自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

早幾日上到機見自己座位上方置物箱滿晒,前後三四行、對面又滿晒,我有個細喼,有個乘客幫我搵空姐幫手,俾個空姐鬧我,話行李唔一定要放自己上方,叫我喺飛機周圍搵吓邊度有位放。

我見有啲人將細喼,自己個袋,購物袋,紙箱,膠箱,全部放晒上之置物箱,佢就坐得舒服,其他乘客連基本嘅一個細喼都放唔到。

我理解嘅飛機禮儀(或者乘客權利)係一個細喼放座位上方置物箱,自己個袋就放前方座位下邊。

大家覺得細喼唔放自己座位上方無所謂嗎?唔怕機艙老鼠(俾人偷嘢)嗎?

珍珠宮

Remido 發表於 23-7-13 22:05
早幾日上到機見自己座位上方置物箱滿晒,前後三四行、對面又滿晒,我有個細喼,有個乘客幫我搵空姐幫手,俾 ...

我3月坐cx都係俾人擺滿哂,搵空姐幫手,都俾佢串,叫我自己一個人搞唔掂就要寄艙,態度衰到冇人有,我事後email投訴,音訊全無,服務真係冇得頂

以後喺內地坐內陸機試過有乘客話俾人偷野,搞到全機人唔准離開等公安搞幾個鐘。

象牙宮

邊間航空公司?
比空姐鬧?
其實無明文規定坐位,
上面行李位係你專用,
想有位就早上機。

子爵府

早幾日上到機見自己座位上方置物箱滿晒,前後三四行、對面又滿晒,我有個細喼,有個乘客幫我搵空姐幫手,俾 ...

這個問題同坐飛機張椅移後一樣,總會有很多自私的人。如果有細喼跟上飛機,我會早早閘口排隊。

如果坐廉航,就考慮買行李,費事勞氣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實好多人一早上機就霸滿行李架! 仲要前前後後霸哂,都幾無品,就算未满都關埋,唔想你擺嘢上去! 好自私!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

不過好多自私嘅人以為先到先得,就可以理所當然咁霸佔人哋嘅行李架放野架

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

俾個空姐鬧

唔信
一定有人拍片作證

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我一定係排隊果個
我唔想擺到無雷公咁遠

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

空姐鬧你?
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

crystal媽咪 發表於 23-7-13 22:46
空姐鬧你?

x2

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Remido 發表於 23-7-13 14:05

我都試過,仲要因為轉機,頭機delay 整到好趕上第二班(同一公司),我兩個人只要求一個位都唔過份,佢話頭上locker 唔一定係跟位,我跟手放係地下,叫佢幫我搵位,跟住佢死氣氣幫我執過位出黎。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

所以通常會排隊早啲上機。不過依家我通常帶背囊,擺自己腳下面,拎嘢都方便啲。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好多人都係咁, 乜都擺晒上去唔理係咪自己位上面
尤其廉航, 細機又多人唔太買行李

伯爵府

如果每人都㸱個小喼上機又真係唔夠放,所以聽過行李格是先到先得,
冇位就唯有放第格,
空姐都好無奈

公爵府

回覆樓主:

我唔會拖喼上機,一來又要自己托上櫃,二來又怕冇位,三來其實等出行李都唔係好耐啫,冇必要咁煩拖住個喼行來行去等上機。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

creambb 發表於 23-7-13 22:10
我3月坐cx都係俾人擺滿哂,搵空姐幫手,都俾佢串,叫我自己一個人搞唔掂就要寄艙,態度衰到冇人有,我事後 ...

未試過空姐咁惡 ,其實去前面通常有位。因為D貴價位好少滿上格

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我以前都好似樓主咁諗,仲以為行李要放頭頂。而家先知無一定放自己頭頂。同埋放腳底都可以,咁我放腳底就解決晒問題。
如果坐廉航,坐第一排係無位放自己頭頂,因為個位空姐放咗工具,空姐幫我將背囊放到好後嘅頭頂位,落機攞返好唔方便,要逆人流方向行好遠,d 人又唔肯讓位比人行。

公爵府

ztip 發表於 23-7-13 22:37
不過好多自私嘅人以為先到先得,就可以理所當然咁霸佔人哋嘅行李架放野架
...

真係好自己私,雖然我唔會用櫃,但我曾經見過一班人,每人手拎2袋好似棉胎size咁大個袋上機…D櫃真係俾佢哋霸哂…

大宅

坐express見過有空姐勸個某男仕同佢朋友將隨身袋唔好放上去,勸佢地放番係椅底。男仕一句都冇應過個空姐,繼續放d袋上去。個空姐已經講到佢放曬d袋上去,其他人冇位放行李位,男仕係繼續完全無視位空姐。

有時候真係唔好怪空姐,實在有太多人太自私

伯爵府

我都少帶喼上機,
通常一個中袋,
放腳前的空位,
感覺仲安全

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊