親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

最新消息, 15/7開始連Q code都唔駛做了.https://n.news.naver.com/article/008/0004911093?sid=102
只係要填2張入境表(1張報關, 1張入境)要填. 報關果張其實都無人收的, 無嘢要報其實唔駛填.

夏天日長夜短, 8點都未黑齊, 睇夜景可以預晏啲先出發. 朝早5點已經天光, 唔想俾陽光曬醒記得落窗簾.
夏天落雨可以落得好狠, 幾分鐘就可以連坑渠都噴哂水, 電話仲會不停出埋特別提示叫大家小心.
韓國市面上已經得返1-2成人會戴口罩.

地圖app都係 Citymapper + Naver map (但要入韓文) + 韓巢交替咁用. 前2個好用啲, 韓巢有時locate唔到.
翻譯app用papago, 可以影相翻譯, 好準確. google translate譯到9唔搭8.
地鐵app我用韓巢韓國地鐵, 有埋站號碼同教你可坐邊卡最方便轉車
睇天氣用返 weather.naver.com
上網我只係用返自己Birdie台買漫遊數據, 500Mb /日都夠用, 用信用卡仲收到SMS. (當然要事先set好唔好咩app都自動更新, 同埋ig/fb果d片唔要自動播放)

樂天世界其實唔駛買fast pass, 有部份室內game (法國大革命過山車, 海盜船)要排隊拎整理券, 因為室內堆唔到條人龍,拎完在指定時間返黎玩就得 (不過拎整理券都係要排一陣隊). 戶外機動基本都要排隊, 但平日都係半個鐘就排得到, 但好天係好鬼曬.
幾年前去過愛寶, 愛寶大好多, 不過樂天都有樂天既方便, 玩完又可以去行街.

明洞12層Daiso雖然好高但唔好行, 因每層都超細, 所以要不停落樓梯, 高速巴士地下街果間超大又唔駛上上落落, 仲可以拖住架購物車慢慢睇.. (原來高速地下街果間係Daiso先至係全首爾最大)

買嘢夠3萬就可以退稅 (Daiso都可以, 但要自己去市區/機場搵機搞), Olive Young就即場退埋.

搭的士可以用T Money俾錢
某啲巴士站有冷氣, 亦有屏幕睇到邊架車就快到 (好正!)搭巴士同台灣一樣都係上車拍完落車再拍.

T Money都可以用黎買嘢/食嘢
我自己整左wowpass, 因為酒店樓下就有機, 入港幣入去唱韓won, 唔夠就再入錢, 買/食嘢都用佢, 有app可睇返用左幾多錢, 同埋有d舖頭會有回贈, 唔駛去找換店排隊差果幾蚊. 用唔哂可留返下次用, 或者搵機提返韓won出黎都得.

弘大超多人生四格, 行兩步就一間, 有啲仲有埋set頭用具, 又有啲可以同明星合照, 有興趣去玩下.
又係弘大, 好多古靈精怪/動物cafe, 又好多塔羅牌, 甚至自助既MBTI 可以去玩下.

地鐵站好多Locker, 亦有不同公司, 有個T Locker app, 可以在app搵邊度有空格 (我係即場download黎用), 細size 2000won可擺4個鐘, 細size都擺到2個daiso最大果隻牛皮紙袋 (可用信用卡即時線上俾錢), 擺低戰利品就可以再去行街, 行飽食飽先返黎拎嘢走人. (但要留意地鐵站關門時間)

如果唔係現場退稅或者市區退稅, 可留返在機場退, 仁川機場退稅可到check in 櫃檯後面, 出境口前都有退稅機, 掃護照+嘟退稅單, 出境之後去28號閘口, 再俾護照佢就可以提款, 現金可以拎人民幣/韓圚/美金/日元, 亦自助提款可以入支付寶(我只係退現金, 所以唔知支付寶hk得唔得). 話就話過75000要俾海關檢查但基本上無人會查的.

出境同安檢好慢, 而且亦多人, 預時間到機場.

係咁多先. 祝大家玩得開心!

男爵府

THANKS FOR SHARING

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

goo_littlebb 發表於 23-7-12 12:57
出發前3日內做Q code, 就唔駛填黃色健康申報表, 但仲有2張入境表(1張報關, 1張入境)要填. 報關果張其實都無 ...

多謝分享

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

請問有冇玩 Luge?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

威大嬸 發表於 23-7-12 16:22
請問有冇玩 Luge?

跟day tour去玩左. 佢條賽道比新加坡長好多, 雖然玩1次都夠喉. 當然如果可以多一次更好, 可惜行程唔許可了.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

謝謝你呀
我8月去,做緊功課,好有用

侯爵府

THANKS FOR SHARING

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

goo_littlebb 發表於 23-7-12 16:42
跟day tour去玩左. 佢條賽道比新加坡長好多, 雖然玩1次都夠喉. 當然如果可以多一次更好, 可惜行程唔許可了 ...

男爵府

goo_littlebb 發表於 23-7-12 12:57
出發前3日內做Q code, 就唔駛填黃色健康申報表, 但仲有2張入境表(1張報關, 1張入境)要填. 報關果張其實都無 ...

謝謝你
第一次去韓國
咩concept都無
你呢份資料好全面

有沒有day tour 推薦
同埋食市一定要食

翡翠宮

鄧豆豆 發表於 23-7-12 21:25
謝謝你
第一次去韓國
咩concept都無

day tour我join星程,不過呢次個團行程麻麻地,skywalk+luge+打卡cafe,得luge係好玩,前後既行程有啲悶,但得佢包luge又夾到我日期所以先參加,你可以先睇睇自己想去邊先至揀咩團。幾年前參加過玩晨靜植物園+rail bike+瑞士村就好玩啲。

食嘢可以上網搵下有咩必食同啱食,再排行程,因我地唔食生同辣所以選擇少啲。不過都好多嘢食,上次食一隻雞、人蔘雞、海鮮、豬腳、芝士排骨。。今次食水冷麵、燒韓牛燒五花肉、炸雞、炸醬麵、雪濃湯、雪冰、廣藏市場掃街都大把嘢食。。。當然要食Issac toast同egg drop早餐,所以突登揀唔包早餐嘅房。
我仲有好多嘢都未食添,要等下次了 。。

翡翠宮

仲有,早幾年去時,呢度JM教我去Lotte online shop買免稅嘢,佢會包好等你出境時拎就可以上機,真係超級方便。不過今次我主要係去olive young現場買嘢,就無去Lotte online買,如果有興趣可以用呢個服務。
部份airline既客人搭Arex去機場,可以在首爾站預辦登機,去機場就可以兩手fing fing,我上次搭大韓都係咁預辦check in,超方便。不過今次搭UO就要到機場先寄行李。

大宅

goo_littlebb 發表於 23-7-12 22:55
day tour我join星程,不過呢次個團行程麻麻地,skywalk+luge+打卡cafe,得luge係好玩,前後既行程有啲悶, ...

我團友有老有嫩,請問有邊幾間唔辣的餐廳介紹,謝謝你(emoji)(emoji)可否pm我嗎?

大宅

謝謝分享,想問關於退稅問題 (太耐無去唔太記得)
如果有買液體嘅野要退稅
應該先去咁去自助機scan passport同單?
定係應要去躬航空公司counter拎左登機證先,同佢講有野要tax free
之後拖埋個喼攪退稅咁咖呢?

謝謝

子爵府

牛年勳章

goo_littlebb 發表於 23-7-12 23:05
仲有,早幾年去時,呢度JM教我去Lotte online shop買免稅嘢,佢會包好等你出境時拎就可以上機,真係超級方 ...

Olive Young有冇好物推介

翡翠宮

艾核 發表於 23-7-12 23:10
我團友有老有嫩,請問有邊幾間唔辣的餐廳介紹,謝謝你(emoji)(emoji)可否pm我嗎?
...

唔辣餐廳都好多, 最多都係啲side dish辣. 我講果d基本上都唔辣的.
其實可以睇你住邊/ 去邊度景點, 再去韓巢地圖睇下附近有咩餐廳, google map都可以睇下有咩食同comment, 揀定先至去.

翡翠宮

redbow 發表於 23-7-13 10:15
謝謝分享,想問關於退稅問題 (太耐無去唔太記得)
如果有買液體嘅野要退稅
應該先去咁去自助機scan passport ...

其實我買果d lotion/gel都擺哂入喼照寄. (主要都係olive young買完即場已退稅)

拎唔到咁多液體跟身.

翡翠宮

Chiuchoiluck 發表於 23-7-13 10:20
Olive Young有冇好物推介 ?

無特別喎, 都係陪女買化妝品同粉底. 買面膜咁, 最正係可以逐塊買.
有啲佢擺出黎promo咪咩都試下, 尤其依家好多一罐裡面好多塊果種爽膚棉, 又去拎下, olive young我地都去左好多間.
韓牌化妝品真係平香港好多.

子爵府

牛年勳章

goo_littlebb 發表於 23-7-13 10:29
無特別喎, 都係陪女買化妝品同粉底. 買面膜咁, 最正係可以逐塊買.
有啲佢擺出黎promo咪咩都試下, 尤其依家 ...

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

翡翠宮

最新消息, 15/7開始連Q code都唔駛做了.
https://n.news.naver.com/article/008/0004911093?sid=102

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊