夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公無脾氣,有愛心,小動物和小孩子佢都好鐘意,好疼錫個女,會買食送煮飯、做家務、出糧扣除佢自己洗費,全數比我,可以話係好好先生。但因為佢不善表達、遇事不能處理、也不懂得保護我和女兒,令我感到十分沮喪!我們出現了很大的問題:對著他只能說生活上表面的事,深層對話或心事,他就不明白了。每次遇到問題,無論是我在工作上或生活上遇到問題或困難,他都是但沒意見,也沒有任何方法可以給你;這些年所有困難都是我一個人揹上,好不容易。遇到有人欺凌我,他也是默不作聲的跟在我身後。我有跟他談論過有關問題,他說他也有思考過,但沒想到甚麼辦法,他自己是沒有解決問題的能力。
我感到和他一起⋯很累!大家可給予我一點意見嗎?

男爵府

回覆 紫雅 的帖子

可能你c6喜歡你就是因為你可以保護佢,幫佢解決問題,你覺得累完全可以理解!
或者你可以多D跟朋友聚會?朋友可能可以幫你解決問題或減輕壓力?

男爵府

你想要人哄定要人建議你解決方法?通常男人最鍾意提出解決方法,如果你淨係想呻吓,你要直接同佢講你只係要呻下

伯爵府

係咪習慣左獨立所以佢都習慣左覺八你有能力處理同解決?所以對於你個人的事不加插任何意見。

別墅

回覆樓主:

只是生活夥伴,你老公也懦弱一點
但夫妻之間冇情感需求,冇情緒價值,冇事就好地地,有事見真章

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

請問樓主 當初鐘意你老公d咩呢?!

如果佢本身性格係咁 而你都仲要同佢結婚 咁而家冇得怨wor..始終冇辦法返轉頭。

你最多同佢講完叫佢比d意見你。唔係你呻完都係冇用。。咁同對牛彈琴真係冇分別。

男爵府

紫雅 發表於 23-9-5 00:03
老公無脾氣,有愛心,小動物和小孩子佢都好鐘意,好疼錫個女,會買食送煮飯、做家務、出糧扣除佢自己洗費, ...

你睇下其他post, 你就會知男人係點, 其實你c6都係“正常”, 如果要情緒幫助, 可揾朋友/家人, 佢哋應該幫到你, 如果真係決心解決, 咁要揾社工/婚輔

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

實際點,請問下什麼叫「遇」過咩「事」不能「處理」/不識「保護」家人/你「揹」了乜嘢「困難」?
成篇野只有男方未能處理你被「欺凌」之事先比較實質。

如果男女主角倒轉,我相信人人會讚女既小鳥依人太太之選。樓主強勢,如果男方性格火爆,有火花未必好事。

好似其他JM 話齋,當年有乜原因令你「下」嫁生女?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

洋房

我覺得凡事睇兩面,有好都有不足之處,好既係他忠誠同比足家用(盡責任),不足既係佢5識幫你分憂,明白你心好累,建議你有心事可找好友、信得過既前輩傾,他們比到更全面既意見你

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主好明顯鍾意D man嘅男人,但妳老公唔係嗰種,咁為什麼又嫁俾佢呢?

珍珠宮

回覆樓主:

你老公出糧上繳、幫手做家務、富有同理心……佢性格基本上係一個和平主義者,唔係佢唔保護你,係唔鍾意同人有爭執

依加你又要求老公繼續對你百依百順,同時要多啲主見,又要對外人時強勢

其實老公已經好遷就你,根本你就要求過高同不切實際
有無諗過老公同你一齊都好攰….

soso1227    發表於 23-9-6 00:28

伯爵府

回覆樓主:

邊個欺負你?你同事?街外人?定你地親戚?如果你同事既話就辭職,街外人都係一次半次唔需要上心,如果係親戚最考驗佢對你既愛

珍珠宮

靚靚C9 發表於 23-9-5 12:24
樓主好明顯鍾意D man嘅男人,但妳老公唔係嗰種,咁為什麼又嫁俾佢呢?

man嘅男人係唔會出糧全數上繳俾老婆
樓主要做話事嗰個

別墅

人係 1個package 黎,好難要求佢10項全能,比上不足 但比下1定有餘,只少 專1,會俾家用,錫和照顧小朋友,會聆聽你雖然冇好建議,點都好過好多人

子爵府

老公無脾氣,有愛心,小動物和小孩子佢都好鐘意,好疼錫個女,會買食送煮飯、做家務、出糧扣除佢自己洗費, ...

人無完人

大宅

我嘅情況同你一樣,老公又係無乜脾氣,事無大小都要由我決定,人工扣除駛費黎8成都係比哂我,我有時都會覺得好攰... 但係諗深一層,你鍾唔鍾意一個咩都話哂事嘅大男人,成日鬧交攪到家嘈屋閉咁?

複式洋房

回覆樓主:

呢個世界邊有完美既人架,佢有佢既優點同缺點,包容下啦,要向好處看

男爵府

人無完人,就咁睇佢有好多優點,到你搵到一個乜都要揸主意,要你乜都聽哂佢話,薪金開支,俾幾多錢家用,全部由佢決定,連你使幾多錢都要干涉,你會適應嗎?
我身邊有啲親戚,其中一對老婆好強勢,做決定好快,乜都要揸住意,好自然就會搵個柔順嘅老公;而另一對老婆好腌尖,樣樣事情都要好完美,唔順佢意就發脾氣,佢嘅老公都係好隨和嘅人
所以可能你一開始習慣強勢,你老公習慣跟隨,你可以試吓間中表現柔弱,需要佢幫忙,由小事做起,等佢學下有事會出頭,就算佢做得不如你,也要稱讚佢

varievarie    發表於 23-11-7 13:55

子爵府

我令願要你老公性格,冇脾氣多好!
好似我老公咁,例子排隊等小巴有個男人眼望望我都同人嘈做咩望我!唉!我真係唔鍾意在街上同人嘈,好肉酸!一個大男人係唔會比你話事!仲要要求你乜要求物!又成日challenge你,你可以接受嗎?人無完美!

子爵府

是否亞氏保加症?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊