自由講場

跳至

首頁
12345...45

尾頁

伯爵府

未生小朋友前儲了一筆私己錢50萬。
一向唔買名牌,貴嘢,小朋友讀津校。
但小朋友出世想比最好既佢,所以興趣班,活動,佢鍾意既,唔在乎錢,都參加。生咗兩件,錢,慢慢用用下,發現冇積蓄了。幾個月前發現唔對路,cut了部分開支,想每個月儲下錢,但個個月最後都使凸。
今個月冇啦啦做body check要跟進又使一萬,下個月屋苑話要維修又要比兩萬,再下個月兩個小朋友病,每人睇兩次醫生都2千。

家庭收入其實不差,都有10萬。
但減下供樓,工人人工,娘家家用,小朋友補習,保險,所餘無幾。老公得返一萬左右自己用,冇理由再cut佢。

今日22號,仲有9日先出糧。

禁止訪問

公爵府

ivycwl 發表於 23-8-22 13:58
但小朋友出世想比最好既佢,所以興 ...

先列出各種洗費再計下邊度可以減
只出無入 唔對路

子爵府

回覆樓主:

自己可以私下把詳細開支列出來再分析
dl個app,每天記錄自己花費,清晰些

別墅

Download 個app記錄吓收支

別墅

有時真係唔覺唔覺,用多咗都唔知,尤其是買野比小朋友果陣

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Mokakall 發表於 23-8-22 14:00
小朋友開支係無上限,永遠冇「最好」,睇住預算計畫開支吧

d人 成日都話要畀最好小朋友,咩叫最好?其實畀到足夠就夠啦

tammy_my    發表於 23-8-22 23:41

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

唯有降低要求

大宅

2024年龍年勳章

好大可能係小朋友支出太多,列晒出來睇下條數,量入為出

珍珠宮

回覆樓主:

其實唔好諗住搵10萬就可以豪洗
我地搵得少過你一d
但長老家用超少
供樓都超少
無工人
但有d地方都要慳慳地先叫有錢儲架炸
始終2個小朋友 洗費好大
學野先係最貴
而且小朋友大大下 出街食既份量同成日一樣
所以都用咗唔少錢係食到
加埋一年去一兩錢旅行呢

我地平時病都少睇醫生

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你list 哂所有開支, 睇下邊D 可以CUT。
尤其小朋友興趣班個D, 以前我小朋友細時, 都想幫佢發掘下興趣, 樣樣都去學下, 又想佢有恆常運動, 又想佢學術補下底, 之後樣樣加埋, 其實好鬼金。
你兩個仔女, 就更加啦~
你要睇下邊D 係真正需要, 興趣個D , 如果一個小朋友學緊1樣以上, 就要佢作出選擇, 只可以留1樣。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

namnamnamlolo 發表於 23-8-22 14:07
其實唔好諗住搵10萬就可以豪洗
我地搵得少過你一d
但長老家用超少

勁似你,長老家用超少,供樓超少,無工人,不過我生一件,仲要讀津校,加上我真係窮養,興趣班是$0,暫時未補習!
如果老公嗰個月多job,搵得多過樓主,少job就少過樓主dd,所以我地淨到錢,再放定期又滾錢!

男爵府

10萬收入真係吾算多,小朋友使費要豪cut啦,最老土個句,貴既未必好,興趣班要轉平D喇

男爵府

ivycwl 發表於 23-8-22 13:58
但小朋友出世想比最好既佢,所以興 ...

小朋友洗費真係大,興趣班閒閒地$200-350/堂,所以如非必要的cut 得就cut。

星期六日一家去玩,一千幾百走唔甩,如果去主題公園入場都過千。計劃去低消費嘅活動,例如沙灘游水、公園等等

減少搭的士、減少應酬、減少外出食飯。

為咗減低開支,食急凍肉代替新鮮肉,有時諗下有咩可以一味兩食,要花下心思。

伯爵府

Ritzmary 發表於 23-8-22 14:03

何謂足夠
沒有標準

如樓主10萬一個月,仲要洗突,真係要計下數,一係開源,一係節流

同埋政府都唔少活動
樂器/合唱團/水上活動/田徑.…...

如不是精英/要比賽,我比佢學識就算,如游水/溜冰...

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有冇詳細列晒每月所有開支?再睇下邊啲可以cut. 就咁睇你講,我諗問題出喺你洗錢喺小朋友身上

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

你都發現較多錢用係小朋友身上,但都cut 唔到好多

俗語說:由儉入奢易 由奢入儉難,用慣、食慣好嘢,係好難返轉頭,如果唔想家庭財政掹掹緊,真係要的起心肝,放棄一d 使費,搵一d 平d 嘅alternatives,downgrade 生活質素先得

男爵府

有10萬很好了 , 小朋友成長係要洗費
你小朋友將來會感激你

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主有冇返工?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ritzmary 發表於 23-8-22 14:03

或者好多嘢根本唔需要

首頁