自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

新冠疫情後社會逐漸復常,香港持牌酒吧會所聯會創會會長梁立仁指出,疫後業界雖曾迎接「小陽春」,但今年3月起生意漸轉差,生意額甚至比疫情期間跌兩成,情况由6月起進一步轉差。他稱,通關後很多港人趁周末到內地或海外旅遊,港人的「報復式外遊」情况仍在持續,又認為當局打壓「夜經濟」及飲酒文化,影響消費者觀感。

梁立仁於港台《千禧年代》中說,本港政府打壓夜經濟文化,酒吧等娛樂場被歸咎於與新冠疫情有關,當局又標籤飲酒為致癌,「感覺啲人夜晚出嚟消費或者飲酒嘅,就係唔健康」。他稱,疫情前的星期五或六,即使在凌晨時分酒吧一帶仍很旺,但現時「個感覺未返到嚟」。

被問到旅客對酒吧生意有否幫助,梁立仁稱,旅客本身佔酒吧的生意額不算很多,普遍內地旅客在酒吧消費力不高,加上很多內地旅客不會留宿在港,故對生意推動不大。他又說,不少本港客於周末改為到內地消遣,因內地有酒吧街等,氣氛較香港好。梁立仁表示,業界現時由要求幫助變「自救」,例如提早營業、變為餐廳酒吧等,但仍要政府協助推動夜生活文化,例如宣傳本港時,亦要提及晚間的美食體驗。

大宅

其實有好多行業都係咁,唔止酒吧..

子爵府

差過疫情時都講得出口?咁點解唔執左間Bar?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

又出黎R
疫情又話無生意
疫後又話無
做唔掂就轉行啦

男爵府

cholekyt 發表於 23-7-26 13:58
其實有好多行業都係咁,唔止酒吧..

根本好多做飲食晚市都少咗客,更何況做酒吧。

象牙宮

回覆樓主:

個個北上晒吃喝玩樂 公司d男人話唱k飲酒平香港一半

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

內地餐廳服務又好,又大又多位,連我呢個17年無返過去,比較抗拒返去既,而家都間中返去食食食。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我都去多左國內夜市啦。
夜經濟呢啲咁高文化既野我留番俾兩個口去振興。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

elbar 發表於 23-7-26 13:50
新冠疫情後社會逐漸復常,香港持牌酒吧會所聯會創會會長梁立仁指出,疫後業界雖曾迎接「小陽春」,但今年 ...

又關正苦事? 幾時到麻雀館,桑拿浴室出來鬧?

公爵府

2024年龍年勳章

佢自己一廂情願以為疫情後一定恢復,其實好多人生活習慣唔同咗,少咗夜生活高消費活動,加埋可以出外旅遊,周末少咗人留港消費啫!

男爵府

邊個做生意唔係要自救?
叫人地幫你保住盤生意?

子爵府

回覆樓主:

成日賴政府,大佬你本地咩服務咩食物質素呀,自己檢討下先啦,下下西口西面,又貴又難食,唔怪得人寧願北上消費囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

多左人北上同外游,甘就一定少左留港消費啦,仲有好多人可以WFH,起屋企返工就無左收工齊齊落Bar飲酒,仲有一部份人改變生活習慣同怕染上新冠傳比家中長者等。香港乜都貴,我都唔起香港消費。

子爵府

好多人寧願返國內、海外旅行消費

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主:

贊成港人少d 飲酒
醉酒打交、非禮強姦經常有
教自己仔女盡量去少d
好事

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

生意長期差都可以懶落政府度呢下型喎,點解唔檢討下係咪自身問題?
下下輸打贏要,當政府水魚咁劏

水晶宮

回覆樓主:

去完一轉日本,我有個想法,有錢都留返去旅行用!
我去九州,相對少遊客,我又唔興食網上推介嘅餐廳,所以食野唔駛等位,食物質素高,相對香港平一截(円平),坐得舒服,服務又周到!

水晶宮

loveclementine 發表於 23-7-26 14:29
佢自己一廂情願以為疫情後一定恢復,其實好多人生活習慣唔同咗,少咗夜生活高消費活動,加埋可以出外旅遊, ...

無錯,我都少左出街食!
疫情前放假一定落街食,但有一段時間困在家,久而久之而懶得落街!

侯爵府

劫褲濟朋 發表於 23-7-26 14:39
贊成港人少d 飲酒
醉酒打交、非禮強姦經常有
教自己仔女盡量去少d

夜生活好重要,放工同三五知己去浦幾咁開心。香港冇可能冇左呢d夜店,仲有好大需求。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊