自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Do姐訪問Josie, 講返陳子聰舊年在澳洲大動脈撕裂,病情好嚴重,住了兩個月醫院。佢話急救期間,要開肚,發現成肚都係血, d器官壞晒,醫生鉗壞左佢老公兩邊尿管。手術後要開造口排大做小便。。。佢話醫生話急救要緊,鉗壞左尿管以後都要用造口排髮,只同佢講聲sorry,無辦法。

後來佢緊持送佢返香港醫,最後都係去瑪麗。

男爵府

uns 發表於 23-8-19 14:12
Do姐訪問Josie, 講返陳子聰舊年在澳洲大動脈撕裂,病情好嚴重,住了兩個月醫院。佢話急救期間,要開肚,發 ...

佢話佢老公好好彩,入左澳洲間醫院咁啱有醫生有架生醫佢老公,如果去左第二間,無醫生或無架生醫,佢老公就byebye 左。

佢仲話佢老公腳趾發紫,好在佢用自己體溫幫佢暖腳,否則會被截肢。因為澳洲那邊見佢咁情況,多數會同佢截肢。

又話醫院那邊見佢老公都後生,會同佢急救。如果係70歲老人,就未必會救。

聽佢講感覺澳洲醫療好似麻麻,香港更好。。。我本人未住過澳洲,唔識比較。。。有無人可分享下
https://youtu.be/pLU7rF6IAIU

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Do姐訪問Josie, 講返陳子聰舊年在澳洲大動脈撕裂,病情好嚴重,住了兩個月醫院。佢話急救期間,要開肚,發 ...

點解佢會搞成咁
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

瑪麗都會有私家症,佢呢種唔會係住大房既病人啦

珍珠宮

佢話佢老公好好彩,入左澳洲間醫院咁啱有醫生有架生醫佢老公,如果去左第二間,無醫生或無架生醫,佢老公 ...

外國醫療資源唔係平均分佈,一般最好資源集中係最top的醫院,所以如果住係偏遠香郊地方係有失救的風險。

當年鄧麗君係泰國因為哮喘病發,比救傷車送咗去附近一間細醫院,結果失救而死。

侯爵府

crystal媽咪 發表於 23-8-19 14:58
點解佢會搞成咁

佢真係唔死都一身「散」

珍珠宮

老人家未必救

珍珠宮

所以,香港醫療,好過外國

公爵府

goo_littlebb 發表於 23-8-19 15:24
瑪麗都會有私家症,佢呢種唔會係住大房既病人啦

我也相信係瑪麗的私家房,不可能是公眾的大房

子爵府

anna59 發表於 23-8-19 15:34
所以,香港醫療,好過外國

地方細,有需要即轉去大醫院都易啲,係要同時間競賽。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

珍惜健康

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Gmama 發表於 23-8-19 15:35
我也相信係瑪麗的私家房,不可能是公眾的大房

仲有好多教授級同專家,佢個醫療團隊唔會係普通醫生,識人好過識字!有錢就有得揀,佢娶到呢個老婆真係三生有幸。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

唔止澳洲,最近先知加拿大得公立醫院,現況係條隊越來越長,有錢就去美國或返hk醫
放下自在

大宅

回覆樓主:

根本唔珍惜健康,難為身邊人

伯爵府

肯定係瑪麗私家啦,有教授級醫,價錢貴過養和

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

佢有冇講係喺澳洲邊間醫院先

水晶宮

香港有好多嘢可以改善,但和外國一比,好多嘢好幾十倍。簡單講2點 - 醫療和治安。

同係covid,英國點處理,大家睇到,無謂再踩人。到治安,係紐約、LA、三藩市行街,真心驚。

琥珀宮

佢話佢老公好好彩,入左澳洲間醫院咁啱有醫生有架生醫佢老公,如果去左第二間,無醫生或無架生醫,佢老公 ...

有男親友約70歲係90年代澳洲雪梨旅居期間,臨近復活節,就係大動脈爆裂,成個人暈咗,居民嘅佢親人返到屋企見到佢,個肚已漲到7、8個月咁,內出血成個肚都係,似乎同陳子聰同一爆血管法。

佢送去雪梨某間醫院,好彩只有一個醫生識做呢種大動脈破裂修補手術,亦咁好彩佢冇請假渡假,果邊啲人好興復活節請假去渡假。呢個親友住咗醫院半年至出到院,佢完全冇後遺症。

醫生話如果係香港,佢應該救唔番。佢咁老都救,點會唔救呢?過咗廿幾年,香港應該都有醫生識做呢類手術啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

crystal媽咪 發表於 23-8-19 14:58
點解佢會搞成咁

老婆話老公又煙又酒(仲要煙駁煙)應該大魚大肉,冇節制,訪問話老公之前大病痊愈,但在澳洲幫家人搬重嘢,大動脈撕裂,好大件事!

珍珠宮

我朋友系澳洲生女個女缺氧有缺陷,醫院無交代系未醫療事故,佢回流反香港睇中醫

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊