自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

通常會覺得私家醫院或私家專科啲醫生叻好多,做大手術一定比政府醫生好好多放心好多,但通常做得超大手術後都要留ICU觀察幾天,如果私院條數咪好勁?仲可能巡好多房又驗幾百樣嘢,醒返後都比張單嚇c,就算買了高端plan都怕claim唔到,因保險都唔多可靠
都喺大病安心入政府為上策

伯爵府

蘭開夏道 發表於 23-7-30 06:53
通常會覺得私家醫院或私家專科啲醫生叻好多,做大手術一定比政府醫生好好多放心好多,但通常做得超大手術後 ...

但政府做,除非十分危急,唔係都要排期,唔知等幾耐

男爵府

ICU 係好鬼貴, 睇到電視好似啲單寫private…估計都要幾千一晚,然後醫生收費會根據你住嘅房間收費,即係會俾ward, semi private 收貴啲,根本自己都要知道價錢先入住! 醫院有責任提醒病人同家屬個收費。

我個人覺得雙方有責任。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

由細到大,學識負擔唔起就千奇,唔好諗私家醫院

男爵府

回覆 kitkit218 的帖子

無買保險都唔好去,唔係一般市民畀得起

男爵府

回覆樓主:

我自己有買高端保險既,我既概念就係萬一遇上要做標把治療(政府包唔到)或通波可選靚既支架(政府只給普通)我都只係要比墊底就得,但超大型手術,一定會回政府,唔係信保險賠唔到,只係因為政府設備齊全和icu肯定比私家好。
但係有啲病又非馬上至命,不過唔做手術會拖到變後期,成個治療要一段時間,用一百幾十萬,話多唔係超多,話少又唔係家家有咁多備用錢,無保險可能要賣樓(如果未供完更慘)咁高端就幫到手囉, 我只係唔想影響家庭資產。

水晶宮

回覆樓主:

睇你咩病咩手術啦
某D科某D手術叻嘅醫生真係出晒私家
而政府無得揀,就算有叻嘅唔係training中嘅醫生,都唔一定係幫你做嗰個
就算真係叻嗰個幫你做,通常都會帶住traineesssssss,麻醉後實際上邊個幫你做你唔會知

水晶宮

kitkit218 發表於 23-7-30 07:05
由細到大,學識負擔唔起就千奇,唔好諗私家醫院

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

超大既梗係返E管局
私家出盡法寶
就算錢吾係問題
會叫你返HA處理

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實要睇清況,無話政府定私家邊樣好啲,去政府除非好緊急,唔係排幾年都未到,唔急都變急

珍珠宮

虎到金來勳章

manman333 發表於 23-7-30 10:47
我自己有買高端保險既,我既概念就係萬一遇上要做標把治療(政府包唔到)或通波可選靚既支架(政府只給普通 ...

我都係同一個原因買高端醫保,因發生過喺家人同朋友身上,政府要自費,而且係好貴

象牙宮

通常會覺得私家醫院或私家專科啲醫生叻好多,做大手術一定比政府醫生好好多放心好多,但通常做得超大手術後 ...
有錢人唔會咁講,
無錢就真係要諗清楚。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔駛睇電視都知冇錢醫大病都係去政府好架啦。

象牙宮

回覆樓主:

超大手術私院都未必接啦!

子爵府

我會私家&政府兩邊都睇
政府吾會叫你做無謂野,但私家很難說,要自己衡量

伯爵府

manman333 發表於 23-7-30 10:47
我自己有買高端保險既,我既概念就係萬一遇上要做標把治療(政府包唔到)或通波可選靚既支架(政府只給普通 ...
高端保險年記愈大就愈貴,我有朋友去到70 歲也要停,好似話每年保費要3萬,以退休長者黎講好吃力~

珍珠宮

虎到金來勳章

juniormiu 發表於 23-7-30 11:20
高端保險年記愈大就愈貴,我有朋友去到70 歲也要停,好似話每年保費要3萬,以退休長者黎講好吃力~
...

我心態係如果老左無錢供唔起,就唔供,有咩唔好彩去政府,醫唔到就無辦法,但起碼而家仲後生,小朋友仲細,touchwood而家有咩事,起碼唔洗太擔心錢

公爵府

我覺得份醫療保險係用嚟有懷疑嘅時候入私院做檢查,檢查完小病可以一次過搞掂埋,大病都一定係返政府。 除非係富豪級數⋯⋯

男爵府

不嬲超大手術非有錢人都係要去政府

有d唔太急既,排政府都唔知等到有時
我有朋友上年年中睇私家發現有子宮有瘤,8cm, 政府專科都好快睇佢,又做晒超聲波,政府同私家都同佢講一定要做手術。 但政府到依家都仲未做(早2個月問佢,連期都未有)

個護士同佢講,話就算cancer 都無咁快做手術,佢個款好大機會係良性,所以得個等字

男爵府

juniormiu 發表於 23-7-30 11:20
...

仲要claim得少

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊