自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

一名港媽昨日(9日)發帖指自己帶同小朋友看醫生,所以在平台上Call的士,在要求欄上標明「足金(不要求折扣)、有BB車」,車型為俗稱「小露寶」的Toyota Comfort Hybrid混能的士,還備注了「不吸煙」的士。但在的士來到後,卻發現車廂始終有煙味,但因為已經揹著了小朋友等了5分鐘,在無可奈何之下還是選擇乘坐。最終她們在全程一個鐘左右的車程忍受煙味,她事後不禁發帖抱怨「今日call車寫明足金不吸煙,結果都係有煙味,其實要點先call到無煙車」,豈料帖子後來引起了眾多網民熱議!

有疑似是的士司機的網民批評事主是「西客」,認為她備註無煙的士的要求不合理,怒罵她「咁X多要求自己買架車啦」、「要求呢樣嗰樣」、「搭巴士啦妹足金妹」、「我無係車到食煙都唔敢接呢啲貴賓,試過一次兩公婆加個小朋友,一上車好似緝毒犬咁係咁索,又話仲有小小煙味又呢樣個樣,下次都咪搞,要完全無味可以自己買架benz,請個私人司機,你自己想要求咩味就咩味」。

原文網址: 港媽帶BB睇醫生Call的士提一要求被司機鬧西客?網民:法例寫明合理 | 香港01

伯爵府

BKFinder 發表於 23-8-10 23:42
一名港媽昨日(9日)發帖指自己帶同小朋友看醫生,所以在平台上Call的士,在要求欄上標明「足金(不要求折 ...

冇加錢都call到都就算係咁啦,仲多多要求, 啲港媽有時真係幾煩

子爵府

翻查衛生署控煙酒辦公室的控煙法例,列明其中一個公共交通工具屬法定禁煙區,根據《吸煙(公眾衞生)條例》(第371章)第4條規定,任何人都不可以在公共交通工具內作出吸煙行為。公共交通工具包括公共巴士、公共小巴、的士、地下鐵路列車、九廣鐵路列車、輕便鐵路車輛、電車、山頂纜車或渡輪等。任何公共交通工具的司機、指導員、檢票員、收票員或管理人等都已授權執行有關禁煙措施。因此強調自己的要求合情合理合法,的士司機做不到要求反而呵責自己相當無理。

原文網址: 港媽帶BB睇醫生Call的士提一要求被司機鬧西客?網民:法例寫明合理 | 香港01 https://www.hk01.com/article/928 ... utm_medium=referral

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實未必係司機吸煙,可能上手客係煙民,就算無係車上吸,佢哋個身都帶住陣味

伯爵府

meowmeow34 發表於 23-8-10 23:49
冇加錢都call到都就算係咁啦,仲多多要求, 啲港媽有時真係幾煩

其實個媽媽都係呻下,邊個有BB想上架煙味車?用app call,寫到明,唔鍾意人足金就唔好接,去郵輪碼頭排隊啦!

sofima    發表於 23-8-12 00:31
Skytree1000    發表於 23-8-11 03:54
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

足金,係咪跟足標比錢?

伯爵府

我見有啲司機會係接下一手車客前做小小清潔,即係噴下消毒酒精、空氣清新劑咁,當然唔會個個司機係咁啦,但你提供服務收人錢都要心安理得,百車載百客,港媽呻下姐算啦!

男爵府

吾好話有bb或小朋友,我一把年紀都好怕煙味。

而且已寫明要求,車程亦長.....吾怪得咁多人call Uber 吾call 的士。

sofima    發表於 23-8-12 00:31

大宅

足金係咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

call車寫明,你唔係又接,人地呻下又話人西客,想點?

goldpiglet    發表於 23-8-11 00:31
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

Xmas吸收勳章

mybabylove 發表於 23-8-11 00:15
我見有啲司機會係接下一手車客前做小小清潔,即係噴下消毒酒精、空氣清新劑咁,當然唔會個個司機係咁啦,但 ...

搭咁耐的士真係未見到有司機會喺接下一手客人前做清潔

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港的士係好污糟又惡
用app 叫車,又話唔係比現金的話
無的士接單
坐香港的士要好多「規矩」!

試過我帶住一個幼兒,一個bb
搭的去醫院
行到半路
個的士師傅趕我地落車
話行多兩條街就到

後來有Uber 真係好好
最需要車個兩年好在有Uber
又乾淨,車主愛車
又有禮貌

可惜後來禁左

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

meowmeow34 發表於 23-8-10 23:49

香港的士真係惡霸

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

LoveYinYin1215 發表於 23-8-11 00:24
香港的士係好污糟又惡
用app 叫車,又話唔係比現金的話
無的士接單
點會禁左?一樣有得搭
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我好明白當事人的感受,我都試過送小朋友返學call 車注明不吸煙,點知架的士好大陣煙味,趕時間焗住上車,真係嬲爆,的士咁細空間,有煙味真係好難頂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

足金係?

水晶宮

BKFinder 發表於 23-8-10 23:42
一名港媽昨日(9日)發帖指自己帶同小朋友看醫生,所以在平台上Call的士,在要求欄上標明「足金(不要求折 ...

咁都叫西?直頭係濫用呢個字。西都係批評佢嘅網民吧。

事主要求其實並唔過份,而且只係事後呻。

子爵府

回覆樓主:

以前經常座的士好少會有煙味,但近年少座咗但發覺都多咗有大煙味的士。

子爵府

冇問題喎,司機唔想接冇人迫佢,正如我喺的士站都唔上有煙味嘅車,咪比人先上,總有人唔介意,我都有選擇權,好公平。

伯爵府

有幼兒專用覆診的士,但貴。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊