自由講場

跳至

首頁
12345...35

尾頁

複式洋房

結婚10年 小朋友10歲由結婚開始一直有同老公每人一半比家用99
因為我地有正職 所以老公沒給我零用
所有小朋友費用也是大家一人一半
呢一兩年因公司裁員而失業 所以負擔重
而我變左家庭主婦照顧我仔仔日常生活
除了99煮晚飯我仔食之外 其他餐都係我湊佢出街食
而我也是一星期食2次晚飯 因為d野唔岩我食
小朋友越大 洗費越多 例如學野/書費/買野等
通關後 99經常去旅行 連小朋友食都無 要自己買送
開始用緊自己積蓄去比家用99
同老公商量可否減家用 佢話唔得
因為屋企人比較睇錢 如果比小會影響關係
老公都搵得唔多 其實大家結婚住係99屋企你地會比幾多才夠?除左住 基本無任何野需要99理。
因為我聽好多媽媽講因為99要溱埋小朋友所以先比多d家用,究竟幾多才合理?
有時呢d野連我自己媽咪都唔敢同佢講🥲因為99同自己父母差天咁遠

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

水電煤租邊個交先,樓主畀緊幾多家用。
1家3口住99到要畀家用應該,99亦無責任畀你湊仔

大宅

回覆樓主:

快啲搵返份工不用糾結。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你無收入都照攞私紀錢俾99做家用, 乜你咁大方
呢度好多話做FTM都係老公養起俾曬所有開支
仲要嫌老公俾唔夠零用錢佢自己買野花費

公爵府

喺hk ,住已經係最貴。唔明點解唔駛返工都出街食,自己簡簡單單煮平d 又健康d。
可以嘅話,搵返份工好d。一個屋企兩個唔駛返工嘅女人,要和平相處唔容易。

Amy7802    發表於 23-7-10 21:35

公爵府

你老公話唔得,咁佢咪揾埋黎比你個份咯。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

家用嘅嘢, 俾開好難開口減. 既然小朋友越大越燒錢, 你老公又揾唔多, 你唔應該做FTM, 為己為頭家都係盡快揾工.

男爵府

你都知老公搵得唔多,咁即係佢都唔會比好多家用99。其實你小朋友都10歲,你出去搵工做啦,就算經濟差,只要你肯做,無可能搵唔到野做。
我覺得你無責任比家用99,係你老公責任,但如果你老公搵得唔多而家庭唔夠洗,老婆就有責任幫手一起分擔。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

一家三口住喺99屋企,
又食又住, 水電煤, 管理費差餉,
8千起!
另外再要畀家用奶奶。
萬多啦!

伯爵府

你冇工作而且自己湊,洗咩俾家用99
你老公有俾就得啦
一開始就錯,唔應該你俾

複式洋房

回覆 heilok 的帖子

因為99唔太鐘意人用佢廚房,加上雪櫃塞滿佢自己d藥材,想買點雪藏食物都放唔到😓老人家有時就係比較多野。

男爵府

回覆樓主:

99 間屋租定買?仲使唔使供?水電煤差餉管理費邊個負責?你地比咗幾多家用?cut 幾多好視乎大家如何分配支出

另外,其實你有好多野可以慳,唔通兩公婆冇野做生活水平依舊可以一樣?

珊瑚宮

c27cheun 發表於 23-7-10 10:04
你都知老公搵得唔多,咁即係佢都唔會比好多家用99。其實你小朋友都10歲,你出去搵工做啦,就算經濟差,只要你肯 ...

其實都係, 搵唔到工藉口嚟嘅.
part time都70蚊一個鐘啦!

珊瑚宮

heilok 發表於 23-7-10 09:58
喺hk ,住已經係最貴。唔明點解唔駛返工都出街食,自己簡簡單單煮平d 又健康d。
可以嘅話,搵返份工好d。一 ...

失業都日日出街食

公爵府

家家唔同, 家用有人比多, 有人比少, 真係好難評論你應唔應該減

我係99, 如果你哋每個月比1千 咁梗係唔減啦, 但如果之前個個月比1萬, 咁點都會體諒仔新抱.

不過你兩公婆都分得咁仔細, 99未必係唔介意錢既人,

公爵府

家家唔同, 家用有人比多, 有人比少, 真係好難評論你應唔應該減

我係99, 如果你哋每個月比1千 咁梗係唔減啦, 但如果之前個個月比1萬, 咁點都會體諒仔新抱.

不過你兩公婆都分得咁仔細, 99未必係唔介意錢既人,

複式洋房

回覆 c27cheun 的帖子

明白既,因為開頭結婚講好一齊比,我唔太清楚,當時結婚先21歲🥲無諗過疫情會影響咁多,諗翻轉頭真係錯曬。

珊瑚宮

回覆樓主:

書買二手囉!
學校書簿費一年都係幾百蚊!
讀私校定直資要交學費人?

珊瑚宮

littlefunpig 發表於 23-7-10 09:52
你無收入都照攞私紀錢俾99做家用, 乜你咁大方
呢度好多話做FTM都係老公養起俾曬所有開支
仲要嫌老公俾唔夠 ...

咁都要個老公有本事先可以㗎

伯爵府

家用比開好難減 難聽d講句十年前既銀碼十年後今日都通脹唔少

食奶奶住奶奶 老公比家用當養埋佢 okay啦 如果覺得燒錢唔夠通常搵份工 小朋友又大唔洗兩個女人一齊湊

首頁
12345...35

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊