自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

經過高雷就諗起以前band 5武館
應該日日打架
我以前學校都係band 4左右,係北區,新校本身校風差,自從中六,入左好多band 1生,十年間已去到而家band 2頭,我知好多以前武館學校,而家校風唔差

我想問,以前出黎教書既,真係願意入band 5教?唔驚?唔勞氣???

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

李露眉 發表於 23-8-8 08:22
應該日日打架
我以前學校都係band 4左右,係北區,新校本身校風差,自從中六 ...

以找「滄海遺珠」為教學目標

珍珠宮

我聽以前中學老師分享過
佢之前教過武館學校
每班仲有另一位大隻男老師坐後面辦公
必要時會處理下班務
行雙老師制
女老師上堂都安心

水晶宮

yurijm 發表於 23-8-8 08:40
我聽以前中學老師分享過
佢之前教過武館學校
每班仲有另一位大隻男老師坐後面辦公

真係好想知以前d老師係band 5到點教書

伯爵府

李露眉 發表於 23-8-8 08:41
真係好想知以前d老師係band 5到點教書

我聽過D band 5 學生話,個阿sir 照自己up,當D學生隱形。

水晶宮

其實都係咁教, 教BAND 5反而無咩"成績"壓力, 可以花多些時間喺學生身上

對BAND 1, 2 學校而言, 每年DSE除左係學生出成績, 同時係學校老師出成績的時候

我以前有位老師, 有料, 人又好, 自願投身去左教BAND 5

子爵府

應該日日打架
我以前學校都係band 4左右,係北區,新校本身校風差,自從中六 ...

我之前有fd搵中學教席搵到間band 1,校長講無做過band 5未必識處理危機

可能咁啱個間學校的校長有d咁得意的想法

男爵府

以前武館學校,學生對學校打姐,唔打老師嘅
女Miss 仲要幾靚都夠膽入去返工,都會有著裙㗎
不過當年冇手提電話,性罪行又少啲

正係記得科科肥都入到精英班

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

不問世事,老師有老師隻眼開隻眼閉,見到打架都路理。學生有學生言論打架溝女自由。

水晶宮

sisilee321 發表於 23-8-8 09:17
我之前有fd搵中學教席搵到間band 1,校長講無做過band 5未必識處理危機

可能咁啱個間學校的校長有d咁得意 ...

但而家既band 3C, 唔知拍唔拍得住以前既BAND 5

以前我住北區, BAND5有幾間

但我見而家D人話校風好左好多.

已刪除用户

水晶宮

sisilee321 發表於 23-8-8 09:17

可能咁啱個間學校的校長有d咁得意 ...

反而而家老師唔識處理ADHD學生

男爵府

醒目開學勳章

應該日日打架

都係一份工啫,我見我女同學既爸爸响band 3中學教書,都有染金色頭髮,可能而家唔同以前掛。

男爵府

依家高雷都升左唔少

水晶宮

Eunice0203 發表於 23-8-8 09:40
依家高雷都升左唔少

係band2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

李露眉 發表於 23-8-8 09:32
反而而家老師唔識處理ADHD學生

首先,老師真係要有心去做先得,我朋友教小學,學校收好多SEN學生,每個學生至少有一個問題或以上…佢有個list寫清楚班上每位學生嘅問題,佢教左10幾年,佢都話心態好重要,真係要擺好多心機同耐性…仲要好識handle好多突發情況。

珍珠宮

聽過啲老師怕俾學生放學後埋伏,所以老師們會約埋一齊收工

水晶宮

Angelice-BeBe 發表於 23-8-8 09:41
首先,老師真係要有心去做先得,我朋友教小學,學校收好多SEN學生,每個學生至少有一個問題或以上…佢有個 ...

我女話班有幾個, 有個經常失控.
試過.. 上上下堂個同學沖出課室.

老師追出去..

大宅

李露眉 發表於 23-8-8 09:56
我女話班有幾個, 有個經常失控.
試過.. 上上下堂個同學沖出課室.

約30多年前,我曾讀職業先修中學,屬B5, 我所見的老師都是很努力很有愛心,我們還是跟校長老師飲茶吃飯,老師還是用心的分享做人的道理。
我們不是什麼武館學校,只是家景較窮的一羣,學習成績較低的學生,但經過努力,大部份同學透過夜校或出國,大部份同學都取得學位或master degree, 有部份同學更成為社會上的有錢人或支柱。

但現在的中學就不同了,由男校到女校,由B1到B3, 每間學校的學生可隨時格鬥,同學間,不分男女,粗口問後更是常態,滿是未世之情,這才是現今社會的問題!

水晶宮

應該日日打架

附近有警車常駐,記得有同學之前call人..最後每人有两個大過,一個做咗老師訓導主任,另一個做警員,真係估吾到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊