又悶,快D出黎就可以上天堂同其他天使BB玩喇」。

藥效係疊加嘅,所以效果隨時間愈來愈明顯。到傍晚又發燒又發冷,又係咁痾sss,又宮縮,都幾「喱hea」,好彩先生一直陪住我。

期間不斷有護士來關切同監測情況,仲會黎傾吓偈做輔導。佢地安排我自己一間房,因為佢哋知道我地會有情緒(其實我覺得我係咁痾sss都係一個原因

塞到第5劑藥,到晚上11-12點,宮縮愈黎愈嚴重,亦感受到個子宮愈黎愈緊,我繼續同BB講「BB乖豬,媽媽好辛苦呀,你快D出黎啦,媽媽唔想隔日又再試多劑……

好彩BB都算聽話,2個零鐘後終於出黎,始終個胎都係細,幾秒鐘就出晒黎。之後姑娘仲同我講,BB真係好叻,個胎盤好完整咁出晒黎
(我唔使去吸宮)

當我以為我好開心終於送走佢嘅時候,原來之後慢慢長夜先至係最痛苦嘅時間。

當我意識到佢唔再喺我身體時,我已經好掛住佢,我為此半夜飲泣到停唔到

回想宮縮生產嘅痛苦,我又突然好掛住我自己的媽媽,我媽媽竟然可以順產生我呢個巨嬰出黎,於是又爆喊……

喊下停下到五點幾,好不容易先瞓著左。

一天光,護士又黎check血壓同體溫,個人醒左,見到個天空,好掛住BB,又喊……

嗰種痛哭真係好矛盾,明明自己好慶幸BB終於順利出黎到天國無痛苦咁做天使,但又好掛住好掛住好掛住佢……

直到老公醒左同我傾偈
(佢全日都照顧我走黎走去都好攰,見到BB順利出黎就放下心頭大石瞓左)我先至停到

食完早餐,就又有第二個姑娘黎輔導我地,之後亦安排我地睇BB

我仲以為自己見到BB會好激動,但原來見到BB都會好平靜好開心,會爭取時間同佢傾偈、抱佢、唱兒歌、同佢講爸爸媽媽好愛佢,永遠永遠都好愛佢。幾個姑娘仲好好咁幫我地影相留念。

有位輔導姑娘仲放左個天使掛飾喺BB附近,會喺病房一路陪住佢。到我地出院時就可以拎走個天使掛飾。

有小小重點想同同路人、或者即將面對流產的夫婦分享:

• 即使BB喺流產前只能留喺個肚好短好短嘅時間,除非身體問題需要立即入院,請在流產前做盡你想同BB做嘅事,開心地,不留任何遺憾咁去做。我相信BB都會好開心。
  • 如果你需要喺公立醫院流產,請盡量要求自己一間房、或者少人的房間,仲有要求允許丈夫過夜一直陪伴
  • 當你知道自己要面對流產,請立即聯絡支援失胎夫婦的慈善團體,例如YWCA小足福。我星期五晚留言,佢地嘅社工當晚10點半都仲會聯絡我、安慰同支援我同先生。
  • 我一開頭有諗過唔見BB,因為D人成日話「賣仔勿摸頭」,我怕自己會好唔捨得好激動。但姑娘真係好好,幫佢清理好,著好天使衣 (姑娘仲特登揀件車車衫比佢) ,好安詳咁放喺個搖籃車度,原來一切都好神聖。成個過程眼淚一定會有,但絕對係美好的回憶。我到而家偶爾都會睇返D相。
  • 公立醫院的流產指引單張無叫你準備乜野,因為其實無幾多日準備,我就好天真咁準備少量的衛生巾同紙底褲,點知完全唔夠用,生完之後同普通產婦一樣會有好多惡露。所以最好帶定:

• 暖水壺
  • 廁所卷紙
  • 一大包BB濕紙巾
  • 一整包夜用衛生巾 + 3-4條生理褲、或直接準備5-6條安睡褲
  • 防水床墊 2-3張 (醫院都會提供)
  • 其他個人洗漱用品

6. 失胎真係好痛好痛,身心都痛,我照鏡見到自己喊到對眼又腫又黑,面都黃埋。但我個人比較喜歡stay positive, 我會睇返呢件事帶比我乜嘢好處,有乜野值得感恩 (我無宗教的)。

- 我好慶幸我先生好愛我好鍚我。當初係我唔想要小朋友,因為覺得在香港養育小孩好大負擔同壓力,我先生亦明白我感受,從來唔迫我。但我之後諗清楚,我唔應該抹殺我先生做爸爸的機會,所以不妨一試,天下間有好多人想求子都無辦法。點知呢個機會好快就到。直到而家,我知佢個心都好痛,不過佢好擔心我,好照顧我,好感恩我有個好體貼同愛我的老公。連醫院D姑娘都大讚我老公,佢地話每次入黎睇我地都感受到好多心心

- 係BB令我知道,原來我係ready做媽媽架。雖然一開始知道時好不安,但之後佢在我肚子內,我一直都覺得好喜悅,好幸福,始終呢個係天賜嘅禮物。我地好好彩有呢個緣份,即使緣份比較短,但我一直都會係BB的媽媽。BB多謝你

- 我屋企人好錫我,佢地當初一聽到我有左,已經幻想將來要點同BB玩。我怕佢地傷心,係入院前一日先通知佢地,佢地無怪我,仲好擔心我地,問點解唔早D話佢地知,唔使得兩個人自己痛苦。

- 我同事好support我,因為工作關係,我要同佢地講我嘅情況,等佢地可以get prepared,佢地知道消息之後,同我一齊喊。到之後真係小產,二話不說,叫我停工休息,休息幾耐都得,佢地會頂住,最緊要係我身心健康。

- 醫院姑娘真係好好,如果你話D醫生係目無表情,咁D姑娘真係做左緩衝,我諗佢地應該係有專門團隊照顧流產病人,佢地好貼心,令成件事心理上無咁痛苦,而且一call真係百應 (以為我生得),搞到我有時小事 (e.g.問拎野) 唔敢按病人鐘。

- YWCA社工好好,講真,有幾多人會去做流產失胎research,大吉利是咩。愈早得到支援、愈早知道自己要點做,尤其是安置不足月流產嬰,我連坐小月都唔知道呀……係社工(同醫院姑娘)同我講先知,社工仲message我為我祈禱。

我而家坐小月就慢慢養好身子先,同先生處理好BB後事。希望之後可以share我地安葬不足月流產胎嘅經驗比有需要的人。

我唔知我幾時先會釋懷,我只知道我會一直好掛住我嘅BB。我將姑娘送的天使掛飾掛左喺窗框,每次見到佢就好似見到BB喺天空好開心玩緊。

希望BB你一直都可以喺天堂無憂無慮咁同其他天使BB玩啦。

祝福各位失胎的同路人盡早釋懷,身體健康先可以做世界冠軍,繼續過幸福美滿的生活。

以上只係我的個人經驗分享,歡迎更多過來人分享,始終失胎流產資訊都比較匱乏。

eva_nsw    發表於 23-8-5 11:32
varievarie    發表於 23-8-4 22:57
hearsay14    發表於 23-6-29 16:12

大宅

2020年時我都經歷孕中期流產(19週穿水)胎水流光一晚後bb已無心跳,當時有幸產房比我老公入去一齊見bb最後一面。

兩年後,我同老公一齊又在產房,這次係同bb say hello。

我也是高齡,胎盤也不太好,13週就食阿士匹靈,然後36週發現胎水少,到38週催生,雖然經歷不少事情,但仍然相信會同bb有緣的。

唔好哭太耐,早點收拾心情養好身體比較重要,身體好自然再有機會。

大宅

ycwinnie 發表於 23-6-29 15:55
唔係好多人將自己小產嘅經歷詳細咁講出黎。始終唔係開心嘅事,要回顧亦都係痛徹心痱,的確好難講落去。但係 ...

我都經歷過一年內9週同24週既失去,好明白中期失去果種痛心,挨過左好多關發現佢生長慢,到有一日佢再一次悄悄咁離開我,最後都係搵唔到原因,個心真係好痛。果時神父一句說話令我釋懷咗好多,佢話我無失去,我兩個囡都係天上面。 我自己都深信佢地係天上面,有一日我哋係會再見面, 所以我就當佢哋去咗讀書。 佢地既出現呢啲經歷係可以成就自己做一個內心強大嘅人, 可能天知我哋係可以堅強面對,所以派我哋去安慰身邊嘅同路人. 你都要好好坐好月子, 繼續相信希望, 有一日小天使既細佬妹一定會返嚟我地身邊,加油。 Fb 有個stillbirth 一起走既group, 你可以加入有好多同路人互相support.

大宅

我都早期流產過,睇到好想喊,但我bb回來了,你都會的,加油

水晶宮

big hugs

別墅

睇哂好感觸好心痛
流產真係唔算旱見,只係唔多人會講出自己既經曆,
我兩公婆同你地樣一齊喊左成晚,
訓左幾個鐘就突然充滿勇氣去面對,反而老公就前後喊左幾個星期
樓主加油,坐好小月,BB只係帶漏左野,佢好快會搵齊就會再黎

伯爵府

2024勳章

我睇完很想哭

我前日都抽完羊水
呢幾日等緊報告
好驚天父要囉走返我個BB

所以我睇完好明白你那種既心痛
你都好好休息了

謝謝你這樣的長細說

洋房

Sakuraohno 發表於 23-6-29 18:19
我睇完很想哭

我前日都抽完羊水

比個big hug你,希望會係一個好結果。擔心係無用,照顧好自己身體,BB會知道架

大宅

祝媽媽身體健康, BB好快返黎搵媽媽

別墅

Big hugs…

大宅

加油!好好坐小月,調理好身體
BB已經去咗無憂無慮嘅天堂,佢都想媽媽開心咁生活!

大宅

唔係好多人將自己小產嘅經歷詳細咁講出黎。始終唔係開心嘅事,要回顧亦都係痛徹心痱,的確好難講落去。但係 ...

我睇到一半已經係咁喊,我試過7週有心跳,一星期後就同我講冇咗心跳,我已經心痛到傻咗,一年後Bb 已經反反黎我度喇,所以你放心,Bb一定會再反去你身邊,同埋多謝你,睇完你嘅故事,令我知道我要更加錫我Bb!

大宅

多謝妳咁正面去面對
小天使好快又會再嚟到妳身邊
願神祝福妳和妳先生

複式洋房

加油啊!我都經歷過23週引產BB
最重要將情緒適當抒發出來
然後好好調養身體
再次迎接BB健康快樂的回來

子爵府

祝福你們,我一邊睇一邊眼濕濕,隔住手機都腦海出現畫面

洋房

多謝大家,最希望呢篇文章幫到同路人,或者面對小產的夫婦唔使太驚慌。眼淚一定會有,但對我來說,感恩,祝福,係痊癒的良藥。

男爵府

回覆樓主:

樓主,好好保重呀,身體快快復原。

祝福你

大宅

我兩次化學都非常早期,難以想像你同先生既難過。給你一個大大的擁抱 寶寶一定番再來的。一定要保重 !

大宅

樓主,你已經是一位好媽媽,你和你先生內心都非常強大,好厲害,在情緒心情如此艱難的時候,也能接納護士的意見,珍惜和bb最後的日子。

相信亦是因為你平時對待其他人都很好,所以你需要支援時,每個人也願意給予你最大的支持。繼續保持你的正能量,祝福你們!

大宅

完全感同身受,我都經歷過26週BB心跳停咗,我喊足幾個星期,真係好難受……
我覺得你好堅強,加油!希望BB快啲健康返到媽媽身邊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊