自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

依家英國直航機票係咪平均每人都要過10000,我吼梗出年暑假,疫情前我訂過好平,6000一個人咋

酒店又係貴成倍,我睇果間疫情前不用1千一晚,依家要2千

大家有冇酒店推介?3人房有冷氣和近地鐵站便可以,唔洗豪華

唔知係咪疫情後所有野都貴晒?定係我唔識搵

有冇jm 分享下,thx

瑪瑙宮

大廚勳章

cowboybaby 發表於 23-8-5 17:52
依家英國直航機票係咪平均每人都要過10000,我吼梗出年暑假,疫情前我訂過好平,6000一個人咋

酒店又係貴 ...

我朋友今年七月下旬去咗英國。。。佢都話直航係好貴㗎。。。佢話很落機轉機停一停。。兩三個鐘,每人爭幾千蚊㗎。。。所以佢揀咗轉機。。。

如果真係一定直航,我諗暑假好難有6000
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

我買過CX$6100包一件行李,係今年二月飛,其他日子唔駛諗,八千起跳, BA會平少少。

酒店暑假唔平,仲要三人房有冷氣,我今年三月買七月,住Paddington Premier Inn三人房$16xx, 兩個地鐵站中間要行少少,wifi速度麻麻但我有大把data, 你可睇睇。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

直航唔會有一萬咁平,因為無咗維珍,英航又貴咗好多,國泰不嬲都要過萬,買轉機有機會8千買到。
酒店一定比之前貴,燃料費乜都加,所以酒店貴唔少。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

點可以同疫情比, 此一時彼一時

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 23-8-5 18:22

2019我見過暑假尾直航唔駛4000,我即刻問家人得唔得,阿女話唔得,咁就完了

然後就covid,無得去了

而家,往事只能回味

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

疫情前所有野既價錢你當粉筆字抹走佢啦。

大宅

好媽媽勳章

wtcys 發表於 23-8-5 18:06
我買過CX$6100包一件行李,係今年二月飛,其他日子唔駛諗,八千起跳, BA會平少少。

酒店暑假唔平,仲要三 ...

搵到8000元一張都好了。我都係睇PI集團嘅酒店,你在官網訂嗎?有冇食過佢嘅早餐,小童free, 如果住佢,我都想試下, 其餘一日三餐有冇推介?英國食野係咪超貴?有冇pass可任坐地鐵呢?謝謝分享!

大宅

好媽媽勳章

酒店又係貴 ...

謝謝大家的回覆,咁我知道市價了,如果大家去完or準備去都可一齊分享資訊啊 thx

大宅

cowboybaby 發表於 23-8-5 22:33
謝謝大家的回覆,咁我知道市價了,如果大家去完or準備去都可一齊分享資訊啊 thx
...

剛剛七月尾去完,機票CX $12xxx -張,係倫敦住Service apartment 四人房,約$3800 -晚,可以自己煮吓簡單野食。

大宅

好媽媽勳章

shirleymc 發表於 23-8-5 22:43
剛剛七月尾去完,機票CX $12xxx -張,係倫敦住Service apartment 四人房,約$3800 -晚,可以自己煮吓簡 ...

[/

水晶宮

畀面勳章

曾經有諗住今個暑假去london
直航C X最平都14xxx
我覺得暑假點都唔會under 1xxxx

goldpiglet    發表於 23-8-6 00:00

子爵府

五月尾訂七月中去 直航 CX $16000

大宅

好媽媽勳章

lovelybaby2015 發表於 23-8-5 22:47
曾經有諗住今個暑假去london
直航C X最平都14xxx
我覺得暑假點都唔會under 1xxxx

所以我諗住早d吼出年暑假,希望仲有機會,但睇咁多人回覆,我諗10k都有難度

子爵府

cowboybaby 發表於 23-8-5 22:31
搵到8000元一張都好了。我都係睇PI集團嘅酒店,你在官網訂嗎?有冇食過佢嘅早餐,小童free, 如果住佢,我 ...

官網訂房,早餐款少,我仔免費都ok,只吃過兩次,早一晚去櫃檯比錢就得。午餐我出去邊玩邊食,China Town/ Lobster and Burger 等,西餐正常價但份量夠,中餐/韓國菜偏貴,以上價錢係同香港比。我主要在zone 1/2玩,地鐵和巴士都係同一日內三程後免費,我通常坐巴士因每程較便宜。

大宅

好媽媽勳章

wtcys 發表於 23-8-5 23:55
官網訂房,早餐款少,我仔免費都ok,只吃過兩次,早一晚去櫃檯比錢就得。午餐我出去邊玩邊食,China Town/ ...

搭車你用oyster card 定visa?我聽過話可直接用visa拍,不需買oyster,唔知係咪呢

琥珀宮

妹豬媽媽 發表於 23-8-5 23:15
五月尾訂七月中去 直航 CX $16000

而家要$20000

子爵府

cowboybaby 發表於 23-8-6 00:21
搭車你用oyster card 定visa?我聽過話可直接用visa拍,不需買oyster,唔知係咪呢
...

係,扣錢一樣,我用HSBC debit card

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ChloeMa 發表於 23-8-5 10:22

就係啦,正值疫情時,$400 住到5* tim

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

酒店又係貴 ...

機票要平過1萬, 只有轉機才有可能。
3人房(帶小孩)酒店可以訂Premier Inn, 在多好多城市都有分店

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊