自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

知道呢度有比較多見識廣既JM 希望可以幫幫解答

我表妹工作上認識左一位客人R女士 已經有一年! 表妹自小都係易信人也樂於助人 我地成日提佢識人要有防備心 但佢咁大個人都係冇變 同陌生人傾談幾句就好易將家事私事講晒出黎

喺呢一年裹面 表妹同R女士會互相wapp閒談下 當然表妹已當左R係朋友而唔係一個客人咁相處對待啦

R年約5X 喜好購物美容減肥 但佢唔識亦唔想用online shopping 所以有幾次R都叫表妹幫佢online購物 貨到左R先比返現金表妹 而購物額係500內 唔算大數

直至上星期尾 R又叫表妹幫佢online買野 但今次既金額係1600 表妹就有啲疑慮 因為啲現錢可以話係預黎交9月租金既一部份 但R就叫表妹信佢 貨到一定會比返錢 仲喺wapp度寫"欠你$1600" !

星期一貨到了 表妹一如以往咁wapp呀R通知貨到啦 但等到晚上wapp仍然係單✔️ 完全冇回應 星期二表妹直接打比R 但被cut線飛去留言 打左幾次都係咁 我地都覺得R係玩人間蒸發走數了

表妹應該報警還是將R既wapp頭像&對話放上網尋人? 請各位指教 感謝!

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

1600蚊當買個教訓啦

RAA    發表於 23-8-18 11:13

水晶宮

R 攞左件貨未? 如果未, 正式黎講, 表妹唔算損失, 只係比人放飛機. 如果件貨係直接寄比R, 但R 未比返錢表妹, 可以報, 但都預左查唔到. 表妹當吸收教訓吧

RAA    發表於 23-8-18 11:13

子爵府

回覆 yoyo-818 的帖子

我諗表妹今次真係上左一課 佢仲成日叫我地唔好小人之心

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Wongbuddy 發表於 23-8-16 15:50
回覆 yoyo-818 的帖子

我諗表妹今次真係上左一課 佢仲成日叫我地唔好小人之心 ...

建科如果仲係喺你表妹手中,基本上佢唔係叫被騙佢只係俾人拖數!
講真千幾蚊又唔係多,又唔需要講到好似好大件事咁囉!

子爵府

回覆 1314625 的帖子

未攞架 每次都係表妹幫R先付款 又幫埋R去自提點取貨 因為R話自己咩都唔識喎 啲貨仲要係表妹唔岩用既野 算係一個大教瞓比佢 佢自己都唔係高人工 1600對佢黎講唔細數

男爵府

屬於網絡詐騙的案件
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

R女仕咁cheap 千幾蚊都呃人

子爵府

回覆 Anpanmama 的帖子

我知呢度大多JM都有錢 但對於一個搵得唔多 又要交租又要養家既人黎講 1600絕對唔係細數架

子爵府

回覆 appleyuen 的帖子

我諗表妹更傷心既係因為佢既真心換黎咁既對待

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Wongbuddy 發表於 23-8-16 15:53
回覆 1314625 的帖子

未攞架 每次都係表妹幫R先付款 又幫埋R去自提點取貨 因為R話自己咩都唔識喎 啲貨仲要 ...

試吓退貨攞返錢,蝕些少運費。

大宅

2024年龍年勳章

下次叫R俾左錢先幫佢訂嘛.....

子爵府

回覆 volan 的帖子

如果抱住細數既心態就唔追究 咁係縱容更多騙案

珍珠宮

2024年龍年勳章

Wongbuddy 發表於 23-8-16 15:58

當買個教訓,今次1600,下次唔知幾多。
女人要學識保護自己,唔信忠告又易信人,無人可以幫到佢

RAA    發表於 23-8-18 11:14

水晶宮

Wongbuddy 發表於 23-8-16 15:58

人生必經嘅學習階段。下次再幫人代購,一係收按金,一係拒絕,做人要量力而為,如果$1600對佢咁重要,唔應該隨便冒險。

RAA    發表於 23-8-18 11:15

別墅

Wongbuddy 發表於 23-8-16 15:44
知道呢度有比較多見識廣既JM 希望可以幫幫解答

我表妹工作上認識左一位客人R女士 已經有一年! ...

1600蚊當買個教訓

侯爵府

Wongbuddy 發表於 23-8-16 16:01

嘛係!一蚊都係錢,就係個個覺得銀碼細算數,所以依啲人就明目張膽!

水晶宮

Wongbuddy 發表於 23-8-16 16:01

人地都未攞件貨,算唔算騙案?可能 R 女士有事回唔到 … 退唔到貨就賣咗佢,減少損失,應該唔使蝕入肉。

子爵府

回覆 pauline_c 的帖子

咪係囉 人地講就信 好天真

子爵府

回覆 pauline_c 的帖子

R直頭BLOCK左WAPP 表妹先知我地講中左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊