自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

話說。。。呢個補習要預繳(私補)。甘都接近一年了,中間老師其實每堂都遲到(最長試過遲超過1粒鐘,而每次都係問佢係邊都未必答,直至佢差唔多到先會回覆,佢亦從不主動話自己會遲),有時因為我之後有schedule ,好趕住走,所以佢好多時都上唔足時間,成日話下堂補返,當然一直無補過任何時數,有時更加有意無意比說話我小朋友聽(例如會講:你媽媽話有野做,我地要提早落堂。其實你唔遲到係唔需要提早落堂。我成日都會remind佢,我之後有緊要野做,請佢上堂準時)甘夾到我都算,其間都無出過聲的。8月中上完堂佢就叫我比9月錢,話有學生想要我地既時間,甘的確我問題無係限期內比錢,係遲了比錢(事後我已同佢講左唔好意思及解釋原因)(其實當時都還有時間未開始上堂既)甘佢其間一直亦都無話有其他學生,當我比完9月學費時同時,佢先話已收其他學生,只可補埋9月。甘我都開門見山,我話如果你10月有學生又改唔到時間,甘我就索性唔補啦,因為10月都測驗我寧願而家夾其他老師,甘就希望佢退錢啦,因為如果一早知道有甘既情況我一定唔會入數。甘今日佢話改左另一學生時間,同時要求我入足本年度餘下所有月份既錢(總共4個月,9月已入,佢要求入埋10-12月)。唔使問我第1時間reject啦,平時d補習社我都唔會交甘多個月,最多都係1個月,何況你私人隨時可以走佬。。。佢之後開始講d難聽既說話,我都算,繼續表示我唔接受呢個安排,請佢退回9月學費。呢個時候佢whatsapp已變為單☑️了。我係咪無咩可能可以拎返9月學費呢?只得佢電話,平時轉數快比佢。多謝大家睇完長文。。。。
UPDATED: 29/9/2023 POST #136

佢13號SEND左張相比我﹐係支票﹐同信封﹐今日29號了。我仍未收到張支票。今日我係呢度先公開佢叫CANNY PANG。CANNY PANY請你聯絡我。(我經FB 同WHATSAPP今日都聯絡唔到佢) 呢位老師住荃灣。有人識佢唔該叫佢盡快退錢。我今天也會在各大FB 補習群公開其FB首頁連頭像相。

男爵府

wendyaupooh 發表於 23-9-8 22:07
話說。。。呢個補習要預繳(私補)。甘都接近一年了,中間老師其實每堂都遲到(最長試過遲超過1粒鐘,而每 ...

嘩!佢好無禮貌。我係你退錢一定,計清楚退幾多錢,話比佢知。比個日期佢,如果唔係報警!
佢都痴痴地。再搵私補,上一堂比一堂錢啦!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

FFchan 發表於 23-9-8 22:15
嘩!佢好無禮貌。我係你退錢一定,計清楚退幾多錢,話比佢知。比個日期佢,如果唔係報警!
佢都痴痴地。再 ...

X2
咁無賴嘅!

男爵府

話說。。。呢個補習要預繳(私補)。甘都接近一年了,中間老師其實每堂都遲到(最長試過遲超過1粒鐘,而每 ...

嘩、咁你都忍到!
根據騙案個d人講、呢d 走數,走佬係報左警都冇用。去fb 補習group 開post 唱衰佢啦。

yeung_ma    發表於 23-9-8 23:52
goldpiglet    發表於 23-9-8 22:24

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢咁嘅態度你都可以忍佢咁耐

男爵府

牛年勳章

成日遲到 ,又唔補返時間,一早炒佢
私補交4個月錢, 佢想收埋啲家長錢走佬呀
再追佢,唔退錢,就報警

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 dandan2006 的帖子

我小朋友幾喜歡上佢堂既。。。所以都一直都唔出聲住。。今次真係無辦法接受(就算出面補習社都唔可能要求家長比4個月先可以上堂啦)重要講埋好難聽既野。。又話我害左個小朋友甘。。。所以先上黎求助。。。我諗可能d錢都凍過水了

水晶宮

咁你都仲搵佢補
9 月學費老實我會算了,搵過第二個

男爵府

wendyaupooh 發表於 23-9-8 22:26
回覆 dandan2006 的帖子

我小朋友幾喜歡上佢堂既。。。所以都一直都唔出聲住。。今次真係無辦法接受(就算 ...

用另一個電話號碼,直接打電話問佢,打都聽為止?過咗幾多日!唔好拖太耐。早早處理好。了結心事!

男爵府

點解你會接受預繳?你唔怕佢走佬?
你係咪補習app搵番嚟?聯絡返個agent ?

公爵府

咁佢9月仲補唔補?如果補,你又無佢符,其實佢補晒4堂先同你講唔補都得。佢應該覺得你搵緊其他補習老師,所以想你俾足幾個月學費先。
呢d私補,係會有呢d 問題架啦。我仔細個學琴,報咗考試老師先話加學費,增幅係不合理的高。我即刻cut,唔會屈服。

伯爵府

回覆 Babylyly 的帖子

佢話佢全部學生都係。甘1個月我都可接受既。又其實都上了接近一年。點知今次搞單甘既野(我其他補習都係上堂前或有時上堂後先收錢)

大宅

勁賤喎呢個老師,報警啦! 宜家佢完全唔覆你,我係你一定報警+ 去fb 分享!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

wendyaupooh 發表於 23-9-8 22:44
回覆 Babylyly 的帖子

佢話佢全部學生都係。甘1個月我都可接受既。又其實都上了接近一年。點知今次搞單甘 ...

經常遲到又唔補鐘,已不能接受啦!

侯爵府

超衰的補習老師,但應該比較難追討。凳你唔抵。

伯爵府

回覆 Kellytai 的帖子

如果明天仍然1☑️,我會放上fb。當日在fb既徵老師gp搵佢補的。

男爵府

wendyaupooh 發表於 23-9-8 22:54
回覆 Kellytai 的帖子

如果明天仍然1☑️,我會放上fb。當日在fb既徵老師gp搵佢補的。 ...

支持!

琥珀宮

私補點會預繳,仲要幾個月,佢隨時收晒錢走佬點算

伯爵府

回覆 靚靚C9 的帖子

我小朋友真係喜歡上佢堂,每次都期待個隻。我今日同佢交代老師上唔到堂啦,佢都有d失望既。就係因為甘,我之前先會忍。不過我係絕不接受交4個月學費。。。呢點唔會忍

琥珀宮

要求九月退款,我覺得理據不足
唔想蝕,就跟原本時間補埋九月就算

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊