自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章

早前,一位港女分享自己在香港機場分店Hermes的經歷,她表示不時都會聽到人說機場分店比較容易「出袋」,因此她亦抱著碰一碰運氣的心態入內,惟最後卻發現理想與現實嚴重不符。她指當時店內人數不多,有一位SA曾主動上前用「港普」與她打招呼,但當她以廣東話回答後,那位SA竟然直接轉身而去,而事後更對其他國內的顧客「滿臉笑容」、「熱情的招待」。發文者指自己最後只好找門口的SA幫忙,並在那位SA「裝作聽不見」的情況下再次詢問,才得到不耐煩的回答指「你係咪sure想要架?」

店員1句說話力證差別待遇 無奈呻:可能著得太窮酸

發文者的經歷中可見SA們都不太想照顧本地顧客,因此她在整個過程中不但「要乜無乜」,更頻頻需要忍受SA的惡劣態度。她在嘗試衣服和鞋子後,曾問起店內會否有她心儀的珠寶,惟SA指「除咗手錶咩都無喎」,發文者反問「最近好似有唔少人喺機場買到好嘢」,豈料SA竟直接反駁指「咁你係咪其他人丫?」以1句說話力證發文者與其他人的待遇不同。發文者事後無奈指自己當天可能著得「太窮酸」,只因她穿了一身U記衣著入內,懷疑因此而被SA看不起。

發文者對逛Hermes的經歷十分不滿,直指店內職員的態度「太惡劣」、「差點忘了自己在愛馬仕」、「比街市呀姐更兇」,又揚言最後甚麼都沒買地「離開這個傷心地」、「結束了這場糟心的馬場之行」。不少網民事後紛紛留言,直指「買嘢仲要睇面色」、「做sales有乜資格睇唔起人」,更指「一定要投訴!」亦有部分網民指自己都有類似經歷,「入到去無人理我」、「SA站在不遠處聊天」,看來這種情況十分普遍。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

H嘅SA有咁嘅"服務態度"唔意外

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

好多年啦,乜而家仲有白鴿眼。

珍珠宮

FTR603 發表於 23-8-29 11:00
早前,一位港女分享自己在香港機場分店Hermes的經歷,她表示不時都會聽到人說機場分店比較容易「出袋」,因 ...

如果態度真係咁無禮,支持開名投訴

呢幾年香港H主要都係本地客消費多,所有產品已經供不應求,唔覺得有咩特別原因要優待大陸客囉我去咁多次態度全部好正常,只係乜都冇貨令人失望啫!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

試衫試鞋,但點解自拍?個個入去試自拍打咭,咁又唔係幾好喎。

男爵府

其實咁受氣, 點解仲想比生意佢哋做呢? 最直接方法就係唔好幫襯佢哋囉, 呢個世界有錢有大把好嘢, 何必為一個服務咁差嘅品牌而煩惱, 佢哋啲袋我真係唔覺得靚!

大宅

cecelc 發表於 23-8-29 11:10

以為經過疫情後會唔同左添

珍珠宮

cherry_1983 發表於 23-8-29 11:31
以為經過疫情後會唔同左添

SA話疫情生意完全冇影響,大家都去唔到外地買,集中喺香港消費競爭仲大咗

珍珠宮

回覆樓主:

係Hermes做sales真係爽,大把人想討好佢哋,人工應該好高。

大宅

jarjane 發表於 23-8-29 11:37
SA話疫情生意完全冇影響,大家都去唔到外地買,集中喺香港消費競爭仲大咗

...

原來係咁,thx

子爵府

而家仲有啦 仲會scan 你全身

伯爵府

回覆樓主:

垃圾品牌,貨品即使係靚,但根本唔值咁貴,祇係乜差都收起扮哂物以罕為貴,追捧佢真係好憨居

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

FTR603 發表於 23-8-29 11:00
早前,一位港女分享自己在香港機場分店Hermes的經歷,她表示不時都會聽到人說機場分店比較容易「出袋」,因 ...

你係貴客就唔使入機場博下啦!
以為買乜咁大客原來係想買幾千蚊嘅港女手飾
試哂鞋影哂相打哂咭當買咗

象牙宮

麟媽媽 發表於 23-8-29 11:17
試衫試鞋,但點解自拍?個個入去試自拍打咭,咁又唔係幾好喎。
太多呢類人入去試影相玩自拍,
跟本無心買野我.

有日去排檔買橡筋,
隔離童裝係度講,
個女人帶小朋友來試衫試左好多件,
試完話影相去淘寶買.

goldpiglet    發表於 23-8-29 12:02

大宅

如果H嘅SA行私佣,都唔出奇佢地有咁嘅服務態度啊!我自己都做過sales,大陸客俾錢真係比香港本地客疏爽及豪氣,決定快速。對於SA黎講,佢哋每分每秒都係掙生意機會,花左半個鐘係你身上,就好似果位港女咁,最後乜都唔買,黎運吉,玩玩下。如果俾上司見到,更會俾上司訓話,點解個客一樣都無買。不如花係大陸遊客身上,佢哋買嘢機率的確高d。呢d就係行佣金制嘅壞處。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如我着得太普通
一定唔行名店
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

alicelaukl 發表於 23-8-29 11:49
如果H嘅SA行私佣,都唔出奇佢地有咁嘅服務態度啊!我自己都做過sales,大陸客俾錢真係比香港本地客疏爽及豪 ...

隻港女抵俾人睇唔起嘅

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

行名店就裝下身先啦!! 人地以為你搞搞震無幫襯!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

mercurycc 發表於 23-8-29 11:49
太多呢類人入去試影相玩自拍,
跟本無心買野我.

咁衰架!

伯爵府

牛年勳章

著得普通就唔可以入名店?就應該受不禮貌對待?
咁不如做預約制,serve 佢哋想serve 嘅客,咁大家都好,唔會有期待落差

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊